SCRISOARE DESCHISA adresata Cultului Penticostal

http://groups.yahoo.com/group/InfoCrestin/message/291

SCRISOARE DESCHISA

Catre: Pastorii penticostali din Romania

Conferinta pastorala nationala,

Consiliul Bisericesc al Cultului Penticostal din Romania,

Comitetul Executiv

Noi, semnatarii prezentului document, profund ingrijorati de starea in care se gaseste Cultul Penticostal din Romania si afectati de faptul ca miscarea penticostala din Romania se afla intr-un evident declin spiritual si moral, ne adresam dumneavoastra prin aceasta scrisoare publica chemandu-va la reflectie, rugaciune si actiune.

Constatam existenta unor crize profunde care se manifesta pe multiple planuri:

 1. Criza morala si spirituala

Lipsa vointei de a elucida colaborarea cu Securitatea a liderilor penticostali. La Congresul din noiembrie 2006, liderii Cultului au promis ca vor alcatui o comisie care sa scoata la lumina adevarul si sa propuna solutii. Din pacate, la un an distanta, nu s-a facut nimic in aceasta privinta.

Distrugerea unitatii bisericesti prin promovarea legalismului, inlocuind unitatea cu uniformitatea (chiar si prin hotarari emise in numele Consiliului Bisericesc), a condus la reactivarea unui curent extremist.

Suntem consternati de faptul ca am devenit ca lumea, dar nu in aspectele pe care le reclama Hotararea Consiliului Bisericesc din 8-9 august 2007, ci, mai grav, prin faptul ca se tolereaza la nivel inalt fariseismul, luxul, opulenta, manipularea, camataria, discursurile si actiunile electorale imbibate de ipocrizie si populism etc.

Concentrarea exclusiva pe aparente a condus la diluarea mesajului bisericii penticostale catre societate. Accentuarea formelor si traditiilor se face in detrimentul principiilor biblice si al spiritualitatii.

Subiectivism in rezolvarea anumitor situatii de criza. Intrebuintarea a doua masuri de judecata deschide usa pentru favoritisme.

Lipsa de sensibilitate fata de nevoile generatiei tinere duce la indepartarea acestora de biserica. Riscam sa se repete tragedia anilor ’60, cand foarte multi tineri au fost instrainati de biserica din pricina legalismului si a lipsei de relevanta a bisericii.

 1. Criza institutionala

Dupa iesirea din sistemul comunist, care si-a pus amprenta puternic pe forma de organizare si conducere a bisericii, caracterizata de centralizare, control, manipulare, conducere pozitionala etc., era necesara desprinderea de acest model si implementarea unui model biblic de conducere. Centralizarea si institutionalizarea excesiva a Cultului Penticostal au dus la formarea unor structuri greoaie care nu mai raspund nevoilor bisericilor locale, ci le impovareaza. Conceput pentru a reprezenta si a sustine bisericile penticostale, odata cu trecerea timpului, in mod subtil, Cultul a ajuns o structura care urmareste controlul bisericilor.

Autonomia bisericii locale este incalcata in mod sistematic de catre conducerea centrala si regionala a cultului, prin hotarari, comunicate si decizii. Consiliul Bisericesc isi aroga dreptul de a impune forme bisericilor, in timp ce Statutul ii acorda doar dreptul de a face recomandari bisericilor (art. 9). Biblia este inlocuita tot mai mult de traditie, fiind promovate decizii si comunicate unilaterale.

In valtoarea acuzatiilor proliferate in mass media, sunt inadmisibile amatorismul si confuzia care au rezultat din comunicatele emise de catre conducerea Cultului. Acestea au dat mai degraba impresia ca se urmareste musamalizarea acuzatiilor care ii vizau pe unii lideri penticostali, decat aflarea adevarului.

Prin faptul ca a luat decizii pripite, abuzive, fara sa ofere o justificare sau oferind justificari penibile, institutia Consiliului Bisericesc a fost dusa in derizoriu.

 1. Criza de indentitate

In prezent lipsesc un set de valori si o viziune biblica pentru Cultul Penticostal care sa arate cine suntem si incotro mergem. De aceea, in „marea familie penticostala”, asistam la abordari si perceptii total diferite, in chestiuni de esenta doctrinara, in functie de zona geografica.

Izolarea in mod arogant fata de miscarea penticostala mondiala creeaza impresia de dizidenta fata de aceasta. Criticile proliferate fata de alti credinciosi penticostali din exterior au dat nastere sentimentului ca noi suntem singurii detinatori ai adevarului.

 1. Criza relationala

Cultul functioneaza mai degraba pe baza unei structuri rigide, decat pe baza unor relatii sincere si deschise intre lideri si intre biserici. Din mandrie sau rivalitate, unii pastori si unele biserici sunt tratate dispretuitor, ca si cum ar fi de mana a doua.

S-a observat in ultima vreme, chiar si in timpul desfasurarii unor evenimente publice, ca relatiile la nivelul conducerii centrale nu sunt din cele mai bune, fapt care se rasfrange asupra sanatatii bisericilor.

Consideram ca e lamentabil modul in care sunt organizate evenimente de prima importanta, precum Congresul in care s-a votat Statutul, Congresul Electiv sau Conferintele Nationale. In ultimii ani, la intalnirile pastorale s-a evitat crearea unui cadru pentru partasie si interactiune. Faptul ca participantilor li se cere doar sa asculte prelegeri si sa voteze fara o dezbatere reala in prealabil, induce sentimentul ca sunt folositi.

Legat de cele de mai sus, solicitam luarea de urgenta a urmatoarelor masuri:

1. Convocarea Adunarii Generale in Congres Extraordinar, in prima parte a anului 2008, pentru cel putin doua zile pline, cu scopul de a solutiona crizele mentionate in document.

2. Adunarea Generala a pastorilor trebuie sa discute si sa valideze viziunea si proiectele fiecarui Departament. In aceasta privinta, viziunea fiecarui departament va fi transmisa cu cel putin doua luni inainte Comunitatilor Regionale, pentru a fi analizata si discutata de pastori.

3. Consiliul Bisericesc si Comitetul Executiv au aratat ca nu sunt interesate de deconspirarea fostilor colaboratori ai Securitatii din randurile slujitorilor penticostali. Desi a trecut un an de cand Congresul Cultului a cerut deconspirarea, pana in acest moment nu se cunoaste nici o actiune concreta in acest sens. In consecinta, solicitam infiintarea, pana la 31 ianuarie 2008, a unei Comisii de Cercetare a Dosarelor, din care sa faca parte cate un pastor, din afara Consiliului Bisericesc, desemnat de fiecare Comunitate Regionala.

4. Revizuirea statutului care sa urmareasca descentralizarea, separarea conducerii Comitetului Executiv de cea a Consiliului Bisericesc, limitarea numarului de mandate si interzicerea cumulului de functii.

5. Initierea unor serii de dezbateri teologice deschise care sa duca in final la revizuirea Marturisirii de Credinta.

6. Sa se alcatuiasca o Comisie de Onoare care sa analizeze acuzatiile aduse conducatorilor Cultului, comisie care sa prezinte Consiliului Bisericesc concluziile la care s-a ajuns. Membrii Comisiei de Onoare nu pot face parte din Consiliul Bisericesc.

7. Membrii Consiliului Bisericesc sa promoveze unitatea in diversitate, evitand extremele, pentru a nu se face vinovati de divizarea cultului in viitor.

Tinand cont de cele de mai sus, chemam slujitorii penticostali din Romania la pocainta autentica, asemenea celei din vremea lui Neemia: „Cand am auzit aceste lucruri, am sezut jos, am plans, si m-am jelit multe zile. Am postit si m-am rugat inaintea Dumnezeului cerurilor, si am zis: «Doamne, Dumnezeul cerurilor, Dumnezeule mare si infricosat, Tu care tii legamantul Tau si esti plin de indurare fata de cei ce Te iubesc si pazesc poruncile Tale! Sa ia aminte urechea Ta si ochii sa-Ti fie deschisi: asculta rugaciunea pe care ti-o face robul Tau acum, zi si noapte, pentru robii Tai copiii lui Israel, marturisind pacatele copiilor lui Israel, pacatele facute de noi impotriva Ta; caci eu si casa tatalui meu am pacatuit. Te-am suparat, si n-am pazit poruncile Tale, legile si oranduirile, pe care le-ai dat robului Tau Moise. »” (Neemia 1:4-7)

Noiembrie 2007

 

12 Comentarii

 1. Beni Rus noiembrie 16, 2007
 2. Dan Harabula noiembrie 19, 2007
 3. strajerul noiembrie 22, 2007
 4. Dan Harabula noiembrie 22, 2007
 5. Remus Oniga decembrie 29, 2007
 6. Adrian Somesan ianuarie 21, 2008
 7. FDM februarie 3, 2008
 8. flor februarie 7, 2008
 9. aurica ilies februarie 26, 2009
 10. valentin mai 16, 2010
 11. Pintilie Clement noiembrie 9, 2010

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.