Raymond Bakke – O perspectivă biblică asupra misiunii urbane – Introducere

Editura Adoramus a publicat în 2006 cartea din titlu, pe care o voi prezenta in serial in urmatoarele săptămâni, extragând ideile principale, citate şi poate adaugând puţine comentarii personale.

Îmi port calea pe la oraş de 12 ani, iar ca şi ucenic al lui Cristos de 6, dar doar în ultima vreme mi-am dat seama ca nu prea ştiu ce înseamnă să fii creştin la oraş.

Raymond Bakke ne spune că „oraşele sunt mult mai complexe decât un trib, şi majoritatea agenţiilor misionare nici nu s-ar gândi să trimită pe cineva într-o cultură tribală fără să studieze mai întâi limba sau cultura locului respectiv”.

Ştim foarte bine că trebuie „să le spunem oamenilor despre Isus”, dar am străbătut mai întâi cetatea cum a făcut Pavel în Atena, am făcut o exegeză a locului, a comunităţii, a obiceiurilor religioase, a culturii, ca să ştim cum să ne purtăm in veacul şi în locul în care trăim cu aproapele nostru ? Prea puţin. Impresia mea este că la oraş, să le „spui oamenilor despre Isus” devine din ce în ce mai greu. Vremea evanghelizărilor pe stadioane a trecut sau e pe sfârşite. În loc să ne plângem de postmodernism, consumerism şi altele, poate că ar trebui să ne injugăm la treaba mult mai dificilă de a înţelege şi a dialoga cu cei lângă care am fost aşezaţi vremelnic, în vederea răscumpărării celor chemaţi.

Prefaţă

Acest volum cuprinde cinci studii biblice prezentate de dr. Rayamond J. Bakke la Conferintţa Internaţională de Misiune din Wisconsin (1999) a Misiunilor Baptiste Internaţionale Americane. Reacţia celor aproape 850 de participanţi, care s-au adunat să audǎ aceste prezentǎri matinale, a fost copleşitoare.

În aceste studii, Ray Bakke face o prezentare extraordinarǎ a Vechiului şi a Noului Testament, în cǎutarea înţelesului misiunii creştine dintr-o perspectivǎ globalǎ. Este o bucurie atât personaIǎ, cât şi profesionalǎ, cǎ aceste studii biblice sunt disponibile acum tuturor baptiştilor americani, ca de altfel şi unei audienţe mai largi. Bucuria mea personalǎ derivǎ din admiraţia profundǎ pe care o am faţǎ de Ray Bakke ca prieten şi coleg şi ca unul dintre primii misiologi ai vremurilor noastre. Bucuria profesionalǎ se leagǎ de momentul publicării acestei cǎrţi, care coincide cu lansarea noii strategii a Organizaţiei „International Ministries”: Go global: May God’s Glory Fill the Whole Earth (Mergeţi în toată lumea: fie ca slava lui Dumnezeu sǎ umple întregul
pǎmântul – Psalmul 72:19). Documentul „Go global” este o schiţǎ a viziunii noastre pentru misiunea în întreaga lume în urmǎtorii zece ani, iar mesajul dr. Bakke ne aminteşte cǎ însuşi Cristas constituie baza eforturilor noastre în acest nou mileniu.

La baza programului „Go global” stǎ ideea cǎ misiunea lui Dumnezeu astǎzi este pentru, în şi pe cele şase continente ale globului. Pentru prima datǎ din secolul al V-lea, ne aminteşte dr. Bakke, creştinismul este o religie ne-vestică. Curajul de a împǎrtăşi Evanghelia a fost predată de cǎtre vestul reprezentat în mare mǎsură de albi, doar 13% din întreaga populaţie a globului, bisericii majoritare de culoare a lumii. În mod clar, noi, pretinşii creştini evanghelici din Statele Unite, vom vedea lumea cu alţi ochi pe mǎsurǎ ce vom citi Biblia şi ne vom implica în misiune dintr-o perspectivǎ globalǎ.

Dr. Bakke a petrecut patruzeci de ani învăţănd şi ucenicind biserici de oraş şi pregǎtind lideri şi pastori din mediul urban penbu a face exegeza comunitǎţilar şi oraşelor în care locuiesc. El ne îndeămnǎ acum pe fiecare dintre noi sǎ înţelegem globalizarea secolului XXI şi sǎ studiem aceastǎ lume uriaşǎ care ne bate la uşǎ. Dacǎ biserica din Vest ar rǎspunde cu credintă chemǎrii sale misionare, ar trebui să slujeascǎ într-un parteneriat autentic cu poporul lui Dumnezeu din America de Sud, din Africa, din Europa şi din Asia şi de-a lungul întregului glob. Noi, cei din Vest, nu trebuie să ne considerǎm ca fiind doar „cei care dau”, ci şi ca unii care „primesc” din darurile Duhului Sfânt, a cǎror putere este atăt de evidentǎ în biserica globalǎ. În acelaşi timp, biserica din Vest trebuie sǎ se elibereze de resursele enorme la care tinem atât de mult şi sǎ le lase sǎ ne „inunde” graniţele, pentru a îmbogǎţi biserica globalǎ. Nu trebuie sǎ facem acest lucru doar de dragul misiunii globale, ci şi de dragul propriei noastre înnoiri şi mântuiri-misiunea este fundamentalǎ pentru lucrarea lui Dumnezeu.

Dar, dupǎ cum ne aminteşte dr. Bakke, se pare cǎ nu pricepem acest lucru. Ne agǎţǎm de credinţa cǎ naţiunea noastrǎ este singura supra-putere care a mai rǎmas şi tindem sǎ credem cǎ putem face orice vrem în misiune: misiunea este a noastrǎ. Trecem cu vederea cǎ centrul bisericii globale, care este deja în plinǎ putere şi pulsezǎ de viaţă, trece pe lângă noi. Noi avem nevoie exact de ceea ce Dumnezeu a făcut cu bucurie şi în alte părţi. Avem nevoie sǎ ne rugǎm pentru o inimă asemeni lui Dumnezeu şi sǎ ne lǎsǎm pprinşi în misiunea Lui de rǎscumpǎrare, împǎcare şi înnoire. În aceste pagini, Ray Bakke scoate în evidenţă calea pe care o avem de urmat. Sunt încrezător că şi voi, la fel ca mine, îi veţi fi recunoscători pentru îndemnurile şi pentru provocările pe care ni le pune în faţă.

Dr. John A. Sundquist
Director Executiv, International Ministries
American Baptist Churches, USA

În ultimele secole, bisericile şi-au concentrat eforturile misonare asupra mediului rural, acolo unde oamenii erau receptivi şi unde problemele erau destul de clare şi uşor de identificat. Există însă o lipsă de viziune a bisericii în ce priveşte misiunea creştină în oraşe, unde concentrarea populaţiei este tot mai mare şi unde probleme sociale, culturale şi spirituale sunt tot mai complexe. Raymond Bakke prezintă o perspectivă biblică asupra misiunii în oraşe, arătând interesul special al lui Dumnezeu pentru oraşele din vremurile biblice, printre care şi Antiohia. Biserica din acest oraş a fost cea care a inventat misiunea în străinătate, prin faptul că i-a trimis pe apostolul Pavel şi pe Barnaba pentru a duce mesajul Evangheliei printre neamuri.

Din ianuarie 2000, scrie Raymond Bakke, există în lume peste 410 oraşe cu mai mult de 10 milioane de locuitori. Dumnezeu aduce lumea în oraşe. Oraşele noastre sunt un câmp de misiune gata de recoltă, iar modelul bisericii din Antiohia, oricât de vechi ar fi, este exact cel de care avem nevoie – adaptat la secolul XXI … Nu voi dispreţui niciodată bisericile mici de sat. Misiunea a fost tribală şi rurală începând cu secolul al XIX-lea. Aceste mici biserici de sat produc mari lideri de misiune. Dar nimeni nu ar trebui să folosească experienţa rurală în defavoarea misiunii urbane, deoarece acum, pentru prima dată în istoria umanităţii, majoritatea celor 6 miliarde de oameni locuieşte la oraş. Astfel, trebuie să aruncăm o nouă privire asupra bisericii din Antiohia şi s-o aşezăm din nou în paradigma misiunii globale – o paradigmă de ajutorare a celor aflaţi în nevoi şi a celor pierduţi, până când Domnul nostru va veni din nou sau ne va chema la El.

Raymond Bakke este director executiv al Asociaţiei Internaţionale Urbane din Seattle, Washington. Este un lider recunoscut în misiunea urbană, atât la nivel ecumenic, cât şi secular. Este de asemenea autorul mai multor lucrari pe tema misiunii urbane, inclusiv A theology as big as the city [O teologie la fel de mare ca oraşul]. Doctoranzi şi oameni implicaţi activ în misiune în toată lumea au beneficiat de mentoratul lui Ray Bakke.

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.