Iona – Misiunea lui Dumnezeu în contextul opresiunii şi violenţei

Raymond Bakke – O perspectivă biblică asupra misiunii urbane

Introducere


1. Sumar capitolul unu: IonaCartea Iona ne învaţă despre grija lui Dumnezeu pentru o naţiune care era pe vremea aceea echivalentul naziştilor, din cauza violenţei care îi caracteriza.Deoarece Asirienii erau duşmanii evreilor, Iona nu iubea deloc acest popor, şi nici nu a primit cu mare bucurie misiunea de a merge să le predice pocăinţa. Acesta este primul cadru al „filmului” Iona: patriotul panicat de perspectiva de a duce mila lui Dumnezeu duşmanilor poporului său. Ca mulţi creştini astăzi, Iona şi-a îmbrăcat teologia misiunii în ideologia propriului popor. Refuzul lui de a se supune poruncii divine duce la forţarea deplasării lui înapoi spre Ninive, cu un mijloc de tranport mai puţin obişuit, fapt care îl pune pe genunchi, deşi rugăciunea lui nu este mai mult de câteva înşiruiri de versete din imnologia ebraică, fără semne de sinceră părăre de rău şi căinţă personală.

În cadrul a treilea, Iona predică, fără strangere de inimă, şi jubilând probabil la gândul pedepsei care va veni peste ei în 40 de zile. El nu poate să înţeleagă preocuparea reală şi inima binevoitoare a acelui Dumnezeu care „nu se uită la faţa omului”. În mod sigur, Iona nu reprezintă modelul misionarului ideal.

În cadrul al patrulea, Iona aşteaptă deznodământul promis, pe care l-a predicat, dacă ninivenii nu îşi vor întoarce faţa spre Yahve, Dumnezeul Cerurilor si al Pamantului. Spre marea dezamăgire a lui Iona, oraşul este cruţat. El nu înţelegea conceptul de har, faptul că Dumnezeu e dispus să ierte cel mai violent popor din Orientul Apropiat, care erau responsabili de distrugerea şi luarea în robie a israeliţilor. Dar Dumnezeu e un Dumnzeu al misiunii, nu al represaliilor.

Capitolul se încheie cu o rugăciune:

Doamne Isus, Îţi mulţumesc pentru pasajele despre răscumpărare şi har. Ajută-ne să privim lumea mai mult prin ochii tăi decât printr-ai culturii noastre. Ajută-ne să ne amintim că aşa-numitele ţări creştine au dus războaie mondiale. Ajută-ne să înţelegem că aceşti dictatori contemporani nu reprezintă o ameninţare pentru noi şi cu atât mai puţin pentru tine. Doamne, ne pare rău pentru modul în care gândit şi i-am ignorat pe oameni, mai ales din lumea arabă şi din ţări ca Irakul. Schimbă valorile strâmbe şi încurajează-ţi oamenii din acele locuri unde lucrează şi trăiesc teroriştii, pentru că ne rugăm pentru răspândirea evangheliei în zilele noastre. În numele plin de putere al lui Isus, Amin.

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.