Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj a iniţiat un proiect intitulat „Cafeneaua APPC” prin care se doreşte organizarea lunară de întâlniri cu personalităţi din viaţa Clujului pentru discuţii informale cu reprezentanţi ai mass-media.
Luni, 28 Ianuarie a fost rândul mitropolitului Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, îPS Bartolomeu Anania să participe la această „cafenea”.
În atmosfera destinsă ierarhul a abordat diverse subiecte ce ţin de viaţa politică, a bisericii, relaţia cu alte culte sau perioada de 12 ani pe care a petrecut-o în America, stat pe care îl califică „cea mai mare democraţie din lume” din care „am avut ce învãţa”.
Probabil la întrebarea despre pericolele ce vizează Biserica Ortodoxa Română, Bartolomeu a găsit cu cale să avertizeze poporul asupra a ceea ce el consideră nu doar un pericol, ci cel mai mare dintre ele: sectele neoprotestante. Fiind obişnuit cu retorica anti-sectanţi din scrieri cum ar fi cele ale parintelui Cleopa, poate aş fi lăsat gândul să dispară, dar nu am putut să nu văd o anume lipsă de consistenţă de la această înaltă faţă bisericească.
Nu ştim câtă istorie a învăţat mitropolitul în răstimpul şederii domniei sale pe pământ American, dar istoria libertăţii religioase a SUA este legată de un predicator baptist, Roger Williams, care a fondat prima colonie în care se garanta libertatea închinării înaintea Atotputernicului, anume Rhode Island, după ce a fost nevoit să fugă din colonia Massachusetts din pricina persecuţiei. Este trist că distinsul om de cultură şi om al credinţei dedicat adevărului şi Adevărului se referă la culte religioase recunoscute de stat cu termenul „secte” acuzându-i că „îşi cumpãrã adepţii cu bani ori cu bunuri „, că „lucreazã pe dedesubt, ca şi cârtiţele”, fiind sponsorizaţi cu „foarte mulţi [bani] din strãinãtate, milioane de dolari „. [1]
Este trist că respectabilul ierarh are o asemenea atitudine faţă de „sectele” ale căror principii de libertatea religioasă şi de conştiinţă au stat la baza democraţiei americane pe care a gustat-o timp de 12 ani.
O asemenea atitudine nu poate fi nicidecum un model pentru tânăra generaţie. Din fericire, există şi semne de normalitate. Cristian Bădiliţă, doctor în istoria crestinismului timpuriu al Universitatii Paris IV-Sorbona, coordonator al traducerii Septuagintei a avut remarcabilul curaj de a face distinctie între ortodoxie de orthodoxie:
„Cred ca ar trebui facuta, o data pentru totdeauna, distinctia intre ortodoxie, fara h, si orthodoxie, cu h, pentru a nu mai suprapune „dreapta credinta” peste o confesiune religioasa.” (Ziua, nr. 4068). Nu ştiu dacă a mai orthodoxit şi pe alţii, dar a făcut-o cel puţin cu un baptist şi doi catolici [2, 3]. Nu pot decât să sper că nu e singurul cu o astfel de gândire printre conaţionalii mei.
Cât despre comparaţia cu cârtiţele, este cel puţin nepotrivită. Pe acest website sunt prezentate peste 80% din bisericile evanghelice (neoprotestante) din Cluj-Napoca cât şi acele ştiri, conferinţe sau alte evenimente de care ajung să aflu. Toate la vedere, aşa cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel. Probabil că suntem printre primele culte din ţară care abordăm deschis (cu chiu cu vai) problema colaborării slujitorilor bisericeşti cu Securitatea, şi asta pe internet, cu fotocopii ale notelor informative accesibile public.
În perioada stundeţiei obişnuiam să merg duminca la slujba de la catedrală, bucurându-mă de fiecare dată când predica Bartolomeu. Îmi amintesc cum îşi presăra cuvântarea cu ilustrate din literatură, în special din clasicii ruşi. Păcat că în raportarea faţă de cei care aleg să îmbrăţişeze o altă tradiţie creştină renunţă la farmec şi la bunăvoinţă.
Vasile Tomoiagă
un (alt) baptist orthodox
Imaginati-va pe mitropololitul Clujului la intalnirea Asociatiei Profesinistilor din Presa din …Cleveland. Ei, sa vedeti atunci cum eruditul reprezentant al BOR ar fi folosit un cu totul alt discurs: le-ar fi spus americanilor cat de mult apreciaza spiritul lor civic, despre impactul pozitiv al bisericii in cultura americana si, desigur, despre buna intelegere care trebuie sa domneasca – in cea mai mare democratie din lume – intre stravechii ortodoxi si majoritarii baptisti. Cate punti de legatura si cate asemanari s-ar fi gasit atunci intre mica comunitate ortodoxa de peste ocean si majoritatea neoprotestanta, ai carei politicieni „eretici” manuie „milioanele de dolari” din bugetul local.
Incercati organizarea acestei intalniri si nu veti mai auzi rostit cuvantul „secta”, nici de o parte, nici de alta.
Am lasat un comentariu pe blogul sceptik:
–
Stimate domnule Bacauanu Mihail,
“Evanghelistul din Cluj” este programator, si site-ul pe care l-ati vizitat este unul proponderent de informare pentru comunitatea evanghelica din Cluj-Napoca, dupa cum ati fi putut citi la pagina aceasta: http://clujulevanghelic.ro/acasa/
Daca vom ajunge eu si dumneata prin Harului Dumnezeului cel Milostiv in Imparatia Sa, una din dorintele mele o sa fie sa stam pe locuri apropiate la masa Mirelui, dar nu numai cu dvs., ci si cu toti exclusivistii (sunt destui si intre protestanti) care vor fi ajuns acolo.
Apoi, eu cred ca putem face mult mai multe pentru mantuirea semenilor nostrii decat sa infieram pe cei care cred ca si noi in Trinitate, Scriptura, iertare pacatelor si inviere.
Dvs. care sunteti un om onest cu dvs. insiva stiti prea bine ca popopul roman este in mare parte crestin cu numele, si religiozitatea lui este una de fatata, de duminica si de sarbatori. Sunt si preoti care recunosc ca ortodocsii practicanti sunt minoritari ca procent.
Eu cred ca eforturile noastre ar trebui sa se indeprte spre aceia care sunt nepracticanti. In special de aceia sunt preocupati protestantii, si va asigur ca daca poporul ar fi drept marturisitor si cunoscator al credintei celei vechi, al bunei traditii si a invataturilor Sfintilor Parinti, nu s-ar mai gasi loc pentru alte religii in aceasta tara.
Eu cred ca cel mai mare pericol care deja a depasit stadiul de pericol si este deja o realitate este secularizarea mintii si a faptelor.
Sa va fie credinta intru mantuire, si fapte intru iubirea aproapelui.
Sunt student la Teologia Ortodoxa din Cluj-Napoca. Fiti linistiti, tanara generatie de teologi nu-l urmeaza pe Valeriu Anania care, din pacate, mai are reflexele […] in mijlocul carora s-a format. Regrete.
–
Comentariul a fost moderat (lasat la o parte un cuvant) pentru a nu starni razboaie inflamatoare.
Sa va fie rusine tuturor!!! […]
–
Stimate domnule „Un cunoscator”,
Nu am putut sa postez intreg mesajul dvs. din cauza scrierii pripite, aprinse si cu putin folos pentru articolul in discutie. Ceea ce ati scris dvs. este un text clasic de la care s-ar putea porni razboaie inflamatoare, fara folos pentru combatanti.
Update 24.03:
In urma necazului provocat persoanei ce a postat comentariul (vezi mai jos), il las complet, cu precizarea ca o sa inchid accesul la comentarii pentru aceast articol.
Vasile Tomoiaga
Cata aroganta! Chiar nu vedeti ce jalnici sunteti!!
Ati luat la cunostinta cata lume l-a ascultat astazi la catedrala pe IPS Anania? Sunteti niste frustrati care nu o sa iesiti din umbra cu o astfel de atitudine niciodata, indiferent de calitatile dv.
Razboi infamant impotriva cui?
luati seama la atitudinea voastra infamanta impotriva IPS, fara posibilitatea de a da dreptul la replica fiind o personalitate publica. Voi face tot ce este necesar pt a sesiza autoritatile abilitate pentru a lua masuri in ceea ce priveste acest text!!!
–
In mod normal acest comentariu trebuia aruncat la gunoi unde ii este locul. Cum v-a permis bunul simt si iubirea crestina sa intrati in casa altuia sa-i spuneti ca e jalnic si frustrat? Acest lucru nu i-l spuneti nici strainului de pe strada, darminte cand sunteti oaspete in casa altuia.
Va provoc sa-mi spuneti aceleasi cuvinte fata in fata, ca sa vedem unde mai este curajul cand nu sunteti protejat de anonimatul internetului.
Vasile Tomoiaga