Scientologia

(articol scris de Paul C., credincios evanghelic din Cluj-Napoca, pentru site-ul Clujul Evanghelic)

Introducere

Acest articol a fost scris din dorinţa de a informa creştinii din România despre doctrinele mişcării Scientologice şi de a trage un semnal de alarmă despre pericolele (fizice, spirituale şi psihologice) care-i aşteaptă pe cei care aderă şi devin membrii ai acestei mişcări religioase.

Ideea scrierii unui articol despre această mişcare religioasă mai puţin cunoscută în România dar foarte mediatizată în SUA şi Europa de Vest s-a născut în momentul apariţiei „Turneului Umanitar Scientologic” în municipiul Cluj-Napoca, la începutul lunii august 2008. Turneul umanitar este de fapt o acţiune de prezentare a ideilor Scientologice şi de prozelitism religios desfăşurat în mai multe ţări din Europa de Est, acţiune care acum a ajuns şi în România. În cadrul acţiunilor ce prilejuiesc acest turneu mai mulţi voluntari Scientologi au amplasat un cort în apropierea unui mall din municipiul Cluj-Napoca unde prin pliante, broşuri şi afişe ofereau soluţii la o gamă largă de probleme ce macină lumea si societatea românească (stres, boli, poluare, probleme în familie etc).

În continuare vor fi prezentate istoria şi doctrinele Scientologiei dar şi controversele din jurul acestei mişcări născute peste ocean.

Ce este Scientologia?

Înainte de a defini ce este Scientologia este mai bine să definim ce nu este ea.

Scientologia nu este o denominaţiune sau un cult din cadrul creştinismului sau din cadrul altei religii mondiale sau regionale. Nu este nici măcar o sectă (dacă prin sectă înţelegem o denominaţiune din cadrul unei religii dar care s-a îndepărtat flagrant de doctrinele de bază ale respectivei religii deşi continuă să pretindă că ea este parte a acesteia, şi că ea este singura denominaţiune adevărată, aşa cum fac Martorii lui Iehova de exemplu în cadrul religiei creştine), chiar dacă a fost definită în acest mod de mulţi. Dar termenul sectă este foarte subiectiv, fiecare definindu-l în funcţie de informaţiile şi din păcate uneori de prejudecăţile pe care le are faţă de cei cu o concepţie religioasă parţial sau total diferită de a lor.

Scientologii nu pot fi numiţi de către creştini eretici ci păgâni deoarece ei (scientologii) nu se definesc ca fiind creştini şi nu folosesc Biblia ca şi carte sfântă şi ghid pentru viaţa lor.

Scientologia este aşadar o religie de sine stătătoare, independentă de alte religii, chiar dacă preia multe idei din celelalte religii ale planetei.

Istoria Scientologiei

Scientologia este o religie întemeiată în SUA de un milionar pe nume Ron L. Hubbard, un american ce s-a născut în statul Nebraska la 13 martie 1911, tatăl lui fiind ofiţer în Marina SUA.

Conform biografiei oficiale susţinute de scientologi, Ron Hubbard a absolvit Facultatea de construcţii civile la Universitatea George Washington în specializarea fizică nucleară deşi conform documentelor de la universitate reiese că el a urmat cursurile doar doi ani după care a părăsit studiile ca urmare a faptului că nu a promovat un examen la fizică.

Tot conform biografiei oficiale susţinute de adepţii săi, el a obţinut un doctorat în filosofie la Universitate Sequoia din California. Problema este că nu există dovezi cum că această Universitate din California ar exista şi că ar fi acreditată să acorde doctorate.

În anii ’30 Ron Hubbard a scris şi publicat mai multe cărţi de science-fiction şi se pare că a absolvit o şcoală navală devenind ofiţer în marină.

În 1950 Hubbard a publicat ideile sale religioase într-o carte cu numele Dianetica: ştiinţa modernă a sănătăţii mentale. Cartea conţinea o serie de idei religioase şi psihologice prin aplicarea cărora se puteau vindeca sau preveni boli mintale sau afecţiuni psihice. Hubbard a mai scris zeci de alte cărţi pe teme de psihologie care s-au vândut la fel ca şi Dianetica în milioane de exemplare. Vânzarea acestor cărţi l-a făcut pe Hubbard multimilionar în dolari. Hubbard a afirmat că scrierile lui urmăresc „promovarea perfecţiunii mentale, emoţionale şi spirituale.”

În 1952 Hubbard a reorganizat ideologia sa şi a declarat-o sistem religios. Acum ideologia sa a fost denumită de el Scientologie şi înregistrată oficial ca religie, centrele de instruire scientologice au primit numele de biserici, consilierii au fost numiţi preoţi şi au primit uniforme preoţeşti.

Biserici scientologice au fost deschise în toate marile oraşe americane dar şi in Marea Britanie, Franţa, Canada, Australia.

Desi financiar Biserica Scientologică mergea foarte bine (vânzarea cărţilor si casetelor lui Hubbard aducea zeci de milioane de dolari de la adepţi), din punct de vedere juridic, legal, lucrurile s-au înrăutăţit in anii ’60-’70 când F.B.I, Fiscul şi Administraţia pentru Alimente şi Medicamente au început sa cerceteze afacerile lui Hubbard. Mai multi scientologi de frunte au fost arestaţi pentru furt prin spargere, interceptarea convorbirilor telefonice.

Alte nereguli au fost de natură fiscală, adică veniturile „Bisericii” nu au fost contabilizate corespunzător, statul fiind prejudiciat.

Au apărut de asemenea în presă informaţii despre practicile acestei organizaţii, nu tocmai ortodoxe. Adepţii erau izolaţi de familie si prieteni, erau puşi să asculte ore întregi casete cu predicile lui Hubbard, erau privaţi de somn şi li se spunea să rupă legătura cu cunoscuţii lor dacă nu-i pot converti la scientologie. Orice critică la adresa lui Hubbard era condamnată iar cei care continuau să-l critice erau hărţuiţi şi ameninţaţi. Chiar si cei din afara organizatiei aveau parte de acelaşi tratament.

Hubbard a fost acuzat că prin manipulare, spălarea creierului şi şantaj obţinea sume de bani şi ascultare din partea membrilor Bisericii. Hubbard avea un comportament tiranic şi agresiv faţă de persoanele considerate neloiale sau inamice.

Psihologi de renume din America au scris articole în care condamnau ca fiind extrem de periculoase tehnicile psihologice şi de terapie aplicate de Hubbard pacienţilor lui.

Probabil că din cauza acestor probleme cartierul general al Bisericii Scientologice s-a mutat pentru mai mulţi ani în Anglia, unde Hubbard a locuit din 1966-1975 pe iahtul său „Appolo”. Apoi se pare că din 1975-1979, după întoarcerea în SUA a locuit izolat de lume în deşertul din California la o fermă. În ultimii ani de viata a fost vazut doar de câţiva consilierii apropiaţi, mulţi (chiar scientologi) crezând că a murit.

În anii 70 Hubbard a creat o retea de spionaj cu mii de agenţi sub acoperire care au pus microfoane în sediile Fiscului, Administraţiei de control a alimetelor şi medicamentelor, departamentul de justiţie, departamentul de finanţe, Comisia Federală de comerţ, ambasade, firme. Conform revistei Time Hubbard avea chiar şi dosare cu informaţii despre preşedintele SUA Richard Nixon şi mai mulţi senatori şi membrii ai bogatei familii Rockefeller.

Revista Time a scris că operaţiunea de spionaj denumită „Operaţiunea Albă ca Zăpada” era condusă de soţia lui Hubbard şi avea ca scop obţinerea de informaţii despre instituţiile şi persoanele percepute ca fiind inamici ai lui Hubbard şi ai Scientologiei.

În 1977 mai multi scientologi printre care şi soţia lui Hubbard au fost arestaţi şi condamnaţi la închisoare în urma unei ample investigaţii a FBI.

Dar Hubbard a scăpat de arestare, fiind ascuns.

Oficial Ron Hubbard a murit în 1986 conform scientologilor care au fost cu el în ultimii săi ani. Conform testamentului uriaşa sa avere a rămas Bisericii Scientologice şi nu familiei sale. La vremea respectivă testamentul a fost contestat de mulţi şi din cauză că, conform unor zvonuri, trupul lui Hubbard a fost incinerat rapid imediat după moarte fără să i se facă autopsia şi fără ca autorităţile să fie anunţate.

Ron Hubbard a fost un personaj controversat, despre care se ştiu puţine informaţii sigure, biografia lui prezentată de scientologi fiind lacunară dacă nu falsă.

Dupa moartea lui, organizaţia a continuat să se extindă deschizându-şi tot mai multe filiale atât in America cât şi în Europa (Marea Britanie, Franţa, Germania, Belgia).

În perioada anilor 1990 şi 2000, în mai multe state europene au avut loc investigaţii ale Scientologiei de catre procuratură, poliţie şi chiar comisii parlamentare de anchetă. Biserica Scientologică a fost acuzată în cadrul acestor anchete de manipulare, escrocherie, spălarea creierului şi depersonalizarea membrilor, utilizarea de mijloace ilegale vizând obţinerea de bani de la membrii. Autorităţile din unele state membre U.E. se gândesc chiar să scoată în afara legii Scientologia.

Cea mai amplă anchetare a Bisericii Scientologice a avut loc în Franţa unde concluzia comisiei parlamentare de anchetă a fost aceea că Scientologia este o sectă foarte periculoasă.

Anchete similare au avut loc şi-n Germania unde concluzia anchetei a fost aceea că Scientologia este o organizaţie foarte periculoasă pentru societate. Recent autorităţiile din Belgia au început anchete asupra filialei din această ţară a Scientologiei. „Biserica” a fost de asemenea dată în judecată conform unor informaţii din presă în Belgia.

Poate că prejudiciile de imagine cauzate de toate aceste anchete au determinat conducătorii scientologi să-şi îndrepte acţiunile de prozelitism in ţări din Europa de Est ca România, unde nu sunt nici anchetaţi şi nici în afara legii.

În plus, România, cu problemele ei (corupţie, sărăcie, periodicitatea ridicată a fenomenelor meteorologice extreme din ultimii ani – seceta şi inundaţiile, nr. ridicat de copii orfani, starea generală de sănătate proastă a populaţiei) crează oportunităţi uriaşe de prozelitism, românii disperaţi putând cădea uşor pradă promisiunilor de rezolvare miraculoasă a tuturor problemelor lor făcute de scientologi.

Cu toate criticile la adresa Scientologiei această religie a atras şi foarte multe vedete şi oameni de afaceri bogaţi, ca de exemplu actorul Tom Cruise (care este activ implicat în activităţile Scientologiei), Kattie Holmes (soţia lui Tom Cruise), John Travolta, cântăreţul de Jazz Stanley Clarke, sau miliardarul Donald Trump. Deasemenea conform unor informaţii din presă mari companii precum Coca-Cola şi Mc’Donalds donează sume mari de bani Bisericii Scientologice, managerii acestor firme utilizând tehnicile de management create de liderii Scientologi.

Doctrinele Scientologiei

Scientologia este un amestec de doctrine religioase orientale, gnostice, ufo-logie (credinţa în O.Z.N.-uri şi extratereştrii), darwinism, plus ideile „ştiinţifice” ale lui Ron Hubbard.

Ron Hubbard a afirmat că toate doctrinele religiei sale au o bază ştiinţifică fiind rezultatul unor ani lungi de cercetări ştiiţifice amănunţite. Scientologia este în opinia adepţilor ei o religie ştiinţifică.

Una din doctrinele de bază ale Scientologiei este aceea că oamenii sunt de fapt nişte fiinţe spirituale şi nu materiale numite „thetani”. În urmă cu sute de miliarde de ani în urmă thetanii s-au hotărât să creeze cu minţile lor o lume imaginară, virtuală pentru a se juca şi distra. Aşa a apărut „jocul vieţii”

Cu timpul thetanii au devenit atât de obsedaţi de acest joc virtual al minţii lor încât chiar au crezut că jocul este real, fiind prinşi în T.E.S.M (timp, energie, spaţiu, materie) şi uitând că în realitate ei sunt fiinţe spirituale şi nu materiale.

Cauza tuturor problemelor lumii de astăzi (boli, poluare, stres, destrămarea familiilor) au ca şi cauză faptul că oamenii (thetanii) au uitat cine sunt şi au uitat că lumea în care trăiesc este una virtuală, în plus ei au denaturat „jocul vieţii”. Ron Hubbard a descoperit soluţiile la aceaste probleme şi le-a prezentat în cărţile sale.

Scientologii mai afirmă că omul se reîncarnează de-a lungul a miliarde de ani, în tot acest timp luând diferite forme. Din păcate el acumulează de-a lungul vieţilor lui „engrame” (amintiri despre evenimentele neplăcute sau dureroase din trecut pe care le înmagazinează în subconştient şi care la anumite intervale de timp ies la iveală şi-l determină pe om să se comporte ciudat). De exemplu dacă un om a avut un accident cu o maşină roşie într-o viaţă anterioară, el va evita în această viaţă să se mai urce într-o maşină roşie sau va avea reacţii anormale la vederea unei maşini roşii sau chiar la vederea culorii roşu (panică, tremurături, îmbolnăvire subită).

Preclarul (ucenicul scientolog) este învăţat prin niste tehnici numite „audieri” să-şi amintească toate momentele neplăcute din viaţa prezentă şi cele din trecut şi să le depăşească. Binenţeles că acest lucru nu se face gratis ci pe bani, foarte mulţi bani. Urcarea pe scara ierarhică a Bisericii Scientologice se face de asemenea prin plătirea unor sume mari de bani. Adeptul trebuie pe lângă donaţii să cumpere cărţile lui Hubbard şi numeroasele reviste Scientologice şi casetele cu lecţii spirituale.

Scientologii afirmă că ei cred în existenţa mai multor dumnezei dar lasă nedefinit termenul de dumnezeu, fiecare membru este liber să-l definească pe dumnezeu aşa cum doreşte. Scientologii spun că nu trebuie să-ţi abandonezi propria religie pentru a deveni Scientolog. Dealtfel Ron Hubbard nu a făcut altceva decât să continue lucrarea unor mari învăţători religioşi precum: Buda, Isus, Moise, Confucius, Tao, Zoroastru, Mahomed.

Scientologia preia, spun adepţii lui Hubbard, idei din toate marile religii ale lumii şi din descoperirile lui Sigmund Freud. La toate acestea se adaugă descoperirile făcute de Hubbard în domeniul psihologiei.

Scientologia afirmă că omul nu este decăzut, păcătos ci doar inconştient de natura sa spirituală eternă, care este bună şi perfectă.

Isus este privit ca doar unul din numeroşi profeţi de pe Pământ şi nu ca Fiul lui Dumnezeu.

Scientologii resping existenţa iadului ca loc de pedeapsă pentru cei răi spunând că această doctrină specifică creştinismului este o invenţie ce are scopul să-i facă pe oameni nefericiţi.

Concluzii

Domnul Isus Cristos a afirmat că dupa plecarea sa de pe Pământ vor veni mulţi profeţi mincinoşi („Păziţi-vă de profeţi mincinoşi. Ei vin la voi îmbrăcaţi cu haine de oi dar pe dinlăuntru sunt nişte lupi răpitori. Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?” – Matei 7:15-16).

Unul din lupii răpitorii descrişi de Isus este Ron Hubbard. Iar roadele lui şi ale Scientologiei au fost descrise în capitolul despre istoricul Scientologiei şi nu mai este nevoie de nicio explicaţie în acest sens.

Scientologia este periculoasă nu doar pentru că prin aderarea la ea creştinul poate să-şi piardă mântuirea şi viaţa veşnică alături de Dumnezeu ci si pentru că în cele din urmă îşi va pierde minţile şi banii. Multe persoane din străinătate care au fost membrii ai Scientologiei au căpătat tulburări psihologice iar finanţele le-au fost serios afectate din cauza „cumpărăturilor” făcute pentru a obţine promisiunile făcute de liderii Scientologi.

Cu toate că misiunea Scientologică din România va pleca în cele din urmă, noi ca şi creştini trebuie să fim vigilenţi şi să nu lăsăm ca influenţa lor să dăinuie la noi în societate. Putem face acest lucru prezentând prietenilor şi cunoscuţilor noştri care au intrat în contact cu ideile Scientologice şi dau semne că le-ar accepta, toate scandalurile şi problemele pe care Scientologia le-a provocat în Vest dar şi lucrurile ilegale şi imorale pe care Hubbard le-a făcut de-a lungul vieţii.

Alte articole şi apariţii media despre Scientology

6 Comentarii

  1. durox aprilie 6, 2010
  2. Fire decembrie 4, 2010
  3. Chis Paul decembrie 4, 2010
  4. sandor avram iulie 12, 2012
    • Vasile Tomoiagă iulie 12, 2012
  5. Mihai martie 17, 2019

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.