Site-uri ale bisericilor evanghelice din Cluj-Napoca

Clujul Evanghelic doreşte să facă o radiografie a prezenţei evanghelice în Cluj-Napoca prin semnalarea lăcaşurilor de cult, fundaţiilor, diferitelor evenimente, dar şi a activităţii pe internet. În episodul anterior am prezentat cele 17 bloguri (cele de care am aflat, sunt sigur că există mai multe) scrise de evanghelicii din oraşul nostru. Acum a venit rândul site-urilor bisericilor (baptiste, penticostale, creştine după evanghelie) să fie catalogate şi analizate:

Site-uri ale bisericilor baptiste:

 • Nr. 3 (Iris) – tineretiris.ro – site-ul este dedicat serilor pentru tineret lunare, şi nu are alt conţinut în afara imaginii care anunţă detaliile următoarei (sau ultimei) întâlniri (cea din 29 iunie).
 • Nr. 4, Betania – pace.ro – un site destul de cuprinzător, include un foarte scurt istoric, numele pastorilor şi al membrilor comitetului, calendarul activităţilor şi al întâlnirilor bisericii, date de contact (inclusv o hartă a locaţiei bisericii), predici (ultima din 5 iunie 2008) şi declaraţia de viziune: „Glorificarea lui Dumnezeu prin slujirea fiecăruia dintre noi potrivit cu darul său pentru a avea impact în cartier şi până la marginile pământului”.
 • Nr. 5, Betel – bisericabetel.com – site-ul este în construcţie dar conţine totuşi informaţii de contact, programul bisericii şi ultimele ştiri.
 • Nr. 9, Renaşterea – renasterea.org – construit pe plaformă de blog, site-ul oferă doar adresa bisericii.

Site-uri ale bisericilor penticostale:

 • Nr. 1 (Carpaţi) – biserica1.ro -site-ul oferă istoricul bisericii, predici (updatate săptămânal), date de contact, anunţuri (la zi) şi câteva galerii cu poze. Jumătate paginile sunt cu statutul „în curând” (de mai multă vreme).
 • Nr. 5 (Albini) – bisericaalbini.com – site-ul conţine doar forumul de discuţii, foarte puţin folosit.
 • Nr. 6, Betel – betelzorilor.com – site-ul informează despre programele bisericii, departamentul muzical, conţine o galerie foto (una din ele are titlu „8 oct 2009”!), muzică pentru ascultat online şi download, clipuri video cu înregistrări din timpul serviciilor de închinare, informaţii despre cărţi din biblioteca bisericii, date de contact şi o pagină de diverse cu Legea dreptului de autor şi Constituţia României. Navigarea este puţin îngreunată de meniul realizat în flash care se reîncarcă la fiecare accesare a unei pagini noi.
 • Nr. 7, Speranţa – bisericasperantacluj.ro – site-ul informează (de mai multă vreme) că în curând va putea fi vizitat într-o nouă formă.
 • Nr. 12, Făclia – bisericafaclia.ro – pagina principală informează (de mai multă vreme) că „foarte foarte curând” va fi lansat noul site al bisericii. Include date de contact: adresă şi email.
 • Nr. 13, Muntele Măslinilorscortzarilor.lx.rotinerimuntelemaslini.vodpod.com – primul site, probabil neoficial, conţine câteva prezentări powerpoint, o meditaţie, câteva „linkuri utile” şi o adresă de email pentru contact. Al doilea, probabil tot neoficial, este o pagină care facilitează colectarea de video-uri de interes pentru cel care o alcătuieşte, în acest caz, patru clipuri cu predici din biserică.

Site-uri ale bisericii creştine după evanghelie (BCE):

 • evanghelic.ro – surprinzator, cel mai bine realizat şi mai cuprinzator site este cel al Bisericii Creştine după Evanghelie (în Cluj-Napoca sunt două adunări, creştină şi maghiară). Are un design simplu, elegant, intuitiv, fără să fie împopoţonat cu flash sau alte tehnologii greoaie (daca nu sunt folosite cum trebuie). Încă de pe prima pagină se prezintă scopul bisericii, mesajul „cum poţi fi mântuit”, Biblia Online, cursuri creştine biblice gratuite, programul bisericii şi invitaţia de a contribui la dezvoltarea site-ului. Site-ul mai oferă Noul Testament Audio, crezul BCE (cuprinzător dar scurt), informaţii despre organizarea bisericii, istoric local, naţional şi internaţional, cât şi alte resurse diverse (maxime, glume, poezii, povestiri etc). Totuşi, ultimul update este din 15 feb. 2007, deci de un an şi jumătate.

Site-uri ale bisericilor independente:

 • Biserica Penticostală Râul Vieţii – riulvietii.roriulcluj.tripod.comfreewebs.com/riulvietii – primul site are doar o pagină, de căutare în Biblie, trad. Cornilescu. Al doilea site redirectează la al treilea, iar al treilea redirectează la o pagină ce oferă informaţii despre vize pentru America. Nu există nici o informaţie despre biserica al cărei site ar fi trebuit să fie.
 • Biserica Penticostală Carismatică Maghiară – hitelet.go.ro – un site antic, are o pagină în română şi una în maghiară, recomandă o emisiune „creştină penticostală carismatică transmisă pe Internet în fiecare duminică”. Singura informaţie de contact este o adresă de email.
 • Biserica Agape – agapeinactiune.org, bisericaagape.wordpress.com – Site-ul este plăcut, elegant şi minimalist: include viziunea, crezul, echipa, datele de contact ale bisericii (inclusiv o hartă), şi o pagină cu noutăţi (singura ştire semnalează apariţia blogului). Este realizat cu tehnologia flash şi textul nu poate fi copiat. Blogul are pe pagina principală anunţul unui eveniment din luna mai, o pagină cu descrierea şi datele de contact ale bisericii, şi o pagină goală numită „Prayer wall”.
 • Golgota – Calvary Chapel – golgotacluj.ro – conţine istoricul mişcării Calvary Chapel, declaraţia de credinţă, o pagină de prezentare a evangheliei „cum poți fi mântuit”, informaţii despre proietul „The House” – un loc unde sunt invitaţi studenţi, cu ceai, cafea şi wireless gratuit, pentru a discuta cu cei de la Golgota <<despre orice subiect din perspectiva lui Dumnezeu, în englezã sau română>>” -, harta locaţiei, o colecţie mică de predici audio şi o pagină cu câteva video-uri.

Datele prezentate mai sus au fost culese în perioada 8-11 septembrie.

Putem observa că doar 4 din 10 biserici baptiste au website (40%) şi 5 din 15 penticostale (33%; am considerat că cele ale Bisericii Muntele Măslinilor nu sunt oficiale). Chiar şi aşa, majoritatea sunt în construcţie, unele de multă vreme. Nu toate includ informaţii minimale cum ar fi adresă (inclusiv hartă, eventual mijloace de acces), telefon, program servicii, nume pastor, un istoric al bisericii şi ştiri actualizare. Aducerea la zi este realizată (în cazurile fericite) prin postări ale predicilor, în format audio. Această practică a postării predicilor ar putea fi îmbunătăţită prin includerea unui player modern în flash (cred ca se găsesc şi gratuit).

Site-urile sunt destul de statice, au fost gândire doar ca un instrument de prezentare, nu ca o extensie a slujirii active şi dedicate a bisericii în spaţiul internetului (excepţie făcând site-ul BCE). Din lista de mai sus se pot remarca lipsuri notabile, cum ar fi site-ul Bisericii Baptiste Nr. 1 (biserica are peste 1000 de membri). Un lucru oarecum surprinzător a fost prezenţa răspunsului la întrebarea „cum pot fi mântuit” pe două site-uri, cel al (minusculei) Biserici Independente Golgota şi cel al BCE. Presupunând că ar exista mulţi oameni ca tânărul de pe vremea Domnului Isus ce se întreabă la fel, cu greu ar găsi răspunsul pe site-urile bisericilor noastre. Desigur, există opţiunea „vine şi vezi” cum scrie pe o pagină a site-ului Bisericii Baptiste Betel (pagina care va găzdui mărturiile).

Probabil că fiecare biserică urbană ar trebui să aibă website în aceste timpuri. Desigur, nu pentru motivul „ca să avem şi noi”, ci având în vedere nevoia informării comunităţii de credincioşi şi a extinderii misiunii în spaţiul virtual. Pe vremea lui Moise se scria pe table de piatră (nu numai), pe vremea lui Pavel se trimiteau scrisori pecetluite, pe vremea lui Luther se folosea tiparul proaspăt inventat, iar acum se foloseşte (şi) internetul. Să ne rugăm pentru înţelepciune, să ştim să-l folosim cu cinste.

Dacă cunoaşteţi şi alte site-uri ale bisericilor evanghelice din oraş, vă rog să le semnalaţi printr-un email la contact[at]clujulevanghelic[.]ro sau printr-un comentariu la această postare. Vă mulţumesc.

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.