Inaugurarea Bisericii Baptiste Teofania (nr. 10)

Dumincă, 19 octombrie a avut loc inaugurarea oficială a bisericii baptiste Teofania (a zecea biserică baptistă din oraş – în afară de cele independente).

Au fost invitaţi lideri ai evanghelicilor, în special baptişti, care au binecuvântat acest început prin diferite urări: Mihai Huşanu (pastor la Biserica Baptistă Betel) a vorbit despre caracteristicile bisericii ideale, David Ionatan (sau Tanu, profesor la Liceul Emanuel) despre iubirea de Dumnezeu ca element esenţial al raţiunii de a fi a bisericii, Daniel Darie (pastor al Bisericii Baptiste nr. 2, Dâmbul Rotund) despre responsabilitatea pe care o aduce alegerea numelui „Teofania”, Rei Abrudan (pastor la Biserica Baptistă nr. 1) despre faptul că Dumnezeu e cel ce dă biruinţa, şi el luptă uneori împreună cu cei credincioşi, alteori pentru (sau în locul) celor credincioşi (avand exemplul luptelor duse de Iosua pentru cucerirea Canaanului).

Preşedintele Comunităţii Baptiste de Cluj, Cornel Vereş, a amintit despre viziunea unori lideri baptişti pe vremea comunismului, de a deschide biserici in fiecare cartier, plan care nu a putut fi realizat. Cu această ocazie a menţionat anii în care au pornit cele trei biserici existente înainte de 90:

  1. 1921: nr. 1, Mănăştur
  2. 1935: nr. 2, Dâmbul Rotund
  3. 1945: nr. 3, Iris

(În mod curios aceastea sunt şi singurele biserici baptiste care au doar număr, nu şi nume. Dar oamenii nu sunt obişnuiţi cu identificare aceasta numerică, şi când apar menţionate în conversaţii, se face de obicei cu numele cartierului în care se află: biserica din Mănăştur, Dâmb sau Iris. La fel ca şi în cazul Bisericii Penticostale nr. 1, care e cunoscuta ca Biserica „Carpaţi”, după numele străzii.)

Eugen Stăncel, un alt lider al baptiştilor a încheiat şirul acestor cuvântări spunând că orice biserică este un reper de adevăr.

Liviu Mocan

A urmat apoi momentul artiştilor, care au contribuit la înfumuseţarea clădirii bisericii Teofania: Iurie Cojocaru, Titi Mereu şi Liviu Mocan. Acesta din urmă a început cu o veste proastă: evanghelicii construiesc biserici urâte, din două motive: teama de idolatrie şi indiferenţa faţă de frumuseţe. Totuşi, in Vechiul Testament găsim că Dumnezeu însuşi a poruncit ornarea cu elemente estetice pline de simboluri a Cortului Întâlnirii şi a Tempului din Ierusalim. Liviu Mocan a realizat din calcar amvonul şi o sculptură de pe peretele din spatele acestuia. Pe amvon se poate desluşi o aripă frântă, iar pe cealaltă lucrare, un orizont străpuns de formă, în timp ce alte forme se află sub acel orizont. Forma care ţâşneşte prin orizont reprezintă învierea. Astfel, persoana care stă la amvon, se găseşte, simbolic, între acest pământ, cu o aripă frântă (de la Cădere), şi înviere.

Beni Fărăgău

La predică a fost invitat Beni Fărăgău. El a întrebat dacă mai este biserica o corabie (de fapt arcă) mântuitoare, sau e redusă doar la nişte ziduri moarte, împopoţonate (cuvânt repetat cam de trei ori). Corabia este mântuitoare dacă:

  • are hrană îndeajuns până la sfârşitul călătoriei
  • este preocupată de oameni nu de forme, ritualuri şi programe
  • are o învăţătură şi o dragoste curată

Impresia mea a fost că Beni Fărăgău s-a situat în opoziţie directă cu ante-vorbitorul său, opunând nenecesar credinţa vie „împopoţonării” zidurilor. Desigur, creştinul poate să aibă o viaţă de credinţă, şi tocmai din cauza acesteia să creeze şi să îl preocupe frumuseţea (fiind şi aceasta o parte a chipului lui Dumnezeu în om). Probabil că durerea lui Beni Fărăgău a fost că oamenii sunt superficiali cu Cuvântul adevărului, fiind amăgiţi de prea multe frumuseţi trecătoare, în detrimentul Scripturii.

Întâlnirea s-a încheiat prin rugăciunea mai multor grupuri de fraţi pentru diferite nevoi ale bisericii, urmată de o agapă.

Biserica Teofania se află într-o locaţie centrală, pe Calea Turzii nr. 11, aproape de Capela Greco-Catolică sf. Iosif (Piaţa Cipariu). Din echipa de coducere fac parte Marcel Salahoru, Alin Istrate, Daniel Lar şi Marius Toma.

Fie ca Cel Preaînalt, singurul care este bun, drept şi sfânt, să privească cu îndurare la efortul celor ce se cheltuie pentru Împărăţie în Biserica Teofania. Fie ca mulţi să cunoască că Cristos este Domnul prin mărturia credincioşilor acestei biserici, şi cunoscând aceasta să aibă viaţă veşnică. Amin.

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.