Barometrul de Opinie Publică – Tineret 2008 (I) – Tinerilor români nu le surâde perspectiva de a avea vecini şi prieteni neoprotestanţi

Autoritatea Naţională pentru Tineret a lansat în septembrie Barometrul de Opinie Publică Tineret 2008. Mai multe site-uri şi chiar un blog evanghelic au semnalat prin ştiri mai mult sau mai puţin muncite aspecte din acest cuprinzător studiu. Mă aşteptam la reacţii şi analize mai serioase din partea evanghelicilor, a lucrătorilor cu tineretul sau a comunităţilor online precum Agora Christi, dar acestea au lipsit, afară de preluarea (fără menţionarea sursei) de către blogul Braşovul Evanghelic a ştirii din Evenimentul Zilei.

Această ignoranţă este însă în detrimentul nostru, căci cititorul curios şi atent va descoperi multe lucruri interasante din perspectivă creştină pe care presa laică le-a trecut cu vederea.

Unul din aceste lucruri este tocmai cel care dă titlul postării, anume că tinerii nu sunt prea încântaţi să aibă vecini neoprotestanţi: doar 13% au răspuns afirmativ la întrebarea „În ce măsură aţi fi de acord să aveţi ca vecini neoprotestanţi„, situând-ne ca grad de acceptare între romi (9%) şi maghiari, persoane din instituţii de ocrotire sau cu handicap (15%). Cam la fel de mulţi ne-ar avea ca prieteni (15%) situându-ne şi aici între romi (10%) şi persoane din instituţii de ocrotire sau cu handicap (15%) şi maghiari (16%). Aceste rezultate mă fac să concluzionez că în ciuda zelului evanghelistic pe care suntem deseori încurajaţi să îl avem, suntem destul de puţin agreaţi (sau cunoscuţi) ca şi „pocăiţi” de către tineri şi chiar de societate în ansamblu. Aceste procente ar trebui să-i pună la fel de mult pe gânduri atât pe pastori cât şi pe credincioşii obişnuiţi. Totuşi, intuiesc că parte a explicaţiei pentru acestor procente mici se datorează lipsei de familiaritate a societăţii cu minoritatea neoprotestantă.

Va urma.

1 comentariu

  1. gadjodillo noiembrie 7, 2008

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.