Vasile Tomoiagă:
Domnule Micrea Căpuşan, candidaţi pentru un mandat de deputat în Parlamentul României în colegiul electoral 4 care curpinde zonele Dîmbu Rotund, Gruia, Mărăşti si Someşeni. Vă rugăm să vă prezentaţi pe scurt cititorilor Clujului Evanghelic.
Mircea Căpuşan:
Sunt medic primar ORL la Spitalul Clinic Municipal Cluj, din anul 1992. Am absolvit Facultatea de Medicină Generală în anul 1978. Sunt căsătorit de 30 de ani cu Lidia şi avem împreună 4 fete: Cristina, Alina, Ami şi Damaris. Fac parte din Biserica Creştină Făclia din oraşul Cluj-Napoca.
VT:
Din mesajul dvs. de campanie, cât şi din ce scrieţi pe blog, faceţi evidentă motivaţia şi scopurile pentru care aţi intrat în politică: nemulţumirea faţă de starea morală şi nu numai a României şi mai ales a politicienilor ei, care deseori se folosesc de numele lui Dumnezeu în scop politic, dar nu unesc vorba cu fapta. Credeţi că aveţi şanse să faceţi o diferenţă între cei peste 400 de parlamentari?
MC:
Într-o ţară care se pretinde creştină, mesajul creştin nu trebuie să lipsească din forurile de conducere şi mă refer aici la legislativ în special, dar nu numai. Aşa cum au fost şi în alte legislaturi, oameni care şi-au exprimat crezul cu curaj (Ioan Alexandru, Petre Dugulescu, Vasile Suciu şi mulţi alţii), cred că şi în viitorul legislativ e nevoie de oameni care să reprezinte un etalon de moralitate şi care să poată dovedi în trăirea de zi cu zi apartenenţa la creştinismul autentic.
VT:
Afirmaţi că noi românii l-am scos pe Dumnezeu din viaţa noastră. Statisticle arată că ţara noastră păstrează un procent ridicat al celor care participă la slujba duminicală. La ştiri vedem cum diferiţi sfinţi sunt cinstiţi de sute de mii de oameni (chiar şi peste un milion), la praznice. La ultimul recensământ 99.3% din populaţie se declara creştină. Expresia amintită de dvs. am auzit-o deseori la americani, dar se potriveşte şi în România?
MC:
Faptul că românii participă la slujbele religioase este un lucru bun, dar creştinismul înseamnă cu totul altceva. Înseamna să-I dai lui Dumnezeu 7 zile din 7, nu una din şapte, înseamnă să trăim după învăţăturile lui Hristos acasă, la servici şi la biserică. Aşa cum se spune, dacă mergi de 100 de ori pe zi în garaj, nu devii maşină. Poţi locui în biserică şi să respecţi toate ritualurile, dacă nu te naşti din nou din Dumnezeu, nu esti creştin.
VT:
Dincolo de promisiuni electorale, eu cred că oamenii doresc candidaţi integri, oameni de onoare, de cuvânt şi de faptă, pentru că orice stuctură de conducere are nevoie de astfel de oameni, dar şi pentru că avem nevoie să vedem în alţii ceea ce am putea deveni noi înşine. Care este cartea de vizită a dvs., ce anume din activitatea de până acum vă recomandă pentru a fi un bun parlamentar?
MC:
Integritatea morală este un criteriu care ar trebui să stea la baza alegerii parlamentarilor. Creştinul practicant are responsabilitatea dublă – una faţă de Dumnezeu şi alta faţă de oameni. Biblia spune “să faceţi totul ca pentru Domnul”, deci, orice facem trebuie raportat la Dumnezeu. Testul ascultării de Dumnezeu este felul în care te comporţi cu aproapele tău. Un alt principiu biblic este “ce doreşti să îţi facă ţie oamenii, fă-le tu întâi”. Nu ştiu dacă mă recomandă ceva pentru a fi un bun parlamentar (ma refer la calităţile mele) – poate sunt un bun “ascultator”, lucru destul de rar azi la oamenii politici care doresc mult mai mult sa fie auziţi. Faptul că de 8 ani îndeplinesc funcţia de medic şef ambulator, având în subordine aproximativ 30 de persoane (medici, asistenţi şi personalul auxiliar), mă califică pentru o funcţie de decizie (parlamentarul decide).
VT:
Discursul dvs. de campanie este unul care face referiri dese şi explicite la credinţa creştină pe care o profesaţi. Un site de ştiri l-a catalogat imediat ca „penibil”. Credeţi că este potrivit acest tip de discurs atât de explicit, chiar cu tentă evanghelizatoare, în campanie?
MC:
Atunci când am acceptat propunerea pentru candidatura la Parlament, mi-am zis că mesajul creştin de regenerare morală şi spirituală a românilor trebuie făcut cunoscut, deşi este incomod şi totalmente neplăcut, atentând la “eul” fiecăruia. Dar consider, chiar cu riscul de a nu fi ales, că este esenţial pentru români, pentru că este cauza degradării morale şi economice a României. Dacă voi fi ales, voi continua pe aceeaşi linie, pentru că sunt convins că asta doreşte Dumnezeu de la mine.
VT:
Încercările repetate ale dreptei religioase americane de a înscrie aspecte ale moralităţii creştine în legi a dus de multe ori la eşecuri, cât şi la o lehamite de „creştinismul politic” în rândul multor cetăţeni din SUA, inclusiv evanghelici. Credeţi că pot fi promovate (sau impuse) prin lege valorile creştine?
MC:
Există anumite principii creştine care nu pot fi negociate. Desigur că este greu ca ele sa fie transformate în legi, dar pentru ca România să supravieţuiască, are nevoie de voci care să transmită mesajul şi de exemple care să îl traiască.
VT:
Vă mulţumesc pentru timpul acordat, şi sper ca acest interviu să fie de folos cetăţenilor din Colegiul D4 când se vor hotărî pentru cine vor vota. Dumnezeu să aibă milă de România!