Warning: Constant automattic\jetpack\extensions\social_previews\FEATURE_NAME already defined in /home/clujulev/public_html/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php on line 14
Clujul Evanghelic la 100.000 de vizite – Clujul Evanghelic

Clujul Evanghelic la 100.000 de vizite

Clujul Evanghelic a atins cifra rotundă de 100.000 de vizite astăzi, 6 decembrie, prilej cu care oferim cititorilor câteva detalii despre începutul şi mersul acestui blog.

Inceputul

Blogul Clujul Evanghelic (pe vremea aceea decluj.wordpress.com) a fost creat pe la mijlocul lunii septembrie 2007 cu scopul de a găzdui, la sugestia orădeanului Alin Cristea (confesionala.ro, thymos.ro, România Evanghelică, ş.a.), informaţii şi fotografii ale unor biserici evanghelice (baptiste, penticostale şi creştine după evanghelie) din Cluj-Napoca. Aceste informaţiile şi fotografii au fost obţinute respectiv făcute ca urmare a rugăminţii lui Alin Cristea de a contribui cu acestea la realizarea proiectului editorial Omul Evanghelic coordonat de Dănuţ Mănăstireanu (Director pentru Credinţă şi Dezvoltare al Worldvision pentru Europa de Est) şi Dr. Dorin Dobrincu (istoric, director la Arhivele Naţionale), despre comunităţile protestante româneşti, care va apărea, sperăm, în primăvara lui 2009.

decluj.wordpress.com devine blog de ştiri evanghelice locale

Fiind pe platformă de blog, site-ul se preta foarte bine şi la anunţarea diferitelor evenimente publice pe care bisericile sau fundaţiile din oraş le organizează. Până în toamna lui 2007 informarea pe internet era asigurată de emailurile periodice ale lui Corneliu Szekely-Haţegan „Evenimente religioase şi culturale”. Corneliu, observând oportunitatea noului site, a rămas un constant colaborator semnalându-mi în continuare evenimente despre care afla. Nu după mult timp emailurile „Evenimente religioase şi culturale” au încetat să mai fie trimise, în unul din ele clujenii fiind anunţaţi de blogul unde vor putea găsi înformaţii pe viitor. Dar deja am depăşit momentul 1 octombrie, data de la care Clujul Evanghelic a început să devină mai util prin postarea de ştiri şi evenimente locale. Nu după mult timp evenimentele au putut fi urmărite într-un convenient mod cronologic, întâi prin includerea unui Calendar Google, apoi prin postarea lor în partea stânga sus, unde au rămas până astăzi.

O altă resursă apreciată este catalogul bisericilor şi fundaţiilor evanghelice. Nu de puţine ori cititorii ajungând pe blog în urma unei căutări după biserica cutare sau fundaţia cutare. Am încercat să postez la fiecare biserică şi fundaţie date de contact şi deseori o hartă a locaţiei. În plus, am adăugat fiecare biserică respectiv fundaţie pe site-ul wikimapia.org (ex: Biserica Baptistă Teofania, exact în centrul paginii, unde apare semnul +). Dacă cunoaşteţi date de contact sau chiar fundaţii evanghelice care lipsesc, vă rog să mi le comunicaţi printr-un comentariu sau email.

O carte pentru o ştire

Pentru a încuraja o mai bună circulare a fluxului de informaţii, începând cu mai 2008 Clujul Evanghelic oferă câte o carte pe lună unei persoane care trimite o ştire de interes public pentru comunitatea evanghelică. Nu pot să spun că a fost un foarte mare succes, dar cu siguranţă a fost un progres. Pentru nişte motive care nu-mi sunt clare, clujenii par retincenţi (sau doar leneşi?) în a face parte întotdeauna din informaţiile pe care le au. Cărţile pentru acest premiu au fost oferite (perioada iulie 2008 – ianuarie 2009) de Editura Aqua Forte prin bunăvoinţa directorului Voicu Bojan.

Alţi prieteni

Corneliu Szekely-Haţegan nu a fost însă singurul colaborator constant. Ionică Avram de la Biserica Penticostală Speranţa este cel care îmi trimite cu regularitate Buletinul Informativ săptămânal al bisericii, de unde extrag deseori câte un mesaj interesant pentru blog. Buletine informative mai publică şi Biserica Baptistă nr. 1 (lunar) şi Biserica Baptistă Renaşterea (nr. 9, tot lunar), de asemenea instrumente utile propagării informaţiei în mediul online clujean.

Reţeaua România Evanghelică

Clujul Evanghelic a avut onoarea să fie primul blog de acest tip din România. Fiind promovat de Alin Cristea pe canalele media evanghelice la care are acces, a ajus destul de repede cunoscut în afara Clujului astfel că în februarie 2008 apare Braşovul Evanghelic, urmat de (alfabetic) Argeş, Bistriţa, Bucureşti, Constanţa, Dâmboviţa, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Oradea, Suceava, Timişoare, Vâlcea şi chiar România. Dej ne-a însoţit şi el o vreme, dar printr-un accident nefericit a fost şters. Sperăm să revină cu altă adresă, totuşi. Menţionez că este o reţea informală şi nu există o coordonare între noi. Asta înseamnă că oricine are destulă ambiţie, disciplină, voinţă şi minime abilităţi jurnalistice poate porni un astfle de blog pentru oraşul lui.

Politica postărilor şi a comentariilor

Clujul Evanghelic a început şi a rămas un proiect personal, neafiliat denominaţional (cultic), independent şi non-profit. Nu ar fi posibil fără oamenii care îmi trimit anunţuri pe messenger, prin email sau pe telefon. Tuturor le mulţumesc. Şi bineînţeles că nu ar fi posibil fără ca Izvorâtorul oricărui dar şi har să nu fi picurat un strop şi peste nevrednicul Său slujitor.

Politica postărilor. În termeni jurnalistici, ţinta principală (target-ul) acestui blog sunt evanghelicii din Cluj-Napoca. Am considerat că pentru ştiri din lumea evanghelică românească sau internaţională există numeroase alte site-uri (România Evanghelică, Vox Vocis etc) şi cei interesaţi de acest domeniu pot foarte bine să se îndrepte spre site-ul care are ca domeniu principal informarea la nivel naţional sau internaţional.

Pe cât posibil am încercat să informez despre evenimente din spaţiul celor trei culte ale Alianţei Evanghelice din România (baptişti, penticostali, creştini după evanghelie) dar şi ale bisericilor independente de orientare evanghelică. Din păcate acestea din urmă rămân destul de necunoscute, neexistând un cadru formal la care să poată apela noile biserici înfiinţate în oraş. Mă gândesc, visător poate, că va veni momentul când misionarii nou-veniţi în Cluj-Napoca vor trece mai întâi pe la Alianţa Locală a Bisericilor şi Fundaţiilor Evanghelice din Cluj-Napoca, le va întreba despre nevoile oraşului, despre zonele lipsite de prezenţă evanghelică, despre specificul cultural şi social, şi multe altele, şi vor fi pe mai departe asistaţi în acomodare şi pornirea misiunii.

Comentariile. Orice comentariu făcut pe Clujul Evanghelic este ţinut spre moderare, adică are nevoie de aprobarea administratorului pentru ca să apară pe site. Oricum, fiind un site de informare, decent şi sobru, şi mai puţin de opinie sau personal, cititorii nu simt prea des imboldul comentării.

Precizare despre cifra rotundă care dă ocazia acestei postări: pentru o perioadă bunicică (câteva luni, nu-mi amintesc exact) Clujul Evanghelic nu a fost monitorizat de contorul WordPress, fiind găzduit pe un alt server decât pe cel care e acuma, adica WordPress. Asta înseamnă că cifra de 100.000 de vizite a fost depăşită deja de câtva timp. Cred că este vorba de perioada decembrie 2007-martie 2008, după cum se poate vedea în graficul de mai jos.

Date statistice

Evoluţia vizitelor lunare

Evoluţia vizitelor lunare

Se pare că interesul cititorilor a devenit tot mai mare pentru ceea ce oferă acest site. Începând cu aprilie 2008 când am revenit la găzduirea WordPress, numărul de accesări lunare a crescut constant, excepţie făcând luna august, a concediilor, şi implicit a lipsei evenimentelor. Media vizitelor pe luna noiembrie a fost de 533 pe zi, cea mai bună lună de până acum. Sunt 244 de postări, 98 de comentarii (din care multe trackback-uri, adică notificari de la bloguri care fac link aici), 12 categorii şi 275 de taguri.

Despre autor

Vasile Tomoiagă (n. 1981), programator, creştin baptist (Nr. 2 Dâmbul Rotund), căsătorit.

***

Slavă lui Dumnezeu în înălţimi
şi pace pe pamânt,
între oamenii peste care se odihneşte bunăvoinţa Lui!

2 Comentarii

  1. liftingshadows decembrie 6, 2008
  2. Vasile Tomoiagă decembrie 6, 2008

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.