Mituri şi minciuni lacrimogene urbane: Marea Britanie a scos Holocaustul din programa şcolară

Recent spuneam pe blogul personal ca românul suferă de două boli: credulitatea şi suspiciunea. Zilele astea am primit (de două ori, dar e posibil să mai vină) o prezentare PowerPoint despre Holocaust de 10 slide-uri, fiecare însoţite de câte o fotografie a grozăviilor probabil din lagărele germane ale celui de-al doilea război mondial.

Conţine o poveste interesantă despre generalul Dwight D. Eisenhower care a cerut populaţiei locale să viziteze aceste lagăre „pentru a aduna cât mai multe dovezi, filme, mărturii, fiindcă va veni ziua când un ‘dobitoc’ va spune că aceasta nu s-a întâmplat niciodată.” Se prea poate să se fi întâmplat aşa.

Dar slide-ul şase anunţă isteric:

Recent, ‘Regatul Unit’ a şters Holocaustul din programa şcolilor britanice pe motiv că subiectul ofensează ‘convingerile populaţiei musulmane,’ conform cărora holocaustul nu a avut loc niciodată. Da, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Dezinformare (şi minciună) Holocaust

Dezinformare (şi minciună) despre predarea Holocaustului în UK

Aici, deja intuiţia imi spunea că ceva miroase. Aşa că am făcut câteva căutări şi iată ce spunea presa britanică în aprilie 2007 (Da, unele emailuri de astea virale cu conţinut înalt emoţional vin cu întârzieri majore, uneori de mai multe ori)

aina.org

Şcolile din diferite părţi ale ţării au încetat să mai predea Holocaustul în orele de istorie. Motivul? Aşa cum a anunţat BBC „unele şcoli au evitat să preade Holocaustul şi alte subiecte controversate ale istoriei pentru că nu doresc să cauzeze ofensă, au arătat cercetările. Profersorii se tem că vor întâmpina sentimente anti-semite, mai precis de la elevi musulmani.”

Times Online

Raportul, produs cu fonduri de la Departamenul de Educaţie, a spus că acolo unde profesorii au evitat subiectele emotive sau controversate ale istoriei, motivele au fost în general bine intenţionalte.

The Guardian

„… O altă şcoală a decis să predea Holocaustul în ciuda sentimentelor anti-semite între elevi, dar au evitat Cruciadele „pentru că modul de abordare echilibrat al acestui subiect ar fi pus în discuţie în mod direct ceea ce erau învăţaţi elevii la moscheile locale”.

Şi, surpriză-surpriză: „se aşteaptă ca predarea holocaustului să devină obligatorie sub noul curriculum naţional începând cu anul viitor [2008]”.

Deci nepredarea Holocaustului nu a fost din cauza unei legi a UK ci o decizie personală a anumitor profesori (probabil destul de mulţi, mai ales în zonele cu populaţie musulmană însemnată).

Să tragem perdeaua angoselor, să cercetăm nu numai duhurile ci şi ştirile de senzaţie şi să ne informăm înainte de a contribui la propagarea dezinformării.

[sublinierile îmi aparţin]

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.