Editura Aqua Forte din Cluj-Napoca la ceas aniversar: 15 ani de carte creştină

Despre nebunia facerii cărţilor

Cărţi mici, cărţi mari, cărţi cu subiecte incomode, cărţi de învăţătură, cărţi memorabile, cărţi de succes şi cărţi trecute cu vederea. A te ocupa de cărţi în starea de criză a lumii de azi pare o nebunie. A te ocupa de cărţi vreme de 15 ani înseamnă o formă de încăpăţânare în nebunie. A arunca în lume cărţi cu subiect creştin trage uşor a inconştienţă şi sinucidere financiară.

Cărţile fac tot ce este azi mai puţin recomandabil: blânde şi tăcute cum sunt ele, te scot din ritm, te încetinesc, şi mai rău, te invită la lenevie şi contemplaţie. Te scot dintr-un spaţiu de confort mental şi te invită să gândeşti. Te provoacă la o schimbare.

Ca şi creştini, ni se recomandă să fim mereu într-o stare de alertă interioară, de trezvie. Suntem invitaţi să celebrăm zilnic anvergura unei chemări răspicate la schimbare. Dar o schimbare lăuntrică, tainică, imposibil de cuantificat cu ochiul liber. În centrul acestei schimbări-metanoia stă un om pe nume Isus Hristos şi stă nu oricum, ci întrupat în istorie, răstignit şi înviat. Dacă Întruparea e o frumoasă poveste de Crăciun, Crucea este un scandal, iar Învierea ceva atât de absurd, încât le întrece pe toate. Pendulăm mereu între aceste evenimente contradictorii şi incomode.

A fi creştin azi înseamnă a trăi în miezul unui sens. Deopotrivă un sens al istoriei şi unul personal. Un sens al originii, al vieţii prezente şi un sens al finalului. Un sens vectorial al unei lumi ce, într-o bună zi, se va recapitula în Hristos. Cărţile noastre, într-o formă sau alta, vorbesc doar despre aceste lucruri. Cititorii noştri le comentează, se lasă schimbaţi de mesajul lor şi, pe alocuri, le găsesc un sens. Ei sunt destinatarii direcţi ai nebuniei facerii cărţilor. De dragul lor, mergem voioşi mai departe. Şi tot de dragul lor am mâncat şi tortul aniversar.

Voicu Bojan, editor (voicu@aquaforte.com)

***

De Crăciun Aqua Forte ne invită la lecturarea a încă trei cărţi, numai bune de făcut cadou de sărbători:

Semnătura lui Hristos – Brennan Manning

Ucenicia autentică trimite inevitabil la scandalul crucii, după cum a-l urma pe Hristos nu are nici un sens, dacă nu are tot sensul de pe lume! Creştinismul nu este un cod moral, ci o relaţie de iubire, în care a-l urma pe Hristos răstignit este o invitaţie directă la a trăi o viaţă de sublimă nebunie.

Cu sufletul rămas în viaţă

Philip Yancey Treisprezece mentori spirituali, dintre cei mai neaşteptaţi, l-au ajutat pe autor să se tămăduiască de rănile primite de copil în propria-i biserică, şi, surprinzător, să-şi păstreze vie flacăra credinţei. Pentru unii, cartea va mirosi a sămânţă de scandal, pentru că maeştrii spirituali care l-au ţinut pe Philip Yancey în viaţă sunt departe de a fi perfecţi, şi se dovedesc chiar a fi nişte păcătoşi, aparent incurabili. Pentru alţii însă, cartea aceasta ar putea deveni un adevărat pansament spiritual, cu valenţe vindecătoare pe care autorul le-a verificat pe propriul său suflet.

Călătoria inimii – John Eldredge

În inedita lui colecţie de meditaţii pe tema inimii, a dragostei, John Eldredge ne propune o călătorie pe un tărâm insuficient explorat. Cartea pare o acţiune de comando spiritual, ce îşi propune recuperarea unei comori extrem de preţioase. Te aşteaptă o lectură plină de sens pentru fiecare din cele 365 de zile ale anului.

1 comentariu

  1. Oniță Daniela februarie 8, 2018

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.