Interviu cu fostul misionar evanghelic David Hudson pe blogul lui Mihail Neamţu

Eseisul ortodox Mihail Neamţu a postat pe blogul său un interesant interviu în limba engleză cu David Hudson, misionarul evanghelic convertit la ortodoxie. Acesta s-a stabilit în Cluj-Napoca împreună cu familia în 1993, dar în următorii ani, ca urmare a interesului pe care l-a avut pentru ortodoxie, şi după o experienţă puternică avută în timpul oficierii liturghiei într-o biserică de la ţară, s-a apropiat din ce în ce mai mult de ortodoxie devenind în cele dim urmă preot.

Impresia mea iniţială după descoperirea ortodoxiei în România şi apoi comparând-o cu cea din America a fost că în România chiar şi protestanţii respiră aer ortodox, în timp ce în America ortodocşii sunt şi ei asemănători* protestanţilor. După şase în care am învăţat să trăiesc în America ca preot ortodox convertit, îmi dau seama că America de Nord şi protestantismul au puncte forte de la care ortodocşii pot să înveţe, dar mi-e încă grozav de dor după mediul ortodox organic, unde ortodoxia nu este compartimentată într-un segment mic al vieţii, aşa cum este aici in mediul nostru American secularizat şi secularizant.

[…]

America îmrăţişează bi-culturalismul, aşa că nu este nevoie să ne compartimentăm ortodoxia şi să o considerăm străină. Nu trebuie să ne retragem în ghetouri culturale şi lingvistice, care să ţină ortodoxia ascunsă de restul populaţiei Americii.

(*) are too like – se poate traduce şi cu „sunt prea asemănători”

Cei care nu cunosc limba engleză pot citi o traducere automată a interviului făcută de Google.

1 comentariu

  1. Florin decembrie 5, 2009

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.