400 de ani de la înfiinţarea primei biserici baptiste în Amsterdam

Uniunea Baptistă din România: În anul 2009 se sărbătoresc 400 de ani de al înfiinţarea primei biserici baptiste în Amsterdam.

Deoarece în anul 2009 se sărbătoresc 400 de ani de al înfiinţarea primei biserici baptiste în Amsterdam Comitetul Executiv al Uniunii Baptiste din România a decis să încurajeze promovarea cunoaşterii mişcării baptiste în ţara noastră. Astfel UBR încurajează comunităţile ca în cadrul Adunărilor Generale să prezinte un material legat de începuturile mişcării baptiste şi să organizeze în timpul anului evenimente prin care mişcarea baptistă să poată fi cunoscută de cât mai mulţi oameni prin diverse acţiuni care să fie preluate şi de mass media.

Saitul dedicat acestui eveniment este amsterdam400.org, iar pe blogul lui Dănuţ Mănăstireanu a apărut traducerea paginii introductive a saitului:

La începutul anilor 1600, un grup de refugiaţi din Anglia s-au adunat în camera din spate a unei brutării din Amsterdam pentru a se ruga şi a studia Biblia împreună. Pe la 1609 ei îşi formaseră deja ceea ce am ajuns să cunoaştem astăzi ca fiind convingerile baptiste de bază – în special necesitatea unei biserici a celor credincioşi, separată de controlul de stat, precum şi practicarea botezului celor credincioşi. Pornind de la aceste începuturi modeste, baptiştii s-au răspândit în Anglia, America de Nord şi Europa, precum şi dincolo de acestea, devenind o mişcare mondială, având astăzi o comunitate de circa 100 de milioane de membri.

În 2002 în Cluj-Napoca erau 3.786 de baptişti iar în România 126.639 (vezi articol). Va fi interesant de văzut în 2009 dacă dorinţa UBR ca baptiştii să poată fi cunoscuţi mai bine în România va deveni realitate.

1 comentariu

  1. Pingback: Amsterdam 400 « Hunedoara Evanghelică martie 23, 2009
  2. aurel munteanu-ROMANIA iulie 20, 2009

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.