Românii neştiuţi din Ucraina

La jurnalistul Mihnea Măruţă am citit că

La circa 200 de kilometri de Sighetu Marmaţiei, în satul Poroscovo din raionul ucrainean Perecin, trăieşte, izolată, o comunitate de români care nu apare în documentele oficiale şi care a reuşit să-şi păstreze limba cu toate că în zonă nu există nici biserică, nici şcoală românească. Ba, mai mult, oamenii din Poroscovo, cărora ucrainenii le spun “volohi”, vorbesc un dialect ce seamănă cu româna din Evul Mediu. Se spune că localnicii au aflat abia în anii 90 că, undeva, peste graniţă, există un popor cu o limbă aproape identică.

Dar ce e mai interesante este că Măruţă

Căutând pe internet mai multe informaţii despre Poroscovo, am dat de un site al românilor baptişti din Carolina de Nord, unde se relatează despre o vizită cu scop misionar pe care unul dintre pastorii acestui cult a întreprins-o în 2006 în zona Transcarpatia. El spune că acolo există, neştiute, şapte sate cu importante comunităţi de români: Dolha (500 de români), Visnitsa (300), Simeria (50), Kamenetz (50), Obava (400), Remeti (50) şi Poroscovo, unde se află şi cei mai mulţi conaţionali de-ai noştri.

Gazeta de Maramureş susţine că este prima publicaţie românească care a ajuns în comunitatea de români din Poroscove şi are un reportaj amplu de acolo: Şocant: “insula” românilor.

E fain că baptiştii români au ajuns acolo. E ciudat că au fost cei din depărtata Americă, însă.

Notă: linkul la site-ul baptiştilor români din SUA a fost adăugat de mine.

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.