New Media şi jurnalism evanghelic deficitar

Urmăresc blogosfera evaghelică de pe vremea când amicul şi împreună truditorul în online Alin Cristea a început să întocmească listele de bloguri evanghelice, adică, cum ar veni, de la conturarea blogosferei evanghelice. Ca şi orice om, am început stâganci, am învăţat pe drum, şi nici acuma nu mi-s guru.

Încercându-mi talentul şi cunoştinţele acumulate, am încercat să redau în formă epistolară, cu limbaj ce aduce cu cel biblic nou-testamental, câteva principii de bun simţ ale bloggingului, care pot fi reduse de fapt la o propoziţie scurtă, spusă de însuşi Mântuitorul: Dă Cezarului ce e al Cezarului. Mă refer desigur la creditarea autorilor unor texte sau fotografii. Adică, dacă preiau ceva, să preiau cu bun simţ, nu complet, decât dacă  mi se permite explicit, sau dacă am primit acordul, şi cu link. Şi dacă folosesc o fotografie să mă asigur că autorul permite acest lucru, şi să dau un link la amărât, la site-ul de unde am luat poza, că doar nu mă doare mâna, dacă tot îi folosesc produsul intelectual.

Observând înţelepciunea fiilor veacului (sau lipsa acesteia) în folosirea internetului, s-a ivit natural şi la noi ideea pregătirii de jurnalişti evanghelici. Aşa că în toamna anului 2008, prima generaţie de studenţi au păşit în aventura jurnalismului la secţia de Media a Colegiului Biblic Est-European din Oradea. Din blog în blog am dat şi de blogurile studenţilor şi de saitul acestui departament, care împreună formează motivaţia scrierii acestui text.

În primă fază am vrut să scriu un comentariu scos din sărite, vorba colegului blogăr vaisamar, pe tomoiaga.ro, despre practicile mai puţin deontologice ale acestor studenţi pe blogurile lor, dar şi pe site-ul departamentului media al CBEE. Motivul pentru care scriu pe Clujul Evanghelic va deveni evident imediat, iar motivul pentru care comentariul meu nu este (aşa) scos din sărite este că am spus o scurtă rugăciune înainte de a mă apuca de tastat.

Acuma, dacă intraţi pe mediacbee.com, veţi vedea la secţiunea Vă recomandăm mai multe linkuri. Eu am dedus că unele bloguri din acestă secţiune aparţin studenţilor de la Media. Să analiză mai jos câteva postări de pe aceste bloguri ce exemplifică lipsa deontologiei jurnalistice:

 1. differentnow.wordpress.com preia o ştire, zice că sursa este Gardianul, şi nu dă link. Eu am găsit, cu greu, o ştire identică 90% pe stirileprotv.ro. Şi pe alte bloguri, tot fără link.
 2. dariuschristian.blogspot.com preia 70% dintr-un articol din Ziua fără link.
 3. hadasaestera.blogspot.com preia o ştire pe la care nu am reuşit să-i dau de sursă într-un timp rezonabil. Am observat că hadasaestera.blogspot.com nu oferă link la ştirile preluate (cel puţin la cele de pe prima pagină a blogului).
 4. deliafilip.wordpress.com preia o ştire fără sursă, fără link, probabil de pe jurnalul.ro (observaţi vă rog că am pus linkul la ştire nu la la pagina principală Jurnalul)
 5. rozystudent.blogspot.com preia o ştire de pe ziua.net fără sursă fără link
 6. liuname.wordpress.com rescrie o ştire de pe, surpriză, clujulevanghelic.ro, precizând sursa, dar fără link, doar text. Ştirea apare puţin diferit şi pe mediacbee.com, fără nici o sursă. stiricreştine.ro au pus şi ei ştirea, dar au dat link acolo unde linkul trebuie dat.

Câteva indicaţii abosolut de bază pentru studenţii Media CBEE (şi nu numai):

 • Dacă preluaţi o ştire din online daţi sursa cu link cu tot. Linkul să fie la ştire, nu la pagina principală a site-ului, vă rog, că dacă doresc detalii nu am timp să caut prin site.
 • Nu preluaţi stiri complete. Un paragraf, un citat, CRP zice maxim 500 caractere. În rest puteţi spune „detalii pe sursa.ro„. În ce priveste preluarea anunţurilor de evenimente am spus pe Clujul Evanghelic că „ştirile despre diferite evenimente se pot prelua complet, cu citarea sursei, dacă ştirea originează pe Clujul Evanghelic (e posibil ca şi Clujul Evanghelic să o fi preluat, caz în care e preferabil să fie citată sursa originală).”
 • Când citaţi o sursă, căutaţi să citaţi sursa primară. În Romania se practică re-re-re-re-postarea pe te miri unde, şi, după cum aţi putut vedea şi în exemplele de mai sus, e o adevărată aventură să găseşti sursa originală. Vorba aceea, până ajungi la sursă, te mănâncă blogurile care au repostat.
 • Nu repostaţi ştiri pe blogul vostru. Cui prodest? Asta nu e jurnalism şi nu e new media. E de ala pe care zoso îl sancţionează de câte ori poate. Dacă tot vreţi sa repostaţi însă, urmaţi indicaţiile de mai sus.
 • Bonus, principiile de usability al unui site spun că articolele ar trebui să aibă acelaşi font. Încercaţi să uniformizaţi fontul în ştirile de pe mediacbee.com. Cum să citesc asta? Comparaţi cu asta.

Câteva exemple (pozitive): preluări de bun simţ de pe bloguri, cu linkuri la postările respective, pentru promovarea acestor bloguri, şi o ştire despre Turneul Speranţa şi Prietenii, cu precizarea blogului unde am dat de ştire. Precizarea blogului nu e obligatorie, dar parcă e, mă scuzaţi că mă tot repet, bun simţ. Cine citeşte blogurile de top ne-evanghelice, o să vadă de multe ori că unii postează clipuri YouTube după care dau link blogului (postării) unde au văzut clipul.


Câteva articole pe tema jurnalismului pe portalul Moldova Creştină:

2 Comentarii

 1. LeeDee martie 17, 2009
 2. Vasile Tomoiagă martie 17, 2009

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.