Urmăresc blogosfera evaghelică de pe vremea când amicul şi împreună truditorul în online Alin Cristea a început să întocmească listele de bloguri evanghelice, adică, cum ar veni, de la conturarea blogosferei evanghelice. Ca şi orice om, am început stâganci, am învăţat pe drum, şi nici acuma nu mi-s guru.
Încercându-mi talentul şi cunoştinţele acumulate, am încercat să redau în formă epistolară, cu limbaj ce aduce cu cel biblic nou-testamental, câteva principii de bun simţ ale bloggingului, care pot fi reduse de fapt la o propoziţie scurtă, spusă de însuşi Mântuitorul: Dă Cezarului ce e al Cezarului. Mă refer desigur la creditarea autorilor unor texte sau fotografii. Adică, dacă preiau ceva, să preiau cu bun simţ, nu complet, decât dacă mi se permite explicit, sau dacă am primit acordul, şi cu link. Şi dacă folosesc o fotografie să mă asigur că autorul permite acest lucru, şi să dau un link la amărât, la site-ul de unde am luat poza, că doar nu mă doare mâna, dacă tot îi folosesc produsul intelectual.
Observând înţelepciunea fiilor veacului (sau lipsa acesteia) în folosirea internetului, s-a ivit natural şi la noi ideea pregătirii de jurnalişti evanghelici. Aşa că în toamna anului 2008, prima generaţie de studenţi au păşit în aventura jurnalismului la secţia de Media a Colegiului Biblic Est-European din Oradea. Din blog în blog am dat şi de blogurile studenţilor şi de saitul acestui departament, care împreună formează motivaţia scrierii acestui text.
În primă fază am vrut să scriu un comentariu scos din sărite, vorba colegului blogăr vaisamar, pe tomoiaga.ro, despre practicile mai puţin deontologice ale acestor studenţi pe blogurile lor, dar şi pe site-ul departamentului media al CBEE. Motivul pentru care scriu pe Clujul Evanghelic va deveni evident imediat, iar motivul pentru care comentariul meu nu este (aşa) scos din sărite este că am spus o scurtă rugăciune înainte de a mă apuca de tastat.
Acuma, dacă intraţi pe mediacbee.com, veţi vedea la secţiunea Vă recomandăm mai multe linkuri. Eu am dedus că unele bloguri din acestă secţiune aparţin studenţilor de la Media. Să analiză mai jos câteva postări de pe aceste bloguri ce exemplifică lipsa deontologiei jurnalistice:
- differentnow.wordpress.com preia o ştire, zice că sursa este Gardianul, şi nu dă link. Eu am găsit, cu greu, o ştire identică 90% pe stirileprotv.ro. Şi pe alte bloguri, tot fără link.
- dariuschristian.blogspot.com preia 70% dintr-un articol din Ziua fără link.
- hadasaestera.blogspot.com preia o ştire pe la care nu am reuşit să-i dau de sursă într-un timp rezonabil. Am observat că hadasaestera.blogspot.com nu oferă link la ştirile preluate (cel puţin la cele de pe prima pagină a blogului).
- deliafilip.wordpress.com preia o ştire fără sursă, fără link, probabil de pe jurnalul.ro (observaţi vă rog că am pus linkul la ştire nu la la pagina principală Jurnalul)
- rozystudent.blogspot.com preia o ştire de pe ziua.net fără sursă fără link
- liuname.wordpress.com rescrie o ştire de pe, surpriză, clujulevanghelic.ro, precizând sursa, dar fără link, doar text. Ştirea apare puţin diferit şi pe mediacbee.com, fără nici o sursă. stiricreştine.ro au pus şi ei ştirea, dar au dat link acolo unde linkul trebuie dat.
Câteva indicaţii abosolut de bază pentru studenţii Media CBEE (şi nu numai):
- Dacă preluaţi o ştire din online daţi sursa cu link cu tot. Linkul să fie la ştire, nu la pagina principală a site-ului, vă rog, că dacă doresc detalii nu am timp să caut prin site.
- Nu preluaţi stiri complete. Un paragraf, un citat, CRP zice maxim 500 caractere. În rest puteţi spune „detalii pe sursa.ro„. În ce priveste preluarea anunţurilor de evenimente am spus pe Clujul Evanghelic că „ştirile despre diferite evenimente se pot prelua complet, cu citarea sursei, dacă ştirea originează pe Clujul Evanghelic (e posibil ca şi Clujul Evanghelic să o fi preluat, caz în care e preferabil să fie citată sursa originală).”
- Când citaţi o sursă, căutaţi să citaţi sursa primară. În Romania se practică re-re-re-re-postarea pe te miri unde, şi, după cum aţi putut vedea şi în exemplele de mai sus, e o adevărată aventură să găseşti sursa originală. Vorba aceea, până ajungi la sursă, te mănâncă blogurile care au repostat.
- Nu repostaţi ştiri pe blogul vostru. Cui prodest? Asta nu e jurnalism şi nu e new media. E de ala pe care zoso îl sancţionează de câte ori poate. Dacă tot vreţi sa repostaţi însă, urmaţi indicaţiile de mai sus.
- Bonus, principiile de usability al unui site spun că articolele ar trebui să aibă acelaşi font. Încercaţi să uniformizaţi fontul în ştirile de pe mediacbee.com. Cum să citesc asta? Comparaţi cu asta.
Câteva exemple (pozitive): preluări de bun simţ de pe bloguri, cu linkuri la postările respective, pentru promovarea acestor bloguri, şi o ştire despre Turneul Speranţa şi Prietenii, cu precizarea blogului unde am dat de ştire. Precizarea blogului nu e obligatorie, dar parcă e, mă scuzaţi că mă tot repet, bun simţ. Cine citeşte blogurile de top ne-evanghelice, o să vadă de multe ori că unii postează clipuri YouTube după care dau link blogului (postării) unde au văzut clipul.
Câteva articole pe tema jurnalismului pe portalul Moldova Creştină:
Vreau sa salut initiativa articolelor tale pe tema jurnalismului/blogerismului evanghelic. Sunt lucruri pe care si eu le-am gandit de pe vremea cand eram un simplu cititor de bloguri, dar n-am gasit timpul sa le articulez. Ceea ce voi spune in continuare intareste afirmatiile tale:
– cred ca in cazul jurnalistului/blogerului evanghelic, codul deontologiei profesionale ar trebui sa fie de prisos – nu exista nici un cod mai complet, care sa vorbeasca despre adevar si despre respectul fata de ceilalti si fata de munca lor precum Biblia; cine o citeste si doreste sa traiasca in armonie cu Dumnezeu va stii sa traiasca in armonie si cu semenii sai si va stii sa-i respecte – ceea ce se intampla pe bloguri dovedeste ceva dureros despre credinta noastra si despre starea evanghelismului romanesc.
– desigur, exista si greseli din nestiinta sau din cauza „vitezei” ( mi s-a intamplat si mie si-mi pare rau ), dar si acestea pot fi eliminate daca dorim sa fim „fair-play” la fel de mult precum dorim sa fim cititi, sa avem trafic si sa aparem in topuri !
– se pot gasi tot felul de „retete” despre cum poti avea succes in blogosfera si se poate observa cu ochiul liber ca foarte multe bloguri de top gazduiesc subiecte de scandal, sex si plagiat din belsug ( in limbaj „soft”, copy-paste ); si, din pacate, cu cat se mareste numarul blogurilor evanghelice, acest „trend” le invadeaza si pe ele; dar „trendul” nostru, al crestinilor, ar trebui sa fie pe o alta directie !
– as vrea sa amintesc ca pe un exemplu de urmat cazul unui bloger evanghelic de succes, care se lasase furat de subiecte controversate, initiatoare de polemici necivilizate si de atacuri la persoana; eu cred ca s-a oprit la timp, a iesit de pe scena blogosferei si a revenit intr-un „format” elegant, linistit, dar si erudit, care atrage mult trafic, de asemenea.
– si nu in ultimul rand, moda cu schimbul de adrese la Blogroll dovedeste goana dupa cititori si trafic, mai mult decat grija fata de mesajul transmis si decat respectul fata de ceilalti; am spus-o si pe blogul meu, cand imi place ce si cum scrie un autor, mi-l trec la Blogroll si gata – si asta n-are nici-o treaba cu continutul blogroll-ului sau !
Nu vreau sa inchei inainte de a-ti spune ca am citit cu placere epistolele tale „nou-testamentale” de secol XXI, am gustat stilul lor, dar si adevarurile subliniate. Succes pe mai departe !
LeeDee, multumesc mult pentru aprecieri, si sper ca invatatura sanatoasa, care, intr-adevar, ar trebui sa fie clara din Scriptura, va fi aplicata si de alti blogari evanghelici, cel putin de cei care citesc Clujul Evanghelic.