Actualizări:
- 8 aprilie: Silvian a trecut printr-o hepatită B în 2009. Hepatita C a fost de fapt un rezultat greşit al medicilo. Infecţia confirmata este: Lyme cronic, stadiul 3 neurologic: infectie cronica cu Borrelia + Erlichia si Chlamydia. Urmează unele analize în România, care în Germania costă foarte mult: TS, ficat, rinichi si EBV (care inca era activ in 2007 inainte de operatia de meningiom), CMV, Toxoplasma etc. „Grosso modo, consider ca a meritat efortul de a merge la Augsburg, cred ca am facut niste pasi inainte; la cerere, pot sa dau mai multe detalii despre serviciile din clinica, cui doreste. Alte conditii, alta dotare, alta mentalitate. Nu cred ca nu se poate si la noi! Refuz sa cred.” (Silvian)
- 31 martie: Silvian are Hepatita C şi pierde sânge pe undeva, celulele roşii fiind în scădere continuă. Nu are suficientă hemoglobină. Nu pot sa îi facă nici un tratament pentru Lyme şi coinfecţii până ce nu descoperă şi tratează restul problemelor. Trebuie să facă un RMN intestinal care este foarte scump în Germania dar accesibil în România.
- 27 martie: Silvian a fost la Borreliose Centrum Augusburg. Rezultat analize: Borrelia pozitiv, Chalmydia pozitiv, Erlichia pozitiv, Babesia negativ. Concluzie: lyme cronic + 2 co-infecţii . Va urma un plan terapeutic personalizat.
Tratamentul începe la Borreliose Centrum Augsburg luni 30 martie, ora 9:30. Program zilnic până la orele 16. Condiţiile materiale şi tehnologia medicală sunt net superioare celor din ţară… mai mult, eşti tratat ca om întreg: întreg la minte, dar întreg şi ca fiinţă, nu doar pe „subansamble” şi „piese componente”; pe când şi în medicină românească? Oare câţi duc dimpreună cu crucea bolii, încă una, nenecesară, care ţine de mentalitatea şi dotarea din sistemul medical românesc?
DOAMNE AI MILĂ! (Silvian Guranda, 27 martie)
- 23 martie: Update Silvian Guranda
- 12 martie: Silvian Guranda va merge la clinica din Germania luni, 16 martie
Redau mai jos un email al amicului Voicu Bojan, despre un alt amic, Silvian Guranda, şi despre modul în care-l putem ajuta astăzi în încercarea de a trata hâda boală Lyme. Povestea are şi o conotaţie personală pentru mine, soţia mea, Marinela, fiind suspectă de Lyme în 2007. A avut foarte multe simptome, iar în final i s-a găsit ceea ce parea a fi anticorpi pe care corpul îi produce când e infectat cu bacteria Borelia, cea care produce boala Lyme. Din fericire pentru noi, în urma spitalizării şi a tratamentului cu antibiotice, au dispărut şi simptomele şi anticorpii specifici. Nu şi la Silvian Guranda. După emailul care vine de la Voicu, găsiţi şi CV-ul lui Silvian.
Dragilor,
Fără patetisme şi bla bla-uri, treaba stă, pe repede înainte, în felul următor:
Povestea lui Silvian, prietenul meu, a început cu o ieşire la iarbă verde cu familia – nevastă şi 3 copii. O muşcătura de căpuşă i-a schimbat radical viaţă. S-a infectat cu un parazit cu nume frumos – Borelia care a generat o boală destul de ciudată numită Lyme.
Mai nimeni în România (morţii domnului Lazarescu) nu prea ştie ce e şi de unde se apucă. Aşa că a început ping-pongul cu un om tot mai bolnav, cu sistemul imunitar prăbuşit. În cele din urmă a sfîrşit la psihiatru. Dihania s-a insinuat în sistemul nervos şi i-a dat peste cap tot organismul, generînd şi o tumoare pe creier. Slavă Domnului a supravieţuit operaţiei şi azi e viu. Povestea e complexă şi e bună de roman autobiografic – sper să-i las lui plăcerea să-l scrie într-o zi.
Silvian a devenit în cîţiva ani dintr-un tip activ, om de radio şi cap de familie cu multiple talente, un pensionar de boală, un fel de rejectat al societăţii. Are o pensie de 230 de ron, adică vreo 60 de euro.
Zilele astea însă se întrevede o rază de speranţă. Silvian a descoperit o clinică în Germania specializată exact pe problema lui. Medicii de acolo i-au răspuns la mesaj şi sunt gata să-l ajute. Starea lui e din păcate tot mai proastă, iar testele medicale sunt o urgenţă. Îl citez scurt pe doctorul de la Borreliose Centrum Ausburg [mai jos şi în română]:
Dear Silvian, I think you suffer from chronic Lyme and coinfections. After reading your history I would propose to test for Lyme activity (CD57 and Elispot-LTT), for Chlamydia pneumoniae (antibodies and Elispot-LTT), Ehrlichia (antibodies and Elispot-LTT), ANA-titre, ANCA, Babesia antibodies. I think it îs a combination of chronic Lyme with Chlamydia infection…
Dragă Silvian, cred că suferi de Lyme cronic şi coinfecţii. După ce am citit istoricul tău medical aş propune să faci un test pentru activitate Lyme (CD57 şi Elispot-LTT), pentru Chlamydia pneumoniae (anticorpi şi Elispot-LTT), Ehrlichia (anticorpi şi Elispot-LTT), ANA-titre, ANCA, anticorpi Babesia. Cred că este vorba de o combinaţie de Lyme cronic şi infecţie cu Chlamydia … [traducere V.T.]
Din păcate drumul în Germania, spitalizarea şi testele aferente nu se pot face fără bani. Habar n-am cîţi. Am iniţiat această acţiune de comando sperînd să-l putem ajută cumva. Orice sumă e binevenită. E un mare privilegiu ca astăzi să putem fi de folos cuiva, oricui.
Ca să fie totul rapid şi direct, vă trimit contul soţiei lui şi adresa lui de email (silvianguranda@gmail.com), poate o să-i scrieţi măcar un mesaj scurt de încurajare.
GURANDA LIDIA VIORICA
IBAN RON: RO 80 BTRL 01 301 201 938 165 XX
IBAN USD: RO 63 BTRL 01 302 201 938 165 XX
IBAN EURO: RO 29 BTRL 01 304 201 938 165 XX
Banca Transilvania, Sucursala Cluj-Napoca
Swift code: BTRL RO22CJA
Vă mulţumesc din inimă, anticipat, la fiecare. Doamne-ajută!
Voicu Bojan
CV Silvian Guranda foarte pe scurt
48 de ani (n. 1960), căsătorit, trei copii, creştin baptist, a lucrat la Radio Vocea Evangheliei Cluj (’92-’96 redactor crainic, ’96-’03 colaborator în timpul liber), manager la Dorcas, manager la Joni şi prietenii, traducător la Ecce-Homo. Din 2006 pensionat pe caz de boală.
CV complet aici [PDF] (click dreapta, Save link as).
De cateva zile sunt foarte interesata de aceasta boala,mi-am adus aminte de Silvian si am citit ce s-a intamplat pana la 23 martie, acum suntem in iunie si sunt foarte interesata de noutati.
Cred ca, cu ajutorul medicilor si interventia lui Dumnezeu, putem sa auzim de bine.
Sanda
din Sibiu, Biserica Betania
Ce mai noutati aveti despre Silvian?
Multumesc!
Găsiţi informaţii mai recente despre cazul meu la pagina Cazuri de lyme de pe site-ul http://www.lyme.ro
V. şi site-ul lui Marius Cruceru
Povestea mea – partea 1
http://mariuscruceru.ro/2010/01/18/guest-post-silvian-guranda-povestea-mea-1-la-inceput-am-fost-eu-normalul/
Povestea mea – partea 2
http://mariuscruceru.ro/2010/01/20/guest-post-silvian-guranda-povestea-mea-2-plingeam-cu-totii/
Nu ezitaţi să vă faceţi cunoscută istoria, dacă suferiţi de lyme sau cunoaşteţi pe cineva care suferă de această boală, scriind pe formul Lyme.ro la adresa http://lymero.wordpress.com/
Mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit prin rugăciune şi faptă! Şi mai ales multe mulţumiri DOMNULUI!
Sunt din Baia Mare si in urma cu aprox. un an m-am simtit foarte rau, adica amorteli in maini, dureri de picioare, ameteli, vedere incetosata, vajait in cap, dureri de coloana, dureri de dinti, amorteala fetei, barbiei, chiar si pielea de pe cap simteam ca ma doare uneori., intepaturi in degete, mancarimi de piele fara a avea ceva pe piele. Am mers la medicul de familie ca nu mai puteam sta pe picioare si simteam cum ma tin muschii coloanei, in special ai gatului, si ce credeti ca mi-a zis medicul ca am lipsa de calciu si fier a zis ca sunt anemica si stiti ce mia mai zis : sa sar coarda, dar eu de abia putea sta pe picioare, deci cred ca v-ati convins ca nu m-a crezut ca sunt bolnava. Asa ca am mers de una singura la un cabinet particular la un medic reumatolog, caruia pe aceasta cale ii multumesc, si m-a indemnat sa fac radiografii si sa ma vada neaparat un neurolog.
Am mers la neurolog, acesta m-a trimis sa fac un RMN, dupa ce am facut RMN am fost internata ca suspect scleroza multipla. La iesirea din spital medicul mi-a recomandat sa mai fac niste investigatii la Cluj, la Clinica de neurologie pt. ca medicul de la Baia Mare nu era sigur de SM.La Cluj dupa niste analize de sange s-a descoperit ca am Boala Lyme.Am facut tratament cu doxiclina 21 zile, iar in paralel neurologul mi-a recomdat Cipralex, Sanax si neuromultivit. Am inceput tratamentul in 27 august 2010. In octombrie 2010 am facut perfuzii cu cefort 2mg/zi timp de 21 zile si binenteles cipralex in continuare.Am inceput sa ma simt mai bine.
Atat vreau sa va spun e o boala f. grea si trebuie multa rabdare pana la vindecare.Eu inca sunt in tratament cu cipralex si sper ca intr-o zi sa ma vindec si sa scap de aceasta cumplita boala. Sper sa mai vb si astept si intrebari pe adresa de e-mail rfluczar@yahoo.com
@ Fluczar Rodica Florica – 20 iunie 2011 9:14 pm
Dragă Florica
da, boala lyme ajunsă în stadiul cronic este o boală foarte greu de îndurat.
Important este ca omul să facă tot ce ţine de el să NU ajungă în stadiul cronic.
Primul lucru extrem de important este să ştie CUM SĂ (NU) SCOATĂ O CĂPUŞĂ – v. detalii aici (video): http://www.lyme.ro/capusa
Mare atenţie – dacă NU aveţi ustensilele necesare şi dacă nu ştiţi cum să scoateţi corect căpuşa, apelaţi mai bine la serviciile unei camere de gardă a unui spital (chirurgie).
Silvian Guranda
Buna ziua Dl Guranda vreau sa stiu cum pot da de dumneavoasta , pentru a ancepe tratamentul naturist.