Dăunăzi îi spuneam amicului Alin Cristea că mi s-ar părea că şi bloggingul e una din trăsăturile postmodernismului în online. La care îmi zice: „Recuperează comunicarea directă, autenticitatea , creativitatea, transparenţa şi duce la bune relaţii virtuale. Ceea ce nu-i puţin.”
Tot Alin Cristea prezintă pe blogul România Evanghelică câteva informaţii interesante despre modul pozitiv în care o biserică a folosit acest instrument de comunicare:
Într-un an blogging-ul [bisericii Fellowship din Dallas] ajungînd să acopere aproape orice aspect al bisericii, demonstrînd beneficiile nenumărate ale comunicării deschise. El [Brian Bailey] distinge trei zone unde blogurile şi-au făcut simţită influenţa la biserica Fellowship:
- Internă
- Personală
- Comunitate
În întregime pe România Evanghelică – The Blogging Church.
În Cluj-Napoca există două biserici care au blog, ambele independente: Calea Credinţei şi Golgota. Blogul primeia este destul de activ şi actual, încercând să informeze despre viaţa bisericii săptămânal. Al doilea este mai puţin actual şi activ, 6 postări în 2007, 2 în 2008 şi una în 2009. Biserica Mănăştur este prezentă într-un mod plăcut şi util în online prin site-ul nou lansat, iar Iris ţine pasul cu întâlnirile de tineret prin postarea predicilor de la aceste seri lunare pe tineretiris.ro. Biserica Albini are şi ea un site ceva mai interactiv, dar nu mi s-a părut că ar exista încă o strategie coerentă, la un nivel similar cu cel al Bisericii Mănăştur. Bloggingul gândit ca strategie la nivel oficial este implementat şi de Fundaţia Echipare pentru Generaţia de Mâine, fiind destinat lucrătorilor cu copii.
Vrând nevrâd, generaţia tânără este prezentă în online, simţindu-se chiar în mediul ei de multe ori. Condamnarea „statului pe mess şi pe net” ar putea fi înlocuită cu o încercare de înţelegere a oportunităţilor din online şi apoi conturarea unei prezenţe benefice la nivel de biserică sau de lucrători din biserică, poate chiar a pastorului, dacă acesta simte că „şi internetul e parohia lui”, vorba lui Marius Cruceru, care îl parafrazează pe John Wesley cu „lumea este parohia mea”.
Clujul Evanghelic oferă o listă de site-uri ale bisericilor clujene şi una a blogurilor scrise de evanghelici clujeni.
Şi un seminar de pe Moldova Creştină – Fiecare preot – un blogger:
[vodpod id=Groupvideo.2299726&w=425&h=350&fv=]