Site-ul librariei Kerigma, kerigma.ro, a lansat un sondaj prin care utilizatorii îşi pot exprima opinia şi pot oferi sugestii pentru îmbunătăţirea acestuia. Ţin minte că am făcut cu ceva vreme în urmă o sugestie, cu explicaţii şi paşi clari pentru a îmbunătăţi site-ul pentru utilizatori, dar care a fost ignorată. Apariţia sondajului e un prilej ca să le reamintesc problema de întrebuinţare, dar să fac şi alte observaţii.
1. Permiteţi utilizatorilor site-ului să selecteze text şi să-l copieze
Nu de puţine ori am dorit să selectez text pentru a face copy/paste altundeva. Poate doresc sa promovez o carte şi să pun şi descrirea pe un site sau blog. Poate am nevoie să printez informaţii despre carte, şi să selectez doar partea ce mă interesează. Această limitare de la kerigma.ro nu ţin minte să o fi văzul la nici un site popular. În plus, este contraproductiv pentru ei, cum am mai spus, daca cineva doreşte să facă promovare unei cărţi prin oferirea descrierii extinse, nu poate face acest lucru, ci doar să dea linkul la pagina de pe kerigma.ro. Dacă se întâmplă ca un angajat Kerigma sau cei care au lucrat la site să citească acest post, găsiţi la sfârşitul postării codul javascript pe care trebuie să-l ştergeţi din tiparul (template-ul) paginilor.
2. Includeţi editura la care a apărut cartea în pagina de descriere
De exemplu pagina de pe Amazon.com a cărţii The Reason for God a lui Tim Keller oferă la secţiunea Product details inclusiv editura şi ISBN-ul. Un alt magazin important din SUA, Barnes&Noble oferă aceleaşi detalii. Două site-uri româneşti de vânzări online (unu, doi) ne spun şi editura albumului de fotografie 7 ani in Maramureş. Editurile au anumite paliere de interes, de exemplu Logos oferă carte teologică la un nivel mai academic iar Discipolul carte creştină la un nivel mai accesibil. Cititorul are astfel un parametru de evaluare în plus când ştie şi editura la care a apărut o anumită carte. Alte detalii ce pot fi incluse ar fi anul apariţiei. De asemenea, fiind vorba de librărie creştină care vinde cărţi apărute la edituri creştine, aceasta ar putea să sprijine editurile prin includerea linkului către pagina cărţii de pe site-ul acestora.
Astfel, căsuţa cu informaţii despre cartea Momente cruciale în istoria Bisericii de Mark A. Noll (pe logos.ro şi pe kerigma.ro) ar putea arăta aşa (este imagine, nu cod html):
Codul javascript care trebuie şters din tiparul (template-ul) paginilor de pe kerigma.ro pentru ca cititorul să poată selecta şi copia text.
Pentru a vedea acest cod intraţi pe pagina unei cărţi de pe kerigma.ro şi apoi din meniul browserului de internet daţi comanda View page source (în Firefox View -> Page source iar în Internet Explorer View -> Source).
//Disable right mouse click Script var message="Function Disabled!"; function clickIE4(){ if (event.button==2){ //alert(message); return false; } } function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ //alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("return false;"); /*********************************************** * Disable select-text script- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com) * This notice MUST stay intact for legal use * Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code ***********************************************/ //form tags to omit in NS6+: var omitformtags=["input", "textarea", "select"] omitformtags=omitformtags.join("|") function disableselect(e){ if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1) return false } function reEnable(){ return true } if (typeof document.onselectstart!="undefined") document.onselectstart=new Function ("return false") else{ document.onmousedown=disableselect document.onmouseup=reEnable }
Dacă doriţi să selectaţi textul, totuşi, trebuie să faceţi dezactivarea execuţiei codului javascript, doar pentru aceasta pagina (kerigma.ro), după care să activaţi înapoi, căci multe site-uri au nevoie de javascript activ pentru buna funcţionare.
E foarte enervant sa nu poti lua text cu Copy-Paste, mai ales atunci cand ai vrea sa anunti aparitia unei carti (si desigur ai pune link catre kerigma).
O recomadare ar mai putea fi aceea de a oferi 2-3 pagini pentru lectura pe site (asa cum are poliromu’ sectiunea arunca o privire).
off-topic: apreciez preturile scazute la editura discipolul, dar trebuie sa faca ceva cu copertele alea!
Adevarul e ca nu se arata prea multe informatii pe site din motive comerciale. Adica lumea cam cumpara de la edituri. Intr-o vreme cand mi-am luat vreo 6 carti de la editura Logos, am economisit o droaie de bani, avand in vedere adaosul librariei care nu e deloc micut. Chiar mi s-a spus (de vreo 3 ani parca).. ca nu o sa mai vanda de la editura, decat prin colet postal, ca s-au plans cei de la magazin.
Sustin ideile din acest articol. Si eu am vrut sa pun pe blog imaginea copertii unei carti a lui Richard Wurmbrand. A trebuit sa ma uit in codul sursa al pagini sa vad unde e imaginea.
Felicitari pentru articol.
Cine are ochi de citit sa citeasca!
NU sunt de acord cu acest comentariu in anumite aspecte, cum ar fi, in mod deoasebit, link-ul catre editura??? „De asemenea, fiind vorba de librărie creştină care vinde cărţi apărute la edituri creştine, aceasta ar putea să sprijine editurile prin includerea linkului către pagina cărţii de pe site-ul acestora”.
Adica, ne sugereaza autorul, ar trebui ca libraria crestina sa faca editurilor promovare pe gratis, dand link catre chiar pagina unde este expus acelasi produs, ca vizitatorul site-ului intretinut de librarie, sa cumpere de la editura la un pret mai mic. Pentru ca, anumite edituri, precum Logos, ca tot a fost data ca exemplu, ofera librariilor marfa la un pret mai mare decat cel afisat de ei pentru cumparatorii individuali, respectiv la pretul standard. Nu inteleg de ce ar trebui sa sprijine libraria editura si nu si invers? Ca doar libraria plateste marfa ca oricare marfa, plus cheltuielile de transport, promovare, personal etc. Pai producatorii laici sprijina distribuitorii, iar la crestini e invers. Ce frumos este ca doar un crestin sa il sprijine pe altul in detrimentul sau. In plus, librariile, nici cele mari, „laice”, nu fac asta. La linkul editurii afiseaza alte carti de acelasi producator sau dau un scurt istoric al producatorului. Daca editurile fac comert, atunci si libraria sa faca. Nu e vorba de ong-uri, chiar daca se practica si comert pe ong sau cu unul „in spate”.
Includerea linkului spre editura este neesential, dupa cum m-am si exprimat. Esential este includerea numelui editurii si a anului aparitiei.
Problema e una de numere. Apreciez faptul ca exista libraria in Cluj si cineva se ocupa de ea, si cred ca trebuie sa sprijinim initiativa. Insa dupa cum am spus, preturile momentan sunt mari fata de pretul editurii. Eu o sa continui sa cumpar de la librarie cate doua-trei carti, insa daca vreau sa imi iau mai multe odata, sau carti f scumpe, cred ca o sa apelez la editura.
Libraria Kerigma din Cluj-Napoca nu are afisat orarul pe Net. Asadar, sambata este deschisa sau nu? Cu respect (relativ ponderat) Paul Oprean
http://kerigma.ro/contact.php
KERIGMA Cluj-Napoca | Str. Paul Chinezu nr. 8. | Tel.: (0264) 593960
Orar: Luni – Vineri: 9:00 – 17:00 | Sambata: 9:00 – 13:00 | Duminica: Inchis