Opinia mea despre şi pentru site-ul kerigma.ro

Site-ul librariei Kerigma, kerigma.ro, a lansat un sondaj prin care utilizatorii îşi pot exprima opinia şi pot oferi sugestii pentru îmbunătăţirea acestuia. Ţin minte că am făcut cu ceva vreme în urmă o sugestie, cu explicaţii şi paşi clari pentru a îmbunătăţi site-ul pentru utilizatori, dar care a fost ignorată. Apariţia sondajului e un prilej ca să le reamintesc problema de întrebuinţare, dar să fac şi alte observaţii.

1. Permiteţi utilizatorilor site-ului să selecteze text şi să-l copieze

Nu de puţine ori am dorit să selectez text pentru a face copy/paste altundeva. Poate doresc sa promovez o carte şi să pun şi descrirea pe un site sau blog. Poate am nevoie să printez informaţii despre carte, şi să selectez doar partea ce mă interesează. Această limitare de la kerigma.ro nu ţin minte să o fi văzul la nici un site popular. În plus, este contraproductiv pentru ei, cum am mai spus, daca cineva doreşte să facă promovare unei cărţi prin oferirea descrierii extinse, nu poate face acest lucru, ci doar să dea linkul la pagina de pe kerigma.ro. Dacă se întâmplă ca un angajat Kerigma sau cei care au lucrat la site să citească acest post, găsiţi la sfârşitul postării codul javascript pe care trebuie să-l ştergeţi din tiparul (template-ul) paginilor.

2. Includeţi editura la care a apărut cartea în pagina de descriere

De exemplu pagina de pe Amazon.com a cărţii The Reason for God a lui Tim Keller oferă la secţiunea Product details inclusiv editura şi ISBN-ul. Un alt magazin important din SUA, Barnes&Noble oferă aceleaşi detalii. Două site-uri româneşti de vânzări online (unu, doi) ne spun şi editura albumului de fotografie 7 ani in Maramureş. Editurile au anumite paliere de interes, de exemplu Logos oferă carte teologică la un nivel mai academic iar Discipolul carte creştină la un nivel mai accesibil. Cititorul are astfel un parametru de evaluare în plus când ştie şi editura la care a apărut o anumită carte. Alte detalii ce pot fi incluse ar fi anul apariţiei. De asemenea, fiind vorba de librărie creştină care vinde cărţi apărute la edituri creştine, aceasta ar putea să sprijine editurile prin includerea linkului către pagina cărţii de pe site-ul acestora.

Astfel, căsuţa cu informaţii despre cartea Momente cruciale în istoria Bisericii de Mark A. Noll (pe logos.ro şi pe kerigma.ro) ar putea arăta aşa (este imagine, nu cod html):

Libraria Kerigma

Codul javascript care trebuie şters din tiparul (template-ul) paginilor de pe kerigma.ro pentru ca cititorul să poată selecta şi copia text.

Pentru a vedea acest cod intraţi pe pagina unei cărţi de pe kerigma.ro şi apoi din meniul browserului de internet  daţi comanda View page source (în Firefox View -> Page source iar în Internet Explorer View -> Source).

//Disable right mouse click Script

var message="Function Disabled!";

function clickIE4(){
	if (event.button==2){
		//alert(message);
		return false;
	}
}

function clickNS4(e){
	if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
		if (e.which==2||e.which==3){
			//alert(message);
			return false;
		}
	}
}

if (document.layers){
	document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
	document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
	document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("return false;");

/***********************************************
* Disable select-text script- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

//form tags to omit in NS6+:
var omitformtags=["input", "textarea", "select"]
omitformtags=omitformtags.join("|")

function disableselect(e){
	if (omitformtags.indexOf(e.target.tagName.toLowerCase())==-1)
		return false
}

function reEnable(){
	return true
}

if (typeof document.onselectstart!="undefined")
	document.onselectstart=new Function ("return false")
else{
	document.onmousedown=disableselect
	document.onmouseup=reEnable
}

Dacă doriţi să selectaţi textul, totuşi, trebuie să faceţi dezactivarea execuţiei codului javascript, doar pentru aceasta pagina (kerigma.ro), după care să activaţi înapoi, căci multe site-uri au nevoie de javascript activ pentru buna funcţionare.

Kerigma

8 Comentarii

  1. liftingshadows martie 14, 2009
  2. Nicu martie 14, 2009
  3. Dan martie 14, 2009
  4. Gabi septembrie 4, 2009
  5. Vasile Tomoiagă septembrie 4, 2009
  6. nicusoare septembrie 4, 2009
  7. Oprean octombrie 7, 2011

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.