Cu mulţi ani în urmă am fost invitat la Centrul Billy Graham de la Colegiul Wheaton, împreună cu câţiva pastori din Chicago, pentru a discuta cu bordul de garanţi despre modul în care Wheaton s-ar putea raporta la oraş şi la chestiunile sale dificile. A fost un schimb de păreri foarte deschis. La un moment dat, unul dintre garanţi a spus, „Ray, mă entuziasmez foarte tare când tu, Bill şi alţii vorbiţi despre evanghelizare în oraş, dar devin foarte agitat când vorbiţi despre acţiune socială, dreptate socială şi implicare socială. Nu este asta evanghelie socială?
În primă fază am fost defensiv, dar după o scurtă rugă pentru ajutor l-am întrebat pe omul de afaceri unde locuieşte şi de ce locuieşte acolo. El a descris foarte calm comunitatea drăguţă, sigură, avantajoasă, curată din suburbia unde locuia, unde preţul caselor creşte şi simte că familia lui este în siguranţă în timp ce el este în călătorii.
La final, i-am spus, „Fiecare argument pe care l-ai dat pentru a locui acolo unde locuieşti este un argument social. Dacă acele sisteme sociale de educaţie, poliţie, pompieri, economie nu ar exista, ai pleca. Dacă cineva crede în evanghelia socială, tu eşti acela! Ţi-ai dedicat întreaga viaţă şi familie acestor valori.”
Răspunsul lui a fost, „Niciodată nu m-am gândit la asta.”
Am continuat spunând că el şi eu suntem de acord că toate aceste sisteme sociale sau publice sunt imporante. Singura diferenţă era că familia lui le avea iar a mea nu [Ray Bakke, autorul, locuieşte într-o zonă periculoasă a oraşului Chicago, n.trad.] Mai mult, am sugerat că dacă el ar locui în comunitatea unde locuiesc eu, i-ar fi imposibil să mai spună că noi evanghelicii ar trebui doar să predicăm evanghelia.
Ray Bakke, A theology as big as the city, p. 32-33 (online pe Google Books)
Citatul de duminică: doar să predicăm evanghelia?
15 ani ago