EuroLeadership Forum este un eveniment anual care a început în 2001 sau 2002 (nu am găsit pe site data primului Forum) a cărui strategie este să identifice nevoile comune ale liderilor evanghelici din Europa şi apoi să găsească cele mai bune resurse pentru a împlini acele nevoi. Motto-ul este Nevoile lideilor locali/Resursele globale ale lui Dumnezeu.
Anul acesta Forumul are loc între 22 şi 28 mai, şi sunt prezenţi cel puţin 30 de români, alături de evanghelici din cele mai multe ţări europene. Forumul este organizat pe reţele, după nevoile şi interesele fiecăruia. Există de exemplu reţeaua de consiliere, apologetică, de ştiinţă, a teologilor, a pastorilor, a artiştilor, a liderilor de organizaţii, a celor ce lucrează în media, politică şi societate etc.
Împreună cu alţi 4 români particip la seminarului de apologetică dinaintea forumului propriu-zis. Nu mi-am propus să fac live blogging din Eger, Ungaria (locul unde se desfăşoară evenimentul anul acesta) dar la sugestia amicului Alin Cristea îmi voi asuma riscul de a face reportaj de la unele prelegeri la care particip.
În seara aceasta a avut loc întâlnirea preliminară condusă de Ellis Potter, fost călugăr budist devenit creştin sub influenţa lui Francis Schaeffer. Ellis este interesat de artă, muzică, teologie, filosofie, şi, se pare, toate acestea nu îl împiedică să fie interesat şi de apologetică.
Una din ideile transmise de Ellis care mi-a rămas înfiptă (care îmi dă târcoale de o vreme) este că datoria primară a apologetului (şi a creştinului în general) nu este de a apăra credinţa ci de a defini el însuşi categoriile în care se discută cu necreştinii. Altfel spus, creştinii nu trebui să primească de la necreştini categoriile lor, de exemplu exigenţele sceptic-moderniste care cer ca Biblia să treacă testul examinării metodei ştiinţifice. Ateii sau scepticii obişnuiesc să arunce cu întrebări peste întrebări care pun sub îndoială diverse afirmaţii biblice, dând de lucru creştinilor. Ellis sugerează că nu ateii ar trebui să aşeze termenii dezbaterii dintre creştinism şi restul lumii, ci creştinii sunt datori să promoveze adevăratele întrebări ce trebuie puse.
Unii evanghelici îşi închipuie că apologeţii sunt nişte intelectuali arizi ce îşi propun să împingă oamenii în împărăţia lui Dumnezeu prin argumente. Seara aceasta mi-a arătat diveristatea răspunsurilor la întrebarea pusă de Ellis: cum folosiţi apologetica pentru promovarea împărăţiei lui Dumnezeu? Au existat o diversitate de răspunsuri, multe nesigure, smerite, şi cei mai mulţi au spus că i-a ajutat în primul rând pe ei. Un american misionar în Berlinul de est (zonă cu mulţi neonazişti şi atei) a spus că a venit la întânirea aceasta pentru că vrea să înveţe, pentru că nu doreşte să fie o călăuză oarbă.
Resurse (înregistrări audio şi uneori transcrieri) din anii trecuţi pot fi găsite pe euroleadershipresources.org
Hotel Eger, locul unde se desfăşoară forumul (poză din 2008)
Participanţii români din 2008 la reţeaua de ştiinţă alături de directorul reţelei, Dr. Richard Carhart