EuroLeadership Forum@Eger: ziua a doua. Ce înseamnă să fii om?

Înainte de prânz a avut loc o discuţie despre ce înseamnă să fii om? Care sunt componentele umanităţii? Andrew Fellows, director al L’Abri Anglia, a pus o listă de 10 aspecte ale umanităţii:

10. religios (credinţa)
9. moral (corectitudinea)
8. estetic (simetria)
7. economic (administrator)
6. social
5. imaginativ
4. voliţional (voinţă)
3. raţional
2. sensibilitate (sentimente)
1. corporal (avem corpuri)

Fiecare om funcţionează în toate aceste aspecte care sunt mutual ireductibile. Ordinea e de la coada la cap, fiecare nivel de mai sus având o greutate puţin mai mare decât precedentul. Fiecare aspect are legile lui. Aspectele sunt ireductibile mutual. Reducţionismul trebuie respins pentru că nu se adresează întregii umanităţi ci îl reduce la raţiune, materie, sau altceva.

Există o coerenţă inseparabilă între toate aceste aspecte.

S-a discutat mai departe despre modul în care aceste aspecte intră în joc în interacţiunile dintre oameni, fiecare participant aducând perspectiva sa.

Unele din ideile subliniate sunt:

  • Corpul individualizează un individ. Corpul comunică non-verbal.
  • O persoană poate avea dubii despre creştinism care nu pot fi răspunse decât participativ, în comunitatea creştină. Este ceea ce spune Psalmistul: veniţi şi gustaţi ce bun este Domnul. Sau, similar, ce bun este Trupul Domnului, Biserica.
  • Ellis Potter a afirmat că sfinţenia nu înseamnă lipsa fizicalităţii. Momentul din timp în care Dumnezeu a devenit om este de asemenea şi etern nu doar temporal. Realitatea ultimă, Dumnezeu Fiul, include fizicalitatea. Spiritul (ceea ce este total real) include aspectul fizic. Mântuirea implică răscumpărarea tuturor acestor aspecte. De aici rezultă că nimeni nu este mai abilitat decât creştinul să arate frumuseţea fiecărui aspect al umanităţii.
  • Modul în care ne purtăm vorbeşte despre noi mai mult decât modul în care gândim, raţionăm.
  • Experienţa de 15 ani a lui Andrew Fellows la L’Abri arată că convertirea este un proces incremental şi rareori dramatic. Convertirea de asemenea trebuie să implice totalitatea persoanei, inimă şi minte, nu doar o convertire emoţioanlă sau volitivă („a făcut de decizie pentru Cristos”).
  • Noi simbolizăm creştinismul oamenilor. De aceea orice separere între ceea ce pretindem şi modul în care ne purtăm este atât de nepotrivită.

Privind lista aceasta de aspecte ale umanităţii, nu mă pot abţine să nu mă întreb care din acestea sunt cultivate de către modul evangelic de viaţă? Câte aspecte am minimalizat sau ignorat din cauza deturnării lor de către Vrăjmaş? Creştinismul este deplinătatea, plenitudinea vieţii, nu doar în viaţa de apoi, ci aici, acum, unde s-a rugat Domnul să se facă voia lui Dumnezeu (precum în cer aşa şi pe pământ). Vede „lumea” plinătatea vieţii în comunităţile noastre răscumpărate?

Eger - ce înseamnă să fii om?

Grupul de discuţii. Andrew Fellows in stânga, iar în drepata se poate vedea o româncă.

2 Comentarii

  1. Andrei mai 23, 2009
  2. liftingshadows mai 24, 2009

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.