EuroLeadership Forum@Eger: ziua a doua. Gary Habermas despre „Cum să te pregăteşti pentru o dezbatere apologetică”

Prima sesiune de astăzi (23 mai) a fost cu cunoscutul autor şi apologet creştin Gary Habermas, expert în subiectul Învierii.

Tema principală a fost „Cum să te pregăteşti pentru o dezbatere apologetică”.

Gary Habermas

Gary Habermas

În introducere a confirmat ceea ce fiecare apologet trebuie să ştie: când dezbatem cu cineva o facem cu un om de la cap la picioare, nu cu un automat logic. De asta trebuie să fim atenţi să tratăm oamenii uman, aşa cum i-a tratat şi Domnul Isus. Ca şi exemplu a citit un pasaj din evanghelii în care Domnul interacţionează cu ucenicii şi evreii.

Lui Gary nu-i place să dezbată, dar o face din necesitate. Un dialog bun e mai bun decât o dezbatere bună, pentru că ai mai multe şanse de a interacţiona personal cu oponentul, este mai informală , şi audienţa vor să vadă confruntarea faţă-n-faţă. Numărul de oameni ce fac dezbateri şi numărul dezbaterilor este în scădere, pentru că pregătirea ia cam tot atât timp cât scrierea unei cărţi. Habermas preferă prelegerile nu dezbaterile. În SUA e ok să ai prelegeri, dar în UK e nevoie de dezbateri ca să aduni o mulţime. Unii apologeţi sunt dispuşi să dezbată chiar dacă ştiu că vor pierde, pentru că e singurul mod în care va putea duce mesajul în unele contexte cum ar fi universităţile de elită. Pe umerii apologetului stă o sarcină foarte mare pentru că audienţa leagă vorbitorul de partea pe care o reprezintă: dacă creştinul pierde, audienţa va spune că creştinismul a pierdut.

Dezbaterea este un exerciţiu spiritual, sau chiar un război spirtual. Habermas a spus că daca ar trebui să spună un singur lucru de dezbateri, acesta ar fi: un timp special ar trebui pus deoparte pentru disciplinele spirituale înainte de a face o dezbatere.

Dezbaterea este mai mult decât agilitate intelectuală. Într-o dezbatere nu e deajuns să fii inteligent, trebuie să fii şi agil, iscusit. Dacă te poţi adapta oponentului, dacă şti să joci mai mult decât un stil, eşti mai versatil.

Subiecte care se dezbat des şi care merită: Dumnezeu, creaţia, învierea, dumnezeirea lui Cristos, temeinicia Evangheliilor. Trebuie să-i punem pe cei mai buni oameni pentru fiecare topic: Bill Craig pentru existenţa lui Dumnezeu, Pete Williams pentru temeinicia documentelor Noului Testament, Gary Habermas pentru înviere etc.

Miza undei dezbateri nu este converitrea imediată a audienţei sau a oponentului. Filosofii ştiu că faptele nu schimbă concepţia despre lume (paradigma) într-o seară.

Uneori criticii nu-ţi iau poziţia în serios şi nu studiază ceea ce ai scris despre subiect. Dar dacă îţi cunosc scrierile le este uşor să te urmărească şi să te prindă.

Gary încearcă să cunoască personal oponentul, şi să păstreze relaţii cu el.

Pentru pregătire este necesar să practici cu o persoană care are cunoştinţe. Spre sfârşitul unei dezbateri trebuie reluate punctele importante, subliniate punctele la care oponentul nu a răspuns. Discuţii informale după dezbateri sunt de multe ori cele mai bune şi fructuoase discuţii.

Un tânăr din audienţă a întrebat care sunt acele discipline pe care Gray le practică? Rugăciunea, meditaţia biblică (meditaţia biblică este plină de conţinut, meditezi la Dumnezeu şi la Scriptură, nu la nimic, cum este meditaţia orientală).

În România dezbaterile între creştini şi atei nu se întâmplă, şi pentru că avem o altă structură decât vesticii. America şi Europa de Vest sunt (sau au fost) mult mai raţionaliste decât România, cu toată încercarea comuniştilor de a crea omul nou raţional şi nereligios.

2 Comentarii

  1. Paul mai 23, 2009
  2. Paul mai 23, 2009
  3. Pingback: Unelte pentru apologeti « Teologeanu mai 25, 2009

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.