EuroLeadership Forum@Eger: ziua a doua. Nick Nedelchev despre frică şi puterea ei de a paraliza oamenii

Începutul propriu-zis al Forumului EuroLeadership a fost în această după-masă (seara de sâmbătă, 23 mai), când au ajuns majoritatea participanţilor, peste 460 din 42 de ţări, acoperind aproape toată Europa. 2009 este anul în care Forumul are cei mai mulţi participanţi, fiind cazaţi la două hoteluri. În total există 16 reţele, unele cu mai mulţi participanţi, cum ar fi cea de ştiinţă, apologetică, politică şi societate, altele cu mai puţini, cum ar fi media. Printre românii mai cunoscuţi care participă se află Adrian şi Ema Ban din Oradea, co-autori ai cărţii Vreau să mă căsătoresc, Gili Indria, pastor al bisericii Vox Domini din Timişoara, Marius şi Ileana Radu de la Fundaţia Dianoia Timişoara, Florin Iosif de la Colegiul Biblic Est European ş.a.

Întroducerea a fost făcută de Stefan Gustavsson, director al Academiei Credo din Stockholm. Motto-ul sub care a aşezat acest înceăput a fost „Un cuvânt de adevăr va cântări mai greu decât întreaga lume.” ( Alexander Soljeniţân)

EuroLeadersip Forum - Nick Nedelchev

Nick Nedelchev

Vorbitorul primei sesiuni plenare  (există una seara şi una dimineaţa la care participă toţi) a fost Nick Nedelchev, fostul preşedinte al Alianţei Evanghelice Europene, actual  director al Institutului Teologic Evanghelic din Bulgaria. Subiectul despre care a vorbit a fost Frica şi puterea ei de a paraliza oameni. Nick a început să se gândească la acest subiect după ce a fost în Irak şi a fost ameninţat voalat dar repetat cu moartea.

Mesajul lui a avut următoarele puncte:

1. Acolo unde este păcat, este frică (Adam şi Eva care s-au ascuns în Eden, spionii poporului Evreu în Canaan care s-au întors plini de teama de uriaşi). Frica poate paraliza oamenii, să-i ducă la decizii foarte periculoase.

Prima poruncă a lui Dumnezeu către noul lider Iosua, după moartea lui Moise, a fost să fie curajos, să nu se teamă. Ceea ce alungă teama este prezenţa Domnului: în furtuna de pe Marea Galileii. Duhul ce ni-l trimite Domnul nu este unul de frică, ci de putere, de curaj.

2. Liderii sunt sub un duh de frică:

 • frica de criza economică
 • frica de creşterea influenţei islamului
 • frica de sistemul politic umanist din Uniunea Europeană
 • frica de progresul economic
 • frica de noi înşine

3. Dar creştinii au un mesaj pentru lumea de acum

 • credeţi Biblia şi temeţi-vă de Dumnezeu
 • Dumnezeu este în control
 • Mormântul este gol! De ce punem un mai mare accent pe Crăciun şi nu pe Înviere? (În paranteză fie spus, ce mare dreptate are Cristian Bădiliţă cu sugestia de a unifica data sărbătorii Învierii cu bisericile creştine din vest. Bucuria şi mărturia ar fi mult amplificată.)
 • Dumnezeu este un Dumnezeu al miracolelor, în toate secolele.
 • În confruntarea cu uriaşii zilei trebuie să ne amintim de perspectiva lui Dumnezeu.

4. Exită doua tipuri de lideri

 • stejar, care creşte încet dar rămâne pentru sute de ani
 • castravete, care creşte repede dar şi trece repede, şi este 99% apă (a doua metaforă a învăţat-o de la românul Mircea Crişan)

5. Victoria a fost câştigată demult. Uriaşii care au speriat poporul Domnului altă dată sunt demult uitaţi: Faraon, Amaleciţii, Goliat, Nabucadneţar, Irod, Nero, Ceauşescu, Honecker etc.

EuroLeadersip Forum. Închinare
Închinare prin imnuri.

EuroLeadersip Forum. Participanţii la rugăciune
Închinare prin rugăciune.

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.