Demografie musulmană şi individualism vestic

Pe internet (şi nu numai) se pare că cu cât o postare, un clip, un documentar face afirmaţii mai spectaculoase (a se citi pe ici pe colo – în părţile esenţiale – false) cu atât are succes mai mare. Se pare ca este şi cazul unui clip despre demografia islamică în Europa. (Ateii s-au interesat ceva mai adânc şi cum le stă în obicei au demitizat multe din pretenţiile clipului.)

„Întâmplător” am citit recent un articol din revista First Things scris de teologul ortodox David Bentley Hart intitulat Libertate şi decenţă. Traduc mai jos un paragraf care se potriveşte cu semnalul de alarmă pe care-l trage clipul, posibilitate care nu e chiar fantezistă. Istoricul român Neagu Djuvara spunea recent într-un interviu Hotnews: „Gândiţi-vă că în doar un secol, Europa va fi metisă. Mie îmi este clar că indo-europenii se sinucid încet, dar sigur. Adică nu mai fac copii, nu mai au nicio ambiţie.”

Să citim deci propunerea lui David B. Hart:

Probabil cea mai subversivă şi eficientă strategie ce am putea-o întreprinde [împotriva ordinii seculare] ar fi una de fecunditate militantă: creştere a copiilor abundentă, neînduplecată, bogată şi sfidătoare. Având în vedere reticenţa bărbaţilor şi femeilor moderni să crească şi să se înmulţească, nu ar fi greu, cu siguranţă, pentru cei devotaţi, de a realiza aceasta – în nu mai mult de o generaţie sau două – o revoluţie demografică. O astfel de conduită este destul de radicală, fireşte, şi contrară spiritului veacului, dar chiar asta este ideea, până la urmă. Aceasta ar însemna adesea renunţarea la anumite avantaje materiale, şi pierderea a mare parte din timpul liber; de multe ori s-ar dovedi dificil a susţine o familie în care ambii soţi fac carieră sau să fim siguri de o pensie generoasă. Dar, în cazul în care acesta este un război pe care ni-l dorim, n-ar trebui să ne dăm înapoi de la sacrificii.

David Bentley Hart, Freedom and Decency, First Things.

3 Comentarii

  1. paulchis iunie 3, 2009
  2. Alin Muresan ianuarie 13, 2010
  3. ANTONim ianuarie 22, 2010

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.