Autor: Paul Chiş
Aproape toţi evanghelicii neoprotestanţi din România cunosc câte ceva despre cultul din care fac parte ca şi despre celelalte culte neoprotestante, pastorii şi teologii neoprotestanţi participă adesea la evenimente comune cum ar fi evanghelizările sau conferinţele de studiu biblic iar „laicii” au relaţii de prietenie cu membrii din alte biserici. Putem spune că între baptiştii, penticostalii şi creştinii după evanghelie din România s-au creat de-a lungul timpului legături puternice de prietenie şi cunoaştere reciprocă. După ani de zile am ajuns să ne cunoaştem destul de bine.
În România însă mai există un grup de biserici mai puţin cunoscute neoprotestanţilor români, biserici care îşi au originea în Reforma Protestantă a sec. XVI-lea, despre acestea aş dori să vorbesc în acest articol. Scopul meu este să prezint istoria (pe meleagurile româneşti), doctrinele şi starea spirituală actuală a acestor biserici.
În timpul Reformei Bisericii din sec.XVI au apărut trei biserici sau denominaţii/culte protestante. Acestea sunt: Biserica Evanghelică Lutherană, Biserica Reformată şi Biserica Anabaptistă (care are mai multe ramuri).
Imediat după ce Martin Luther şi-a publicat cele 95 de teze pe uşa bisericii din Wittemberg (31 octombrie 1517) prin care critica abuzurile şi păcatele papalităţii au urmat în succesiune rapidă o serie de evenimente care în cele din urmă au dus la naşterea unor noi biserici independente de papa de la Roma. Scopul lui Luther era de a purifica Biserica Romano-Catolică de elementele nebiblice care patrunseseră în interiorul ei de-a lungul secolelor. Trebuie precizat faptul că Luther nu a avut de gând să creeze o nouă biserică ci să o reformeze pe cea existentă şi anume Biserica Romano-Catolică, abia după ce papa l-a excomunicat (1520) Luther a început să organizeze un nou cult independent de papă. Principiile după care s-a ghidat Luther în lucrarea sa au fost: Sola Scriptura (numai Scriptura – Scriptura ca singura autoritate în ceea ce priveşte viaţa de credinţă), Sola fides (numai credinţa- mântuirea poate fi obţinută doar prin credinţa în Isus Hristos), Sola Gratia (numai harul- doar harul lui Dumnezeu il poate salva pe om de păcat şi blestem) şi Solus Christus. Aceste principii au fost preluate apoi de toţi ceilalţi reformatori (Zwingli, Jean Calvin, Conrad Grebel, Menno Simons) care fiecare în parte a mai adăugat apoi şi alte principii.
Încă din timpul vieţii lui Luther, Reforma s-a răspândit rapid în toate colţurile Europei, inclusiv în Transilvania. Primele idei specifice Protestantismului au pătruns în Transilvania încă din 1519 când cărţile lui Martin Luther au fost aduse şi răspăndite pentru prima oară, de către negustorii şi studenţii saşi care călătoriseră în Germania. Dieta (Parlamentul) Ungariei a interzis în 1526 promovarea ideilor protestante şi au luat măsuri drastice împotriva protestanţilor, dar înfrângerea armatei maghiare de către turci la Mohacs şi moartea regelui Ungariei pe campul de bătălie au făcut ca aceste măsuri să nu poată fi puse în aplicare. Protestantismul se răspândeşte rapid printre saşi, maghiari dar şi printre români iar în 1533 Johannes Honnterus, un bogat şi cultivat cetăţean din Braşov, organizează Biserica Lutherană din Transilvania. Tot Johannes Honnterus deschide şcoli şi tipăreşte cărţi, transformând Braşovul într-un centru cultural de prim rang. Protestantismul s-a răspândit şi în alte cetăţi săseşti precum Sibiu, Mediaş, Sighişoara, Bistriţa.
Spre deosebire de saşi care erau adepţi ai ideilor lui Luther, maghiarii în marea lor majoritate au devenit adepţi ai lui Jean Calvin. Cu timpul au apărut tensiuni între ramurile lutherane şi calviniste ale Bisericii Protestante din Transilvania care au dus în 1564 la despărţirea lor în timpul Sinodului de la Aiud. Astfel a apărut Episcopia Reformată a Ardealului care cuprindea membrii de etnie maghiară adepţi ai teologiei lui Jean Calvin. O mică parte din maghiari însă a decis să rămână lutherani.
Atât lutheranii cât şi reformaţii au încercat să îi atragă pe români la protestantism şi în acest sens au tradus cărţi şi catehisme în limba română, au numit preoţi şi episcopi din rândurile lor. Cele mai importante cărţi religioase editate în această perioadă pentru români au fost: Catehismul de la Sibiu din 1544 (catehism ce prezenta doctrinele lutherane), Întrebarea Creştinească din 1559-1560 (este o carte ce conţine cele 10 porunci, Crezul, rugăciunea Tatăl Nostru, instrucţiuni privind rugăciunea, botezul şi nunţile), Tetraevanghelul (cuprinde cele 4 evanghelii traduse în limba română, acest volum a fost editat de mai multe ori : în 1546 la Sibiu, în 1552 la Sibiu şi 1560 la Braşov), Psaltirea din 1570 (este o traducere a Psalmilor în limba română, traducere ce a fost sponsorizată de Pavel Tordaşi, episcopul bisericilor reformate române din Transilvania), Palia de la Orăştie din 1581-1582 (prima traducere a Vechiului Testament în limba română realizată de către diaconul român Coresi ), Noul Testament în limba română din 1648 publicat la Alba Iulia.
Toate aceste traduceri s-au făcut cu sprijinul principilor reformaţi ai Transilvaniei care le-au finanţat. Cu toate că majoritatea românilor au rămas ortodocşi au fost şi unii care au devenit reformaţi. Bisericile Reformate româneşti au continuat să existe mult timp în Transilvania dar în cele din urmă au dispărut ca urmare a faptului că membrii lor au fost asimilaţi în comunităţile maghiare. Astăzi nu mai există niciun român membru în Biserica Reformată din Transilvania.
Reforma a reuşit să pătrundă şi în Moldova în timpul domniei lui Despot Vodă (Ioan Iacob Heraclid) între 1561 şi 1563, acesta fiind singurul domnitor al unei ţări româneşti de confesiune reformată. Despot Vodă, originar din Creta sau Samos (insulă din Grecia), a fost fiul adoptiv al unui nobil grec. După moartea acestuia el călătoreşte în Franţa unde urmează cursurile Facultăţii de Medicină a Universităţii din Montepellier, apoi pleacă în Germania unde lucrează ca mercenar şi în cele din urmă ajunge în Transilvania unde reuşeşte să îl convingă pe un nobil maghiar să îl ajute să cucerească tronul Moldovei. Cu ajutorul mercenarilor acestui nobil Ioan Heraclid îl înfrânge pe Vasile Lăpuşneanu, domnul Moldovei, şi îi ia tronul.
În perioada cât a stat în Germania Despot Vodă a devenit adept al protestantismului, pe care a încercat să îl promoveze apoi şi în Moldova. Din nefericire pentru el moldovenii nu au fost prea interesaţi să devină protestanţi, ci au rămas fideli Bisericii Ortodoxe. Deşi nu a reuşit să răspândească principiile Reformei în Moldova, Despot Vodă a avut un rol important în dezvoltarea culturii şi educaţiei în Moldova întemeind Şcoala latină de la Cotnari, prima universitate românească.
În Transilvania au existat nu doar biserici reformate sau lutherane ci şi anabaptiste. Anabaptiştii (care înseamnă rebotezătorii, nume dat de adversarii lor datorită faptului că nerecunoscând validitatea botezului”aplicat” lor la naştere au început să se autoboteze sau să se lase botezaţi ca adulţi), reprezintă ramura radicală a Reformei care pe lângă principiile introduse de Luther şi Calvin au reintrodus şi botezul adulţilor, au eliminat botezul nou născuţilor, au promovat nonviolenţa şi libertatea religioasă.
Întemeietorii acestei ramuri a Protestantismului au fost Conrad Grebel, Felix Manz şi Georg Blaurock, nişte foşti ucenici ai reformatorului elveţian Huldrich Zwingli.
Primii anabaptişti au apărut în Transilvania pe vremea principelui Gabor Bethlen care în 1622 i-a colonizat la Vinţu de Jos în actualul judeţ Alba. Anabaptiştii au rămas în Transilvania până în sec. XVIII când din cauza persecuţiilor la care erau supuşi de autorităţile habsburge şi de călugării catolici iezuiţi au fost nevoiţi să emigreze în Rusia. Anabaptiştii nu vor mai reveni în ţările române decât după 1989, când o grupare misionară anabaptistă (din ramura menonită) din SUA, Christian Aid Ministries, a deschis o asociaţie caritabilă la Suceava. Tot Christian Aid Ministries editează şi revista Sămânţa Adevarului.
Persecutarea anabaptiştilor în sec. XVIII a fost singurul caz de persecuţie pe motive religioase din Transilvania, această regiune a Europei fiind foarte tolerantă din punct de vedere religios. În Transilvania nu au existat niciodată sângeroasele războaie civile politico-religioase din Germania sau Franţa. Iar Transilvania a fost prima regiune din Europa unde s-a emis un decret de toleranţă religioasă, Edictul de la Turda din 1568, care garanta libertatea exercitării religiei pentru cetăţenii Transilvaniei şi recunoştea 4 confesiuni oficiale sau”religii recepte”: Biserica Romano Catolică, Biserica Lutherană, Biserica Reformată, Biserica Unitariană. Acest edict a fost adoptat în cadrul dietei Transilvaniei de la Turda din 1568 la iniţiativa principelui Janos Zsigmond Zapolya.
Până la începutul secolului XX bisericile protestante din Transilvania nu au trecut prin evenimente deosebite, apoi după primul război mondial şi după unirea Transilvaniei cu România congregaţiile lutherane maghiare şi slovace au format Biserica Evanghelică Sinodo-Presbiteriană care acum poartă denumirea de Biserica Evanghelica Lutherană din România. Congregaţiile lutherane săseşti au format Biserica Evanghelică Lutherană de Confesiune Augustană.
În Biserica Reformată din Transilvania, compusă din membrii de etnie maghiară, a apărut la începutul sec. XX o grupare de trezire spirituală care se numea Betania, care cuprindea pastori şi laici reformaţi hotărâţi să scoată Biserica Reformată din starea de formalism şi lâncezeală spirituală în care se găsea şi să propovaduiască Cuvântul lui Dumnezeu. Betaniştii puneau un mare accent pe necesitatea pocăinţei personale a fiecarui credincios reformat şi pe relaţia personală cu Isus Cristos. Unul din cei mai de vază betanişti a fost pastorul Ferenc Visky. Acesta a fost arestat în anii 50 de autorităţile comuniste pentru refuzul său de a înceta activitatea sa în cadrul organizaţiei Betania. Împreună cu el au fost arestaţi şi alţi betanişti atât pastori cât şi laici. Persecuţia împotriva reformaţilor betanişti a devenit şi mai puternică în 1956 în timpul revoluţiei anticomuniste din Ungaria, betaniştii fiind acuzaţi de complot împotriva regimului comunist şi iredentism. Binenţeles acuzaţiile erau false. În închisoare Ferenc Visky l-a cunoscut pe pastorul Lutheran Richard Wurmbrand cu care a devenit bun prieten.
Betaniştii nu au fost persecutaţi doar de Securitatea Comunistă ci şi de ierarhii reformaţi care erau colaboratori ai regimului comunist şi care în anii 50 au promovat de la amvoanele bisericilor ideologia comunistă. Betaniştii s-au opus acestui lucru iar Episcopia Reformată a desfiinţat organizaţia şi a concediat pastorii care făceau parte din ea. Organizaţia Betania s-a reinfiinţat după 1989 şi desfăşoară o serie de activităţi de evanghelizare, precum şi caritabile şi culturale dar nu este deloc agreată de episcopul Tokes Laszlo.
Nici în cazul Bisericii Lutherane lucrurile nu au stat mai bine, foarte mulţi saşi lutherani au fost arestaţi sau deportaţi pe motiv că în timpul celui de al doilea război mondial au colaborat cu Germania nazistă. Apoi mulţi dintre ei au emigrat în Germania de Vest (RFG), acest fenomen acutizandu-se după 1989. Astăzi au mai rămas foarte puţini saşi lutherani în România iar bisericile săseşti sunt goale sau au fost date spre folosinţă altor culte, cele care au o valoare culturală deosebită au fost reparate cu bani provenind din Germania dar în puţine dintre ele se mai ţin slujbe în mod regulat.
Din punct de vedere administrativ astazi Biserica Reformată din Transilvania este organizata în două episcopii: Episcopia de pe Lângă Piatra Craiului cu sediul la Oradea sub conducerea episcopului Laszlo Tokes şi episcopia Ardealului cu sediul la Cluj sub conducerea lui Geza Pap.
Cea mai mare problemă a bisericilor Lutherane şi Reformate din România este însă teologia liberală care a pătruns puternic în facultăţile de teologie protestante, sub influenţa bisericilor protestante liberale din străinătate. O consecinţă a acestui lucru este că atât Biserica Evanghelică Lutherană de Confesiune Augustană cât şi Biserica Reformată hirotonisesc femei ca pastori. Asta în ciuda faptului că astfel se încalcă porunca apostolului Pavel din 1 Timotei 2: 11-12 şi 1 Corinteni 14:34 dar şi practica Bisericii Universale din epoca apostolilor şi până acum. O altă problemă a Bisericii Reformate este şi faptul că episcopul Laszlo Tokes se ocupă mai mult de politică şi de promovarea ideilor sale naţionaliste (obtinerea autonomiei ţinutului Secuiesc) decât de propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu.
Ca reacţie la liberalismul Bisericii Reformate din Ungaria (care are strânse legături cu Biserica reformată din Transilvania), un grup de pastori şi studenţi reformaţi au format în 1998 cu ajutorul unor misionari reformaţi conservatori din SUA Biserica Reformata Presbiteriană din Europa Centrală şi de Est care are congregaţii în Ungaria, Slovacia, Ucraina şi România. Una din congregaţiile din România se găseşte chiar la Cluj-Napoca.
Biserica Evanghelică Lutherană Germană are sediul la Sibiu iar Biserica Evanghelică Lutherană Maghiară (ambele de Confesiune Augustană) are sediul la Cluj. La Bucureşti există o Biserică Lutherană Liberă formată din membri români, această congregaţie a fost păstorită de Richard Wurmbrand până la plecarea sa din ţară.
Previziunile cu privire la viitorul bisericilor protestante din România nu arată prea bine. Teologia liberală a acestor biserici combinată cu emigraţia membrilor (în cazul saşilor) şi cu secularizarea rapidă a societăţii româneşti va face ca numărul de practicanţi lutherani şi reformaţi să fie tot mai scăzut iar viaţa spirituală a respectivelor biserici tot mai departe de cum vrea Domnul să fie. Să sperăm că viitoarea generaţie de teologi reformaţi şi lutherani va fi mai ataşată principiilor Biblice decât actuala generaţie şi va ştii cum să provoace o nouă trezire spirituală.
Bibliografie :
- Hancock-Ştefan George, Impactul Reformei asupra românilor între 1517-1645, ed.Cartea Creştină, Oradea, 2003.
- wikipedia.ro
- culte.ro
- adevarul.ro – BISERICA REFORMATĂ (CALVINĂ)
- bisericalutheranalibera.ro
- reformatus.net
- wbwmission.org
- icrconline.com (site reformat de orientare conservatoare)
- wrfnet.org (site reformat de orientare conservatoare)
- danutm.wordpress.com
- anabaptists.org
Observaţii:
1. Termenul Protestant a apărut în 1529 în cadrul Dietei de la Speyer când un grup de 5 principi germani care îl susţineau pe Martin Luther a adresat împăratului „Sfântului Imperiu Roman de naţiune germană”, Carol V, o petiţie prin care îşi manifestau nemulţumirea faţă de unele măsuri discriminatorii luate de împărat şi Dietă faţă de adepţii lui Luther. Această petiţie sau plângere purta numele de Protestatio în latină. Ulterior termenul a ajuns să denumească pe toţi membrii grupurilor religioase necatolice sau după caz neortodoxe. Iniţial adepţii lui Martin Luther şi Jean Calvin au făcut parte dintr-o singură biserică sau denominaţie/cult dar în 1564 după moartea lui Calvin, adepţii lui s-au despărţit de lutherani, fenomenul acesta având loc în toată Europa. Astfel au apărut două biserici care se revendicau a fi protestante: Biserica Evanghelică sau Lutherană şi Biserica Reformată sau Calvină. În Elveţia adepţii lui Jean Calvin s-au unit cu cei ai lui Huldrich Zwingli în 1549 prin adoptarea unei marturisiri comune de credinţă: Consensus Tigurinus. Biserica reformată şi lutherană au reprezentat Reforma magisterială, numită aşa pentru că era sprijinită de conducătorii politici sau de magistraţi iar Bisericile anabaptiste au reprezentat Reforma radicală pentru că promovau idei radicale pentru aceea perioadă cum ar fi libertatea religioasă totală şi botezul adulţilor şi pentru că nu erau sprijiniţi de conducătorii politici.
Am de facut un referat despre Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana aveti cumva material sau bibliografie Va multumesc mult sunt la Master la Facultatea de Teologie.
Din pacate nu , doar ce am pus in articol. Infomatii gasiti pe internet si in bibliografia de la sfarsit , mai mult din pacate nici eu nu am.
Domnul sa va ajute sa va terminati lucrarea.
Toate cele bune.
Dar de ce nu ne povestesti tu cum a fost impusa “reforma” in ardeal?
Înainte de 1517, data declanşării “reformei” religioase de către Martin Luther, cele trei naţiuni privilegiate din Transilvania, ungurii, saşii şi secuii, au fost catolice.
Cei dintâi dintre catolicii din Transilvania care au aderat la Reformă au fost saşii.
Daca saşii au rămas statornici luteranismului, ungurii deşi la început au aderat şi ei la luteranism, la scurt timp au îmbrăţişat calvinismul.
Majoritatea ungurilor din Transilvania erau calvini, religia calvină fiind îndeobşte numită “religie ungurească”, spre deosebire de cea luterană care era considerată “religia saşilor”.
Incepand cu principele maghiar Gabriel Bethlen prozelitismul calvin a fost unul agresiv, tendinta fiind de’a inlaturara ierarhia ortodoxa .Pe urmele calvinismului s-a infiltrat în Transilvania doctrina radicală a antitrinitarismului sau unitarianismului, adoptat de o parte a populaţiei ungare şi chiar de principele Ioan Sigismund . Aşadar, pe ruinele vechii religii catolice, în Transilvania, în abia o jumătate de veac, s-au ridicat trei confesiuni protestante: luterană, calvină şi unitariană.
Propaganda calvină a fost mult mai agresivă decât cea luterană. Agresivitatea calvină se vede din propagandă pentru convertirea românilor.
La 30 noiembrie 1566, dieta ţinută la Sibiu hotărăşte “libertatea propovăduirii Evangheliei şi extirparea “idolatriei” cu deosebire dintre români ” şi porunceşte “ca toţi care nu vreau să primească adevărul, episcop, preot sau călugăr, să fie scoşi din ţară” şi să asculte numai de episcopul-superintendentul Gheorghe de Sângeorz “superintendent general al bisericilor româneşti”.
Sasii Luterani si Calvinii Unguri tiparesc pentru Romani carti bisericesti cu scop prozelitism si cer Romanilor sa distruga icoanele, sa nu se mai roage la Sf. Fecioara si la sfinti, sa nu mai tina posturile si sa nu mai faca rugaciuni pentru morti, lucruri cu totul ofesatoare pentru ortodocsi. Toate erau „masuri foarte intolerante (…). Refuzul ascultarii (de episcopul Gheorghe) aducea dupa sine pedeapsa pentru infidelitate (poena infidelitatis), deci confiscarea bunurilor”
Cu toate acestea, dieta ţinută în anul următor la Turda se plânge că sunt mulţi care nu se supun episcopului numit de “Măria sa” şi ascultă de “popii vechi şi de rătăcirile lor”.Propaganda calvină îşi justifică “legitimitatea” prin deviza-slogan, popularizată în lumea reformaţilor “Cuius regio, eius religio” (- A cui e stăpânirea, a aceluia este religia).
Programul de calvinizare al romanilor cuprindea 19 puncte, intre care: Botezul se va face cu apa nesfintita, icoanele si crucea vor fi scoase din biserica, nu se vor cinsti sfintii, nu se vor aprinde lumnari la morti, si nici tamaie; nu se vor canta pslami, doar se vor citi; nu se vor tine predici la liturghie; nu se vor tine niciun post si nici ajun; nu se vor face rugaciuni pentru morti .
Nobili, nu puteau ocupa demnitati, numai in cazul in care deveneau calvini.
Taranii aveu un statut asemenea scalvilor, Legile lor si in special aceea a lui Verboczi, dadeau o libertate totala nobililor maghiari pentru exploatare, abuzuri si char crima.
Situatia era de-a dreptul dramatica: Pe langa pericolul pierderii adevaratei credinte, prin aparitia acestor erezii protestante, exista si pericolul pierderi indentitatii si specificului neamului!
Principii calvini si dietele Transilvaniei au desfiintat vechile episcopii ale romanilor, lasandu-le doar Mitropolia din Alba- Iulia, pe care o supusesera superindendentului calvin
Ei au dezlantuit o adevarata prigoana la adresa romanilor ortodocsi, mai ales in vremea lui Gheorghe Ráckoczy I si II, precum si in vremea lui Mihail Apaffi.
Calvinizarea romanilor ortodocsi insemna si o actiune de maghiarizare, fapt confirmat de anumite masuri luate cu acest scop: instituirea de “episcopi” romani-calvini ca: Gheorghe de Sangeorz (1566), Pavel din Turdas (1569) si Mihail din Turdas (1577), convocarea de sinoade “calvine”, tiparirea de carti etc.
Actiunea prozelitista si masurile de oprimare a Bisericii romanesti din partea principilor calvini ai Transilvaniei se vor intensifica in secolul al 17-lea. Normal ca au fost si tradatori ,multi romani ortodocsi, pentru a scapa de oprimarile exercitate, optau pentru drepturile pe care le aveau secuii (ex. in schimbul serviciului militar erau scutiti de anumite obligatii materiale fata de autoritati), mai ales ca aceasta calitate de secui nu era o notiune strict etnica, ci si una sociala.
Asa ca in Transilvania timp de sute de ani ortodocsii au fost niste victime, fie ale catolicilor, fie ale protestantilor.
Cui si de catre cine a fost ,,impusa” reforma?
Daca vorbim de nobilii maghiari si conducatorii sasilor lor nu li s-a impus nimic , ei au ales Reforma fie din credinta , fie din interes.
Nici in cazul romanilor reformati nu putem spune ca toti au ales Reforma fiind obligati , cu siguranta ca au fost si din cei care au trecut la reforma din interes dar nu inseamna ca acest lucru e adevarat pt. toti.
Cu siguranta ca romanii au fost discriminati , confesiunea lor ortodoxa nefiind recunoscuta oficial ci doar tolerata. Cu toate acestea ortodocsi nu au fost masacrati de reformati . S-au facut intr-adevar presiuni asupra lor, episcopilor ortodocsi li s-a cerut insistent sa adopte obiceiuri reformate. Sunt lucruri adevarate si regretabile . Dar cu toate acestea nu au existat un razboi de exterminare care sa ii priveasca pe romani (cum a existat in cazul anabaptistilor in Germania) . Iar Reforma a avut si efecte pozitive , s-au tradus si scris carti in limba romana , in acest fel literatura nationala romana s-a dezvoltat.
Nu cred ca specificul national ar fi fost distrus daca romanii ar fi devenit reformati. Cum sa distrugi specificul national daca traduci carti in limba romana?
Cred deasemenea ca exagerati in interpretarea care o dati masurilor discriminatorii la adresa ortodocsilor. Nu au fost chiar atat de groaznice , si nici nu puteau fi in conditiile in carte principii protestanti ai Transilvaniei doreau sa obtina sprijinul financiar si politic al domnilor Moldovei si Tarii Romanesti . Nu prea puteai ca principe sa ii superi prea tare pe ortodocsii din Transilvania daca iti doreai alianta domnilor romani de peste munti.
Sigur principii dadeau multe legi antiortodoxe , ii puneau pe mitropoliti la instalarea in functie sa accepte sa reformeze ortodoxia. Iar acestia vazandu-se cu ,,sacii in caruta” uitau angajamentele luate. Iar principii nu le faceau nimic de frica sa nu ii supere pe domnii romani.
In perioada aceasta mitropolitii romani , chiar supusi liderilor reformati nu si-au pierdut privilegiile . Daca ar fi fost asa de groaznica prigoana , ar fi trebuit ca mitropolitii sa isi piarda privilegiile , bisericile ortodoxe inchise si practicantii ucisi. Ori nu s-a intamplat asta.
Romanii au fost lasati pe dinafara pt. simplul motiv ca nu aveau nobili , iar libertate religioasa deplina s-a acordat doar nobililor nu si oamenilor de rand. Deci taranii romani se aflau in aceeasi oala cu cei maghiari si sasi. Nici acestia din urma nefiind liberi cu adevarat. Un taran maghiar reformat nu putea sa se faca luteran daca nobilul lui era reformat.
Tot asa nici romanii ortodocsi nu puteau sa faca prozelitism printre reformati.
Binentele ca romanii fiind mai numerosi ca maghiari si sasi , impactul lipsei de libertate religioasa deplina , totala (asa cum este inteles acest lucru in zilele noastre) a fost mai mare. E adevarat ca principii protestanti au avut anumite excese condamnabile dar nu e chiar asa neagra situatia . Si nici nu putea fi in conditiile in care principii se temeau ca o persecutie dura impotriva ortodoxiei ar fi dus la conflicte cu domnitorii romani de peste munti. Iar in domnii romani cu resursele lor financiare uriase ar fi putut obtine usor de la sultan mazilirea oricarui principe care ar fi persecutat prea dur ortodocsii din Transilvania.
In practica multe din deciziile principiilor cu privire la ortodocsi nu s-au aplicat .
In plus nu trebuie sa consideram abuzurile nobililor maghiari contra romanilor ca fiind motivate de religie sau nationalism. Nobilii maghiari ca orice feudali , exploatau taranii din motive economice. Din intamplare acesti tarani erau romani ortodocsi in majoritatea lor . Dar nu doar romani ci si maghiari . Nu cred ca taranii maghiari au dus-o mai bine pe mosiile nobiliare decat romanii , si unii si altii fiind supusi aceluiasi sistem de exploatare . Si asta nu are legatura cu religia.
Personal nu ma identific in niciun fel cu reforma magisteriala (reformati , luterani) , nu sunt un fan nici al lui Luther si nici al lui Calvin . Si nici nu cred ca principii protestanti ai Transilvaniei au fost niste sfinti.
Cred ca anabaptistii cu principiile lor de toleranta religioasa , non-violenta si accentul pus pe traire si mai putin pe dogma sunt mai apropiati de spiritul si litera Evangheliei decat reformatii magisteriali.
Pe de alta parte nu pot sa recunosc aportul reformatilor la dezvoltarea economica , artistica a Transilvaniei. Daca azi Transilvania este cea mai dezvoltata regiune a Romaniei se datoreaza si principiilor protestanti .
Subiectul e vast si nu am putut scrie totul in acest articol . Cine doreste sa afle mai mult sa citeasca bibliografia .
Mai ales cartea ,,Impactul reformei asupra romanilor” este o carte foarte buna , care prezinta atat lucrurile bun cat si cele rele aduse de Reforma romanilor.
Prea adesea maghiarii reformati au ridicat in slavi cultul Reformat din Transilvania iar romanii ortodocsi l-au hulit.
Adevarul e undeva la mijloc : nu a existat nici libertatea religioasa deplina dar nici persecutiile chiar atat de grele.
Nici vb de efecte pozitive din partea „reformei”.
Atata timp cat intrii in sufletul meu si ma obligi sa renunt la convingerile mele religioase ,nu se poate vorbii de ceva pozitiv.
Hristos nu a impus crestinismul cu sabia in mana cum au facut calvinii.
Pentru a convinge clerul ortodox român din Ardeal sa treaca la calvinism, principii unguri numesc in Dieta din 1566 un superintendent calvin pe langa episcopul român.
Tu cunososti ce contine aceste diete?
Cunosti cele 19 puncte calvine ?
(desfiintarea posturilor, suprimarea slujbelor la inmormântari, botez numai cu apa simpla, fara cruce, fara lumânari, fara icoane, fara Sf.Maria, Cina de Pasti cu paine si vin neconsacrate etc).
Ce ce drept veniti voi pe pamanul asta ca sa impuneti principiile calvine?
Cu voia Domnului, neamul nostru o sa le puna bocancul pe beregata tuturor neprietenilor. Credinta e pavaza, nationalismul e lancea, si romanismul e pumnul ce zdrobeste falcile celor ce dusmanesc neamului nostru.
Ortodocsii nu ataca pe nimeni fara sa fie provocati. Putem suporta multe, insa ultima reduta e Credinta Ortodoxa, cine indrazneste sa o lezeze o sa cunoasca reversul medaliei.
Liderii sectari mint cand spun ca vor sa fie “frati” cu ortodocsii,prozelitismul sectar presupune atacarea Ortodoxiei, altfel chiar nu-si are rostul. Altfel spus relatia “frateasca” e asemanatoare cu cea dintre Abel si Cain.
Asa ca retine flacaule ,Hristos a intemeiat o singura Biserica si nu 30000 de „culte” crestine cate exista azi in lume…” Este un Domn, o credinţă, un botez, „(Efeseni 4,5)
Iata ce mai spune Apostolul….”Vă îndemn, fraţilor…să NU fie DEZBINARI între voi,ci să fiţi cu totul UNITI în acelaşi cuget şi în aceeaşi înţelegere” (1 Cor.1,10).
Nu spune sa fim dezbinati in diverse „confesiuni”, spune sa fim uniti in acelasi cuget (credinta cea dreapta)… „Au doară s-a împărţit Hristos ? ” (I Cor.1,13).
Iar cei care produc dezbinari in Biserica ,sunt denumiti „oameni firesti, care nu au Duhul”, iar scopul lor imediat si de perspectiva este atacul asupra unitatii credintei…
„Aceştia sunt cei ce fac DEZBINARI, (oameni) fireşti, care nu au Duhul.” (Iuda 1,19)
Nu aveti pe Duhul Sfant, ci pe duhul cel rau, viclean, mincinos, blasfemiator dezbinator si cel al neascultarii.
„Ca să nu fie DEZBINARE în trup, ci mădularele să se îngrijească deopotrivă unele de altele.” (1Cor .12,25)
Orice nebun isi poate face secta lui. In cativa zeci de ani va reusi sa recruteze alti nebuni ca si el, care vor recruta la randul lor alti nebuni, si asa se naste un “cult” nou de oameni bolnavi, tradatori de Hristos ,tara si de neam.Toate sectele au în comun un singur lucru: îndepărtarea oamenilor de Biserica ORTODOXA şi de mântuirea prin Hristos.
Sunteti patetic si cam tulburat.
Domnule Mihail Andrei, fabulati pe ici pe colo.
Nu voi mai aproba comentarii in felul acestuia.
Cum se impaca in mintea dvs. urmatoarele doua afirmatii: „Hristos nu a impus crestinismul cu sabia in mana cum au facut calvinii.” si „Cu voia Domnului, neamul nostru o sa le puna bocancul pe beregata tuturor neprietenilor.”.
Daca Hristos nu a impus crestinismul cu sabia, vreti sa alungati dvs. „sectele” cu bocancul?
Faceti o grava confuzie: inamicul credintei in Hristos si Dumnezeu nu sunt sectele, televiziunea, politica, saracia etc ci vrasmasul, sarpele cel vechi. Iar el isi baga coada in multe locuri.
Treziti-va, rugati-va sa va fie curatati ochii de solzii orbirii.
Catehizati-va credinciosii, instruiti-i in cele sfinte, in ale credintei, si astfel nu vor cadea nici in plasa ‘sectelor’, dar nici in plasa secularismului, a indolentei religioase, a ritualismului, a superstitiilor.
E vina sectelor ca 43% din români nu cred în iad, 23% nu cred în rai, 26% nu cred în viața de apoi, 12% nu cred în păcat?
Domnule Andrei eu am vorbit de efectele pozitive ale Reformei pe plan economic si cultural in Transilvania.
Nu am spus niciodata ca modul cum au ales sa isi promoveze ideile religioase principii Transilvaniei a fost pozitiv. Ba dimpotriva au actionat intr-un mod strain Christos.
In cartea ,,Impactul reformei asupra romanilor” pe care am pus-o la bibliografie se vorbeste si de greselile reformatilor.
Din pacate dumneavoastra vedeti doar partea goala a paharului , abuzurile , persecutiile nu si lucrurile bune. De parca Biserica Ortodoxa e fara pata.
V-as putea da nemumarate exemple cand Biserica ortodoxa a persecutat pe cei de alta credinta. In Romania in timpul guvernarii Antonescu , cultele neoprotestante au fost scoase in afara legii si numerosi credinciosi inchisi cu aprobarea Bisericii Ortodoxe Romane . Tot in aceasta perioada evreii au fost discriminati si masacrati de regimul Antonescu si de legionari. In miscarea legionara erau membrii numerosi clerici ortodocsi.
In Rusia Biserica Ortodoxa in colaborare cu autoritatile tariste au persecutat in timpul domniei tarului Nicolae al II-lea , pe anabaptisti , baptisti si penticostali.
Deci nici Biserica Ortodoxa nu e fara prihana. Stiti vorba Domnului IIsus ,,cine este fara pacat sa arunce primul cu piatra”.
Nu trebuie , nu aveti dreptul sa judecati protestantismul in maniera in care o faceti , cu limbajul violent cu care o faceti. Daca va pretindeti crestin comportativa ca atare.
Protestantismul nu trebuie analizat ,,la gramada” , pe langa lucrurile rele facute de cultele reformat si luteran, mai exact de ,,UNII” membrii din aceste culte exista si lucruri pozitive . Pe care daca ati studia istoria acestor culte si apoi le-ati analiza in lumina Scripturii mi-ati da dreptate.
Asa cum am spus si in celalalt comentariu pe langa bisericile Reformate au exista si alte culte ca anabaptistii . Anabaptistii nu au facut discriminari si abuzuri in Transilvania. Si nici cultele neoprotestante (baptist, penticostal, adventist, crestin dupa evanghelie) nu au persecutat pe nimeni.
Si in zilele noastre nici Biserica Reformata nu persecuta pe ortodocsi . Nu vrea nimeni sa impuna ortodocsilor nimic.
Faptul ca acum cateva sute de ani s-a incercat (fara succes) asa ceva nu inseamna ca trebui blamati protestanti de azi si nici Reforma ca proces istoric. Au existat state ca Olanda unde de exemplu reformatii au dat libertate religioasa mai multa ca in Transilvania .
Cat despre faptul ca ,,fiecare nebun isi face secta lui” este o afirmatie foarte urata si incompatibila cu morala crestina. Cred ca cunoasteti faptul ca Domnul IIsus a spus ca cine ii spune fratelui sau nebunule va cadea sub pedeapsa focului gheenei(Matei 5: 22). Sper sa va pocaiti de aceste cuvinte pe care le-ati rostit si sa nu ajungeti in focul gheenei pt. ele.
Sunt cuvinte cu atat mai urate cu cat sunt spuse despre niste oameni care au murit: reformatorii protestanti.
In plus sunt si neadevarate.
Reformatorii nu au si-au facut propria secta , nu s-au desprins de Biserica Catolica ci au fost dati afara din Biserica Catolica si persecutati.
Ei aud dorit sa reformeze din interior Biserica Catolica si au organizat noile culte abia dupa ce au fost excomunicati. Ce ati fi vrut sa accepte nedreptatea facuta de Biserica Catolica si sa inceteze reforma? Sa renunte la constiinta lor si la ce au inteles din Scriptura ca trebuie sa faca ?
Au facut greseli in munca lor , da. Dar cine nu face . Reforma , in sensul de sfintire , de crestere in credinta e un proces permanent , pe care orice crestin trebuie sa il treaca pt. a iesi biruitor la judecata finala.
Ce au gresit reformatorii in trecut , trebuie sa corectam noi azi.
Reformatorii nu au dorit sa rupa Biserica Catolica , ci sa o schimbe dar nu au fost lasati.
Tot asa cum oameni precum Trifa si Cornilescu au vrut sa schimbe unele lucruri gresite din Biserica Ortodoxa Romana dar nu au fost lasati . Asa ca si-au continuat lucrarea in afara cultului ortodox.
In ciuda a ceeace credeti Biserica Ortodoxa nu e aceea biserica la care se refera epistolele lui Pavel. Biserica lui Christos cuprinde toti oamenii credinciosi LUI din toate cultele. Iar unitatea Bisericii e data de dragostea si respectul pe care crestinii din diferite culte il au sau ar trebuii sa il aiba unii fata de ceilalti si nu de unitatea administrativa , cultica.
Sigur ca ar fi mai bine ca toti sa facem parte din punct de vedere organizatoric din aceeasi institutie . Dar unitatea se poate obtine si altfel : prin dragostea , respectul , acceptarea elementelor de baza ale credintei crestine( definite unele din ele in Crez) .
Dar unitate in lipsa acceptarii spunerii adevarului nu mai e o unitate sfanta ci una draceasca . Eu nu pot sa fac sa accept unificarea cu Biserica ortodoxa atat timp cat aceasta practica obiceiuri care cred eu contravin poruncilor Biblice si chiar traditiei parintilor apostolici(cei mai apropiati de epoca in care a trait Christos si deci cei mai ,,ortodocsi” dintre parinti ) . Daca as face acest lucru sau as accepta ca , cultul din care fac parte sa faca acest lucru ar insemna sa imi calc constiinta. Ori un lucru care nu e facut din convingere e pacat asa cum spune apostolul Pavel in epistola catre Romani.
Unitatea chiar si pe plan administrativ e buna dar nu cu orice pret.
Pavel nu a acceptat sa fie unit cu ,,fratii mincinosi” ci a criticat actiunile si ideile lor.
Sper si imi doresc din toata inima sa renuntati la ura si violenta verbala pe care o aveti. Daca va doriti acest lucru Dumnezeu poate sa va ajute.
Si inca ceva , nationalismul si romanismul nu o sa va duca mantuiasca sufletul si trupul in Ziua Judecatii. N-am intalnit aceste doua elemente in descrierea lucrurilor necesare mantuirii din Biblie. Dar am gasit dragostea ( ,, Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul Tau cu toata inima ta , cu sufletul tau si cu tot cugetul tau si pe aproapele tau ca pe tine insuti) si dreptatea .
Si eu sunt patriot , iubesc aceasta tara . Dar stiu ca nu aceste lucruri ma vor ajuta sa faca parte dintre cei biruitori.
In incheire as dori sa va spun ca daca veti mai utiliza un limbaj violent si necivilizat si nefolositor nu va voi mai raspunde .
Chiar inainte sa intru pe internet am citit din Biblie , din cartea Iosua naratiunea despre Acan , omul care a luat pt. sine mai multe lucruri din Ierihon care trebuiau nimicite conform poruncii Domnului. Din cauza neascultarii lui , Domnul i-a lasat pe evrei sa fie batuti de locuitorii cetatii Ai ca avertisment ca ceva nu e in ordine in popor , ca pacatul bantuie Israelul.
Si in zilele noastre Dumnezeu ne da diferite avertismente pt. a arata ca in poporul roman exista o pacate si nu doar unul ca in cazul cu Acan ci mai multe . Dumnezeu ne avertizeaza prin inundatii, criza economica, politicieni depasiti de situatie , boli. Pt. a vedea starea de degradare morala in care a ajunsa Romania e de ajuns sa cititi anunturile din ziare precum ,,Piata de laA la Z” (din Cluj) prin care fete de 18-19 ani isi ofera trupul spre vanzare , pe bani , barbatilor dispusi sa accepte aceste oferte imorale.
Deasemenea se pot vedea reclamele pe care diferite ghicitoare si le fac pe internet sau horoscopurile astrologice(astrologie= citit in stele) de pe internet si din ziare.
Astea sunt doar cateva exemple de pacate existente in societatea romaneasca.
Ce a facut Biserica Ortodoxa in ultimii 5 ani de exemplu (nu merg mai departe in timp) pentru a lupta impotriv acestor pacate. Cate predici impotriva acestor lucruri s-au tinut, cate cursuri de educatie crestina pt. tineri s-au facut in parohii. Cate personaje notorii : vedete de televiziune, politicieni cu un stil de viata pacatos la care nu vor sa renunte , au fost anatemizati de Biserica ortodoxa?
Anul acesta am participat la doua serii de educatie crestina pe tema relatiilor sexuale si a casatoriei in doua biserici baptiste pe care le frecventez . Cate asemenea actiuni au facut bisericile ortodoxe ?
Urmaresc presa ortodoxa atat cea audiovizuala(Trinitas TV) cat si de pe internet (Crestin ortodox.ro) dar nu am vazut sa se fii organizat astfel de actiuni.
La numarul mare de membrii pe care Biserica ortodoxa ii are si la resursele umane si financiare de care dispune , astfel de actiuni educative ar trebuii sa fie mai dese si mai vizibile. Si in acest mod si starea morala a societatii ar creste.
In plus nici catehizarea nu se face serios , sau mai exact deloc. Din cate stiu eu chiar canoanele Bisericii Ortodoxe cer ca inaintea impartasanieni , la inceputul liturghiei sa se dea invatatura din Biblie , ca oamenii sa fie hraniti din Cuvantul scris a lui Dumneu inainte de impartasirea din Cuvantul Viu prin paine si vin. De ce nu se mai face liturghia catehumenilor si nu se mai studiaza Scriptura?
Nici nu e de mirare ca romanii in majoritatea lor nu cunosc elementele de baza ale crestinismului.
E usor sa vezi ,,paiul” din ochiul protestantilor si sa ratezi ,,barna” din ochii ortodocsilor.
Eu nu spun ca protestantii ar fi perfecti , nici vorba sau ca solutia ar fi trecerea de la ortodoxie la protestantism. Dar starea actuala a ortodoxieie nu e prea roza. Si trebuie sa faceti ceva.
Nu flacul ,eu doar ma apar cu „bocancul”!
Cine peste cine a venit?
Ortodocsii nu ataca pe nimeni fara sa fie provocati.
Cu alte cuvinte trebuie sa stam cuminti si sa acceptam zambitori atacarea Ortodoxiei, pentru ca altfel ne acuza porumbeii pacii ca suntem conflictuali?
Liderii sectari mint cand spun ca vor sa fie “frati” cu ortodocsii,prozelitismul sectar presupune atacarea Ortodoxiei, altfel chiar nu-si are rostul. Altfel spus relatia “frateasca” e asemanatoare cu cea dintre Abel si Cain.
Te asigur ca atunci cand Ortodoxia cat de putin lezata chiar am dreptul dar si obligatia de a riposta.
Atacul la Ortodoxie chiar e un motiv temeinic pentru a ne lupta cu cei ce au impresia ca e momentul sa ne cante prohodul.
Au mai incercat si altii, dar uite ca inca mai suntem pe pamantul asta.
Neamul nostru chiar a strabatut veacurile in lumina candelei ortodoxe, nu merge sa o stinga vantul neoprotestant ce bate dinspre America.
„luptaţi pentru credinţa dată sfinţilor, odată pentru totdeauna.” (Iuda 1,3).
singurul cult este cultul ortodox celate culte sunt doar derivate din ortodoxsie asa ca fratilor nu mai fabulati aiurea ci rugativa sa va ierte dumnezeu pacatele
–
Ne rugam, sa stiti ca ne rugam.
Daca lumea ortodoxa ne-ar face gelosi pe noi eterodocsii prin modelul de comunitate, de credinta, de inchinare si traire, cu siguranta ca ne-am alipi ei repede. Pana atunci schipatam si noi cu incercarile noastre de apropiere de Dumnezeu.
Vasile
Am crezut că cititorii dvs. ar putea fi interesate să ştie că acum există o pagină Ferenc Visky pe Facebook:
Ferenc Visky’s facebook page
Titlul tezei de doctorat este: Biserica Baptista din Transilvania intre 1875 -1989: Istoria unei Integrari.
Daca aveti ceva materiale, sugestii, resurse, referitor la acest subiect va rog sa imi spuneti. Chiar si despre baptisti in Europa. Sunt din Bistrita si sunt pastor baptist. Daca puteti sa imi acordati un interviu referitor la perioada comunista, modul lor de a trata biserica baptista, relatia bisericii baptiste cu statul comunist, ar fi ceva binevenit.
Va multumesc!.
Cu respect George Colcer.
@Geo
Baptistii au fost turnatori ca si penticostalii.
Blogul Centrului de Istorie si Apologetică a publicat lista unor pastori baptisti care au colaborat cu Securitatea.
Interesante sunt dezvăluirile lui Daniel Mitrofan de pe blogul cu pricină: circa 70% din pastorii baptisti au colaborat cu Securitatea.
„Datorită piedicilor puse in calea cercetării, adică impiedicarea accesului la dosare propusă de actuala conducere a Cultului, nu am mai putut progresa în acest demers, de aceea las ca mărturie lista pe care mi-a îngăduit Dumnezeu să o alcătuiesc”.(Daniel Mitrofan)
Iată si LISTA pastorilor si liderilor baptisti informatori , în ordine alfabetică, si numele lor conspirative.:
Bălgrădeanu Constantin – STANGU IULIU
Bărbătei Pavel – PAVELESCU
Bolea Ionel – IONESCU VINTILĂ
Bunaciu Ioan – IVAN, BACIU
Cure Simion – BL.C; LICĂ MARIN
Dugulescu Petru – DAVID ȘTEFAN
Găvăgină Ieremia – PETRESCU
Gheorghită Nicolae – SANDU;
GEORGESCU; POPESCU
Husanu Mihai – MIHU
Mara Cornel – TURCU
Megyesi Iosif – BOROS
Nicolae Covaci – IONESCU
Popa N. Petre – PEPO
Stanca Ioan – BARBU
Talpos Vasile – PROFESORUL
Tanc Aurel – CRISAN
Truta Ionel – TRAIAN IONESCU
Ton Iosif – CRISTEA IOAN;
MICU VICTOR
Tunea Ioachim – FAGURE, PASTORUL
După ce a citit în presă că a fost turnător al Securităţii(trecut pe lista amintita),fost deputat PNTCD, pastorul baptist Petre Dugulescu a murit la Timisoara in urma unui stop cardiac.
Dezvaluita, legatura sa cu Securitatea….a dat rod.
Sa-i fie tarana usoara ,Doamne ia-l si du-l c-a turnat destul.
Mihail Andrei
La cum faci spume , iti exhibi frustrarea, ignoranta si ura, Ortodoxia de care tot vb. pare in gura ta un cuvand, o idee, fara continut. Nationalismul grobian care iti roade maruntaiele si iti otraveste sufletul (nu uita ca mistica nationalista n-are nimic de-a face cu duhul crestinismului), te prezinta ca fiind incapabil sa porti un dialog calm si civilizat. Desi sunt ortodox ca si apartenenta confesionala si convingere religioasa, nu pot sa nu sesizez diferenta de ton si abordare. Partenerii tai de polemica ti-au dat clasa din multe puncte de vedere.
O seara buna.
Domnule Mihail Andrei, permite-mi sa-ti spun ca orice religie e buna atata vreme cat te „leaga” de Dumnezeu. Cand ti-ai facut din ea un idol cred ca te poate duce oriunde, numai la Dumnezeu nu………
Din cate stiu eu, martirii si-au aparat credinta in Hristos cu viata lor, nu cu bocancul si nu si-au urat calaii, dimpotriva i-au iubit si s-au rugat pt. ei.
Trist este ca dumneata cunosti istorie (numai versiunea care te intereseaza), dar nu cunosti Scriptura. Pacat……….
Desigur,insistenţa cu care protestanţii,protestantele bat pe la uşile noastre este suparătoare.Cine vrea să se „pocăiască”o poate face din propria convingere.Pe de altă parte,ORTODOXIA ar putea renunţa la unele ritualuri arhaice(pupatul crucii,a icoanelor,a moaştelor ş.a.),care nici măcar din punct de vedere igienic nu ar prea fi recomandate.O înnoire în orice domeniu,chiar şi în cel bisericesc nu face rău nimănui.