„Nu suntem o naţiune creştină” sau despre ipocrizia creştinilor degrabă vânători de Obama

Să ne imaginăm pentru un moment că Preşedintele României, domnul Traian Băsescu vizitează una din bisericile evanghelice din ţară şi la un moment dat in timpul discursului spune:

„Una din marile valori ale României este că deşi avem o foarte mare populaţie ortodoxă nu ne considerăm o naţiune ortodoxă sau una catolică sau reformată. Ne considerăm o naţiune de cetăţeni legaţi de un set de idei şi valori.”

Ca şi minoritari persecutaţi de multe regimuri nu am putea decât să tresărim de bucurie că şeful statului ar arăta o astfel de bunăvoinţă faţă de o minoritate care reprezintă mai puţin de 4% din populaţie. „Ce frumos că nu suntem marginalizaţi şi că preşedintele nu identifică România cu ortodoxia ci îi vede şi pe ceilalţi” ne-am spune noi satisfăcuţi.

Desigur, abia ar fi pronunţat ultimele cuvinte ale discursului şi gardienii ortodoxişti ar înfierbânta blogurile, forumurile şi tallk-showurile ultragiaţi de amnezia preşedintelui: „ortodoxia a făcut acest neam, l-a ţinut laolaltă, comunismul nu a reuşit să ne distrugă religia strămoşeacă şi chiar şi acuma un zdrobitor procent de 87% din cetăţeni sunt ortodocşi. Câtă nesocotinţă faţă de ei! A devenit cumva preşedintele neoprotestant, la fel cum se zvonea despre Boc?” Şi câte şi mai câte astfel de comentarii şi titluri care denunţă „Traian Băsescu se destăinuie: nu ne considerăm o naţiune ortodoxă” ar putea fi citite peste tot.

Băsescu nu se opreşte, şi la scurt timp declară din nou: „Chiar dacă vom fi fost vreodată, nu mai suntem o naţiune ortodoxă. Cel puţin nu doar ortodoxă. Suntem de asemena o naţiune romano-catolică, reformată, penticostală, greco-catolică, adeventistă şi o naţiune de nereligioşi.”

Nu este greu să ne dăm seama de reacţiile din presă: „Băsescu: nu suntem o naţiune ortodoxă”, „Băsescu: suntem o naţiune de papistaşi” (fiecare în funcţie de obsesiile lui).

Desigur, scenariul de mai sus este absolut ipotetic şi improbabil. Atâta doar că în SUA s-a întâmplat. Nu numai că Obama a avut curajul „să se destăinuie”, arătând că America este o ţară în a cărei identitate intră şi ne-creştinii, dar titlurile de postări pe bloguri au urmat exact tiparul imaginar de mai sus. Şi asta pe blogurile (sau site-uri) evanghelice româneşti: unu, doi, trei, patru, cinci, şase etc.

Care este problema acestor „comentatori” (agitatori)? Desigur, cine a citit cu atenţie a înţeles. Obama spune „America este una din cele mai mari ţări musulmane”. Apoi alţii prescurtează: „America poate fi privită [şi] ca o naţiune musulmană”. Apoi creştinii interpretează contextual: „America este o naţiune musulmană.” Exact cum au învăţat la desele studii biblice, lecţia numărul 1: „scoatere din context (luarea unei bucăţi din propoziţie) şi răstălmăcire”.

Asistăm aşadar (uneori, mai ales când e vorba de Obama) la tabloidizarea jurnalismului evanghelic de ocazie.

Este bine să reamintim fraţilor noştri că Scriptura nu ne-a oferit o licenţă de răstălmăcire şi denigrare a adversarilor. Şi că n-ar strica fim mai atenţi la exegeza textelor acestora, fără să ne lăsăm orbiţi de vrăjmăşia ideologică. Nu ne foloseşte nici nouă, şi nu-i ajută nici pe alţii.

Ce a spus Barack Obama:

„Una din marile valori ale Statelor Unite este că deşi avem o foarte mare populaţie creştină nu ne considerăm o naţiune creştină sau una evreiască sau musulmană. Ne considerăm o naţiune de cetăţeni legaţi de un set de idei şi valori.”
„One of the great strengths of the United States is … we have a very large Christian population – we do not consider ourselves a Christian nation or a Jewish nation or a Muslim nation. We consider ourselves a nation of citizens who are bound by ideals and a set of values.”
salon.com

„Chiar dacă vom fi fost vreodată, nu mai suntem o naţiune creştină. Cel puţin nu doar creştină. Suntem de asemenea o naţiune iudee, o naţiune musulmană, o naţiune budistă şi o naţiune de nereligioşi.”
„Were we once we are no longer a Christian nation, at least not just, we are also a jewish nation, a muslim nation, a budist nation and a hindu nation and a nation of non-believers.”
youtube.com

Asemenea citate nu ar trebui despărţite şi luate în izolare. Se pierde contextul care este esenţial pentru înţelegerea ideii transmise. De le vom lua în izolare şi ne vom scânci că Obama a spus aşa şi aşa, ce vom transmite oamenilor care gândesc: „Creştinii. Ignoră-i. Ei selectează. / Christians. Just ignore them. They pick and choose.”

De remarcat că Obama vorbeşte despre diversitatea religioasă actuală a Americii şi nu despre moştenirea creştină şi principiile fondatoare. De aici ar trebui să înceapă dezbaterea.

Pastorul şi teologul evanghelic american Gregory Boyd a scris o carte cu titlul „Mitul naţiunii creştine. Cum căutarea puterii politice distruge Biserica” (The Myth of a Christian Nation: How the Quest for Political Power Is Destroying the Church).

Unul din recenzorii de pe site-ul amazon.com scrie:

„Ce cred eu că vrea să spună Boyd este că nu ar trebui să IDENTIFICĂM societatea sau ţara noastră ca „creştină”. Făcând asta am sugera celor din afara bisericii că acţiunile noastre ca societate şi ca ţară reflectă credinţa creştină. Deşi este adevărat că această ţară [SUA] face multe lucruri bune, ca o structură de putere ea nu-l reflectă pe Cristos”
„What I think Boyd is trying to say is that we should not IDENTIFY our society or country as „Christian.” Doing so suggests to those outside the church that the actions of our society and our country reflect the Christian faith. While it is true that this country may do very good things, as a power-over structure it does not reflect Christ.”

Aceeaşi idee transmite şi un articol de pe worldnetdaily.com (articol semnalat şi pe blogul lui Daniel Brânzei):

„America nu a fost niciodată o naţiune creştină. Este o imposibilitate semantică şi teologică pentru o naţiune să fie „creştină”. O ţară nu poate fi o naţiune creştină mai mult decât o maşină poate fi o maşină creştină.”
„America has never been a Christian nation. It is a semantical, theological impossibility for a nation to be „Christian.” A country can no more be a Christian nation than a car can be a Christian car.”

(Totuşi, în SUA există excepţii.)

Albert Mohler are un comentariu mai „rotund” pe marginea afirmaţiilor de mai sus şi nu numai. Site-ul procon.org oferă citate pro şi contra afirmaţiei că America este o naţiune creştină.

7 Comentarii

  1. Paul iunie 24, 2009
  2. Alexandru iunie 24, 2009
  3. rasvancristian iunie 24, 2009
  4. DanutM iunie 24, 2009
  5. rasvancristian iunie 24, 2009
  6. carpediem iunie 26, 2009

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.