Oratoriul „Creaţiunea” de J.F. Haydn. Concert extraordinar Cluj-Napoca în 24 iulie 2009

Retraieste începutul lumii. Muzicieni români şi străini reconstituie momentul creaţiei la Cluj. Fundaţia Jubilate şi Asociaţia Crescendo organizează pentru clujeni un eveniment cultural de mare calibru.

La finalul unui curs de măiestrie pentru cor şi orchestră, unde aproximativ 100 de muzicieni români şi din străinătate vor pregăti oratoriul „Creaţiunea” de J.F. Haydn, va avea loc la Biserica Reformată din Cluj-Napoca un concert care îi va duce pe clujeni, prin muzică şi interpretare de calitate, la începutul lumii.

Concertul reuneşte artişti din diferite ţări, pentru a crea împreună un eveniment cu totul deosebit care să le pună în valoare măiestria şi care să dea tinerilor muzicieni români mai multă încredere în dezvoltarea lor profesională.

Printre artiştii implicaţi în acest concert îi amintim pe Delta David Gier (dirijor, New York Philharmonic’s Young People’s Concerts, Phoenix Symphony), Ellen Rose (prim-violistă la Dallas Symphony), maestrul de cor Kenneth Tucker, tenorul Ruben Mureşan, soprana Georgeta Stoleriu.

Concertul va fi susţinut de: corul şi orchestra proiectului Oratorium; dirijor Delta David Gier, soprană Georgeta Stoleriu, tenor Timothy Bentch, bas Kovacs Istvan, maestru de cor Kenneth Tucker.

Cursul de măiestrie începe în 20 iulie şi are loc la Cluj-Napoca. Acesta se încheie cu trei concerte în Cluj-Napoca (24 iulie), Braşov (25 iulie) şi Sibiu (26 iulie). La Cluj-Napoca, concertul va începe la ora 18:30 şi are loc la Biserica Reformată de pe str. Mihail Kogălniceanu unde sunt aşteptaţi aproximativ 500 de oameni care vor să se întoarcă, pe ritmurile propuse de Haydn, la momentele creaţiei acestei lumi de către Dumnezeu şi care vor să ia parte la un moment cultural cu totul deosebit pentru oraş.

Biletele se găsesc la SC GTS Internaţional SRL, Piaţa Lucian Blaga nr.1-3, Casa de Cultură a Studenţilor – parter. Un bilet costă 20 de lei. Concertul nu îşi propune realizarea niciunui profit, banii strânşi din vânzarea biletelor acoperind acele cheltuieli care nu au putut fi susţinute din fondurile strânse în SUA pentru cursul de măiestrie şi cele trei concerte ce îi urmează.

Pentru detalii, ne găsiţi la oratorium.ro. Ne puteţi adăuga şi în lista voastră de prieteni de pe Facebook şi veţi fi putea citi în fiecare zi informaţii despre proiect şi concert şi recomanda altor prieteni.

Fundaţia Jubilate

Câteva cuvinte despre credinţa lui Haydn, aşa cum l-a văzut prietenul său Georg August Griesinger (sursa PDF):

„Haydn a fost un om foarte înclinat spre religie, cu o loialitate devotată faţă de credinţa în care a fost crescut. El era ferm convins în inima lui că tot destinul omului este în mâna călăuzitoare a lui Dumnezeu, că Dumnezeu recompensează binele şi răul şi că toate talentele sunt de sus. Toate compoziţiile sale mai mari încep cu cuvintele In nomine Domini [„În numele Domnului”] şi se termină cu Laus Deo sau Soli Deo Gloria [„Slavă lui Dumnezeu”; „Glorie doar lui Dumnezeu”].

„Dacă compoziţia nu merge foarte bine” îl auzeam spunând „mă plimb mai jos şi mai sus de camera mea cu rozariul în mână, spun mai multe rugăciuni Ave, şi apoi ideile vin la mine din nou.”

O consecinţă naturală a religiozităţii lui Haydn a fost modestia sa, caci talentul său nu în considera ca aparţinându-i, ci mai degrabă un dar graţios din Rai, spre care credea că trebuie să se arate recunoscător.”

2 Comentarii

  1. Amator de opera august 1, 2009
  2. Vasile Tomoiagă august 2, 2009

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.