Cîte biserici au cultele evanghelice în Cluj-Napoca?

Într-un articol Ziua de Cluj din 19 august intitulat Clujul, locul I la biserici aflăm lucruri interesante despre numărul şi proporţia lăcaşurilor de cult din judeţul nostru.

Diversitatea de confesiuni din judeţul Cluj l-a transformat în lider la nivel naţional ca numãr de lãcaşuri de cult.

832 de lãcaşuri de cult existã, în prezent, în judeţul Cluj… Între municipii, Cluj-Napoca este al treilea din ţarã, cu 75 de lãcaşuri de cult. Datele au luat în calcul toate cele 18 culte religioase recunoscute oficial în România.

Am fost curios dacă au fost incluse şi datele despre bisericile aparţinînd cultelor evanghelice: baptişti, penticostali şi creştini după evanghelie. Într-adevăr, spre sfîrşitul articolul se menţionează numărul bisericilor ce aparţin de fiecare cult, cele baptiste, 8 la număr, fiind pe locul 4, după cele ortodoxe (37), greco-catolice (16) şi reformate (15). În Ziua de Cluj citim „în ordine descrescãtoare (după ortodoxe, greco-catolice şi reformate, n.ed.) urmeazã bisericile baptiste – 8, romano-catolice – 5, mozaice – 4, martorii lui Iehova – 4, evanghelice – 3 şi unitariene – 2.”

Numărul lăcaşurilor de cult sunt preluate din lista de pe site-ul Ministerului Culturii şi Cultelor.

De observat că bisericile penticostale nu sunt menţionate.

Dacă mă întreba cineva înainte să fac acest blog câte biserici baptiste sau penticostale sunt în Cluj-Napoca aş fi ridicat din umeri. Acuma însă, după ce am bătut străzile Clujului pe jos sau cu scuterul (furat recent din nefericire), pentru a poza, a afla informaţii, sau a participa la evenimente, ştiu că baptiştii români au zece biserici, minus cea de pe str. Someşului probabil (Shalom), deci rămân nouă. Plus cea maghiară de pe str. Cernavodă.

Spuneam că lăcaşurile de cult penticostale nu sunt menţionate, deşi acestea ajung la numărul deloc neglijabil: 15, deşi nu toate au clădire specifică, unele funcţionînd în case. Chiar şi aşa, tot sunt mai multe decât cele baptiste, lucru lesne de intuit şi după numărul de credincioşi: 3.786 baptişti şi  8.270 penticostali, conform recensămîntului din 2002.

Este posibil ca omiterea să nu fie deliberată, deoarece în Ziua de Cluj citim că „datele postate pe site-ul departamentului au fost centralizate în urma trimiterii de scrisori de solicitare cãtre fiecare centru eparhial din ţarã, la iniţiativa CINEC, un institut din subordinea ministerului, care a întocmit studiul privind lãcaşurile de cult din România”. Una din posibilele explicaţii este că cei care au strîns datele le-au solicitat şi Cultului Penticostal, dar dintr-un motiv sau altul acestea nu au parvenit.

5 Comentarii

  1. Paul august 26, 2009
  2. Cristi august 27, 2009
  3. Vasile Tomoiagă august 27, 2009
  4. Alex august 28, 2009
  5. Vasile Tomoiagă septembrie 2, 2009

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.