De ce îşi pierd evanghelicii tinerii?

Albert Mohler, preşedintele Seminarului Baptist de Sud, a afirmat recent că cel puţin două treimi din tinerii Convenţiei Baptiste Sud părăsesc bisericile între adolescenţă şi maturitate. Titlul articolul nu caută deloc să îndulcească situaţia: Preşedintele de seminar: baptiştii trebuie să se schimbe sau vor muri (eng.).

Una din întrebările care ni se ridică este: Cum aşa?

Lita Cosner, în articolul Cine are un răspuns? (eng.) de pe saitul organizaţiei creştine creaţioniste Creation Ministries International (unde lucrează şi românul Emil Silvestru), sugerează unele posibile explicaţii:

  • Fideismul şi anti-intelectualismul – cu toţii ştim cum sunt folosite sloganele „Crede doar” respectiv „printre voi nu sunt mulţi înţelepţi în felul lumii” etc. Mai este şi mitul, care ţine tot de fideism, conform căruia Biserica trebuie să se ocupe doar de cele spirituale.
  • Educaţie biblică laxă, bazată doar pe predicile duminicale.
  • Teologie compromisă – reinterpretarea Genesei astfel încât moartea nu mai este o urmare a păcatului adamic ci ea face parte din creaţia „foarte bună” de milioane sau miliarde de ani.
  • Credinţă orientată pe divertisment – concentrarea pe activităţi şi jocuri distractive şi „relevante” pentru tineri.
  • Lipsa de pregătire a Bisericii – slaba accentuare a apologeticii lasă credincioşii fără apărare în faţa temelor culturale anti-creştine la modă cum ar fi cele promovate de cartea şi filmul Codul lui DaVinci sau documentarul Mormîntul lui Isus.

În România nu cred că se întâmplă acest lucru (dar nici nu prea avem cum şti, în lipsa sondajelor) dar nu ar strica să învăţăm din istoria prezentă a Baptiştilor de Sud din SUA.

4 Comentarii

  1. carman august 28, 2009
  2. Paul august 29, 2009
  3. Maria septembrie 14, 2009
  4. Vasile Tomoiagă septembrie 16, 2009

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.