Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la naşterea naturalistului britanic Charles Darwin şi 150 de ani de la publicarea cărţii sale ce a schimbat lumea Originea speciilor prin selecţie naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existenţă.
Universitatea Babeş-Bolyai prin Institutul de Cercetări Europene a organizat o serie de opt conferinţe între 7 aprilie şi 2 iunie dedicate acestor aniversări.
Una din aceste conferinţe a fost susţinută de drd. Otniel Vereş, pastor al Bisericii Creştină Baptistă „Golgota,” Topa de Criş, jud. Bihor. Otniel Vereş este şi doctorand în filosofia religiei la Universitatea Babeş-Bolyai, sub coordonarea prof. univ. dr. Andrei Marga.
Titlul sesiunii prezentate de Otniel Vereş a fost „Creaţie şi evoluţie: Perspective contemporane în context nord-american”. Articolul a fost publicat în numărul 167 al revistei clujene Tribuna, la paginile 18-20 şi este disponibil online (întreg numărul) ca fişier PDF.
Au fost prezentate cele mai importante curente creaţioniste contemporane: Creaţionismul Ştiinţific (aşa numit Young Earth / Pământ Tânăr), Creaţionismul Progresiv (Old Earth / Pământ Bătrân), Proiectul Inteligent (Intelligent Design) şi Evoluţionismul Teist. Sesiunea s-a incheiat cu nişte observaţii care pot ajuta dialogul creaţionism-evoluţionism respectiv ştiinţă-religie.
Sesiunea s-a derulat într-un ritm alert, prezentarea fiind în mare parte citită. Au participat persoane interesate care au venit şi la alte sesiuni, dar şi evanghelici, şceptici şi atei. Discuţiile care au urmat prezentării au fost destul de aprinse şi au continuat şi în afara sălii, participând la ele Otniel Vereş, câţiva atei şi sceptici, un pastor baptist, doi studenţi de la Biserica Penticostală Betel (Zorilor) şi alţii.
Această conferinţă a lui Otniel Vereş publicată în scris în articolul din Tribuna este cea mai importantă contribuţie a evaghelicilor (de care ştiu eu) la subiectul creaţie-evoluţie din acest an aniversar Darwin.
Articolul este disponibil pe saitul Tribuna (întreaga revistă) (PDF) şi pe saitul RomanianPhilosophy.ro (doar acest articol, PDF).
Nici un comentariu