Warning: Constant automattic\jetpack\extensions\social_previews\FEATURE_NAME already defined in /home/clujulev/public_html/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php on line 14
Biserica Baptistă Iris: Ajutor pentru Creştinii din Pakistan – Clujul Evanghelic

Biserica Baptistă Iris: Ajutor pentru Creştinii din Pakistan

Pakistan. Imagine: wikipedia.org

Pakistan este o ţară situată în Asia de S, aflată între Afganistan (NV), China (N), India (E), Iran (V). Pakistanul are o populaţie de 162.000.000 de locuitori din care marea majoritate sunt musulmani, dar există şi o minoritate creştină în creştere.

Până în 1947 teritoriul actual al Pakistanului a facut parte din colonia britanică a Indiei. După plecarea britanicilor, fosta colonie a Indiei s-a divizat în două state India şi Pakistanul.

În această regiune creştinismul a pătruns încă din epoca apostolică, fiind propovăduit de apostolul Toma. În sec. XIX au venit misionari europeni care au întemeiat noi biserici.

Astăzi în Pakistan există creştini de diferite denominaţiuni : catolici, presbiterieni, baptişti, penticostali şi anglicani.
Deşi creştinii au avut parte întotdeauna de restricţii în Pakistan, numărul lor a crescut de-a lungul anilor. Acest lucru a provocat furia fundamentaliştilor musulmani care au început un val de persecuţii împotriva creştinilor.

Cele mai serioase persecuţii au început în anul 2001 atunci când un musulman fanatic a deschis focul într-o biserică din oraşul Punjab ucigând 18 creştini. De atunci violenţele s-au ţinut lanţ, creştinii fiind ameninţaţi, răpiţi şi chiar omorâţi iar bisericile şi casele arse.

În august 2009 în localitatea Gojra, provincia Punjab, un grup de musulmani fanatici, au ucis 8 creştini şi au rănit alţi 18. Din cei 8 morţi, 4 erau femei şi unul copil.

Deasemenea bisericile şi casele creştinilor au fost arse, mulţi dintre supravieţuitori rămânând pe drumuri. Metoda preferată de fanaticii islamişti de ucidere a creştinilor este arderea lor de vii .

O altă regiune afectată de violenţele anticreştine este Kashmirul, o regiune din NE ţării la graniţa cu India. Şi aici au avut loc în ultimii ani o mulţime de atacuri armate asupra bisericilor, de crime şi răpiri. Pastorii şi noii convertiţi au fost principalii vizaţi de aceste atacuri. Adesea cei care îi ucid pe creştini sunt chiar rudele lor musulmane, care încearcă astfel să scape de, , ruşinea” de a avea o rudă care s-a convertit la creştinism. În ultimele 3 luni, o dată cu continuarea accentuată a ofensivei armatei pakistaneze împotriva talibanilor din această ţară , mulţi creştini din Kashmir au fost concediaţi şi se află într-o situaţie economică precară. Creştinilor le e frică să iasă pe stradă pentru a nu fi linşaţi.

Persecuţiile împotriva creştinilor sunt realizate de talibanii pakistanezi şi alte organizaţii teroriste musulmane din această ţară, ca parte a unui plan mai vast de instaurare a unui regim politic islamist identic celui din Afganistan de pana in 2001 sau celui din Arabia Saudita. În acest plan forţarea creştinilor de a se converti la islam şi stoparea convertirii musulmanilor la creştinism este de o importanţă vitală pentru islamişti. Deşi guvernul federal nu i-a persecutat pe creştini, acesta nu a luat vreo măsură pentru a apăra bunurile şi vieţile creştinilor de atacurile grupurilor teroriste. Şi oricum chiar dacă preşedintele şi guvernul ar fi ordonat armatei şi poliţiei să păzească bisericile şi casele creştinilor probabil că tot nu s-ar fi rezolvat mare lucru. Guvernul este ocupat cu razboiul antitaliban asa ca, crestinii trebuie sa se descurce cum pot.

O mare problema pentru crestini, o reprezinta legislatia adoptata in anii 80, pe vremea cand Pakistanul a fost condus de generalul Zia-ul Huq care a fost un aliat al fundamentalistilor islamici si care a schimbat legislatia de origine britanica cu Sharia-Legea Islamica. Dupa moartea generalului Zia in 1988, la conducere a venit un guvern civil dar legislatia adoptata de Zia a ramas in vigoare. Una din legile adoptate in vremea lui Zia, prevede pedeapsa cu moartea pentru blasfemierea Coranului si a profetului Mohamed.

Fundamentalistii islamici se folosesc de aceasta lege pentru a- i ataca pe crestini, justificandu-si crimele prin pedepsirea crestinilor care au blasfemiat Coranul sau pe Mahomed. Binenteles ca dovezile pentru acuzatiile aduse crestinilor, lipsesc cu desavarsire.

Noi, crestinii evanghelici din Romania putem sa ii ajutam pe fratii nostrii din Pakistan prin rugaciuni, cerand Domnului sa le dea putere sa reziste atacurilor si sa nu se lepede de credinta lor in aceste momente atat de grele .

Deasemenea cei care doresc, pot sa ii ajute si material, cu bani, care sa le asigure traiul zilnic in acesta perioada, pana la trecerea (sa speram cat mai grabnica) a acestui val de persecutii.

Donatiile se pot face la Biserica Baptista Iris (nr. 3) din Cluj-Napoca, strada Sobarilor nr.11-15. Telefon: 0264.432.506 . Mail: bisericairis AT gmail.com.

Donatiile vor fi facute la secretariatul bisericii . Persoana de contact: Glatter Traian (diacon administrativ). Orice sumă oricât de mică este bine venită . Sumele strânse vor fi utilizate pentru ajutorarea creştinilor din provincia Kashmir. Transferul şi distribuţia ajutoarelor în Pakistan se va face de către un creştin originar din această provincie, care acum locuieşte în România la Cluj şi este membru în Biserica Baptistă Iris dar merge acasă de câteva ori pe an.

„Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să glorifice pe Tatăl vostru care este în ceruri”. Matei 5: 16

Paul Chiş

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.