Un sac de grâne pentru aproapele din Sudan

Dana Galchis
Am primit luna trecută un email de la un domn Besoiu Ioan care sugera postarea unui articol despre proiectul social-misionar Saci pentru săraci. Intrând pe saitul proiectului am văzut că una din persoanele ce slujesc este Dana Galchis, medic din Oradea, pe care am întâlnit-o în facultate prin prieteni comuni.

Am rugat-o să descrie acest proiect umanitar şi iată mai jos răspunsul ei.

MiakWadang, Sudul Sudanului. O experienţă care îţi schimbă viaţa

În urmă cu câteva luni, nici prin gând nu îmi trecea că o să ajung să slujesc ca medic în Africa.  Totul s-a întâmplat foarte repede, însă atât de minunat şi providenţial!

Saci pentru saraci

Sudan

Sudanul mi-a intrat în suflet şi a rămas acolo. Sărăcia este izbitoare şi indiferent cât de pregătită m-am simţit la plecare, am fost şocată văzând realitatea de acolo. O ţară sfasiată de 22 de ani de război, o generaţia care şi-a trăit întreagă viaţă căutând un adăpost deasupra capului şi fugind din calea gloanţelor, bărbaţi care nu prea ştiu altceva decât violentă şi Kalaşnikov-uri şi care îşi îneacă amintirile atrocităţilor văzute în război în alcool, copii care se culcă flămânzi, sute de oameni care nu au altceva decât un acoperiş de papură deasupra capului, bărbaţi şi femei care trudesc toată ziua pentru aproape nimic. Când noi avem case frumoase şi calde, belşug de hrană şi de apa potabilă, cine ar putea începe să înţeleagă viaţa celor de acolo?

Saci pentru saraci

Sudan

Însă în mijlocul acestei suferinţe există atâta frumuseţe care străluceşte ca nişte perle, poate pentru că cu cât mizeria umană este mai  adâncă, frumuseţea  este mai vizibilă, poate pentru că supravieţuitorii războiului sunt acum mai puternici. Oricare ar fi motivul, frumuseţea acestor oameni m-a uimit, m-a impresionat şi m-a schimbat. Pentru totdeauna, sper eu.

Saci pentru saraci

Sudan

În Nyeyok, un sat nu departe de Melut, femeile nu doar au grijă de colibe şi copii, dar sunt cele care lucrează la moară. Sunt slabe, anemice şi subnutrite – căci în afară de un fel de mălai pisat (numit DURA) şi fiert cu un pic de apă şi de sare nu au altceva de mâncat-, însă dorinţa lor de a le da copiilor lor o viaţă mai bună şi şansa la o eduatie le face să facă minuni de neimaginat. Aceste doamne scumpe, unele uitate de soţii care le-au lăsat pentru alte neveste mai tinere, se îngrijesc de copii, spăla, gătesc şi lucrează pământul cu mâinile goale. Însă nu se dau bătute. Tot satul trăieşte în colibe, gătesc afară pe pământ, însă recunoştinţă lor pentru ajutorul primit- fie el cât de mic- este impresionantă.

Suferinţa face parte din viaţă zilnică. Foametea şi lipsa apei potabile nu le sunt străine sudanezilor. O femeie tânără, de 16 ani, frumoasă foc, gravidă în ultimul trimestru de sarcină a venit într-o zi la clinică. Era foarte anemică datorită faptului că nu mânca altceva decât dura. „Si carne”, am întrebat-o? „Am avut pofte de pui în timpul sarcinii, dar nu mi-am permis să îmi iau vreunul”, mi-a răspuns.

Saci pentru saraci

Sudan

Însă acum realitatea se arată mai gravă decât în iarnă. Din pricina lipsei de ploaie în timpul verii, nu s-a făcut nici măcar dura. Cei mai mulţi oameni din Sudanul de Sud sunt în prag de foamele şi riscă să moară de foame dacă nu vor fi ajutaţi. Tocmai de aceea am pornit proiectul Saci pentru săraci, prin care vrem să ducem în Sudanul de Sud 200 tone de porumb, cu care să hrănim 400-500 de familii. Pentru că un sac de 50 kg de porumb să ajungă la acei oameni este nevoie de 30 RON.

Da, sunt oameni aflaţi în grea nevoie. Da, sunt copii care nu merg la şcoală, pentru că trebuie să muncească pentru a-şi ajuta familiile; da, nu ştiu să cultive legume căci în timpul războiului n-au avut timp să înveţe. Dar se zbat. Fac tot ce pot şi sunt dornici să înveţe cum să creeze o viaţă mai bună copiilor lor. Aceştia sunt oameni care au răzbit pe timp de război, şi deşi realitatea nu este uşoară, ei sunt puternici. Au biruit dificultăţile, au supravieţuit gloanţelor şi noi vrem să îi ajutăm să răzbească şi prin acest an greu de foamete. Ajutaţi-ne să îi ajutăm!

Mai multe informaţii despre acest proiect le găsiţi pe SaciPentruSaraci.com.

Iniţiatorii acestui proiect umanitar doresc să trimită 4000 de saci de grâne. Data limită: 1 decembrie 2009!

Donaţiile se pot face în contul:

SACI PENTRU SĂRACI
CREDIT EUROPE BANK CLUJ-NAPOCA
LEI       RO04FNNB003302629996RO04
USD     RO72FNNB003302629996US02
EURO  RO85FNNB003302629996EU03
SWIFT-UL BANCII: FNNBROBU

Cu menţiunea „SACI PENTRU SARACI” (la decrierea transferului bancar).

Citeşte mai multe despre proiect pe saitul oficial sau pe privesteinsus.wordpress.com, donează şi apoi trimite mai departe.

Saci pentru saraci

Saci pentru saraci

1 comentariu

  1. Th3Lov3OfG0d noiembrie 12, 2009

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.