
Gheorghe Mogoşan. Foto: Daniel Druhora
„Gheorghe Mogoşan, colaborator al Operei Române din Cluj, a murit în această dimineaţă.
Potrivit informaţiilor deţinute de citynews.ro, bărbatul, în vârstă de 51 de ani, a suferit o complicaţie pulmonară, boală care a dus la moartea acestuia.
Gheorghe Mogoşan a fost profesor al Acamdemiei de Muzică „Gheorghe Dima” din 1992, unde preda canto şi avea diverse colaborări cu Opera Romană, unde era bariton.”
citynews.ro

Gheorghe Mogoşan. Foto: Daniel Druhora
„A fost cunoscut ca interpret de muzică creştină, profesor universitar, bariton profesionist şi un îndrăgit membru al corului din Biserica Albini.”
bisericaalbini.com
„Gheorghe Mogoşan va fi înmormântat luni, la ora 13.00, în cimitirul din cartierul Mănăştur, Cluj-Napoca.
Profesor al Academiei de Muzică, Gheorghe Mogoşan, în vârstă de 51 de ani, a interpretat roluri în opere precum „Aida”, „Rigoletto”, „Nunta lui Figaro” sau „Olandezul zburător”.”
hotnews.ro
„Luni, între orele 10.00 şi 11.30, catafalcul cu corpul neînsufleţit al artistului va fi expus în foaierul Operei Naţionale Române din Cluj Napoca, urmând ca slujba de înmormântare să se desfăşoare la Capela Baptistă a Cimitirului din Mănăştur.”
adevarul.ro
„Serviciul de înmormântare va avea loc Luni de la orele 13, în prima parte la Biserica Baptistă din Mănăştur, iar în a 2-a parte în Feleac unde va fi şi înhumarea.”
bisericaalbini.com
„Rudele şi câteva zeci de foşti colegi de la Opera Română, Filarmonică şi Academia de Muzică l-au condus luni pe ultimul drum, pe solistul şi profesorul Gheorghe Mogoşanu, dispărut fulgerător la vârsta de 51 de ani.” (Adevărul de Cluj, Contele Mogoşanu a primit astăzi ultimul omagiu, 16 noi.)
Pe YouTube.com se pot asculta câteva cântări interpretate de Gheorghe Mogoşan: Slăvit fie Domnul şi Cer senin (din păcate nu se pot încorpora pe blog).
Cer senin, cer senin, de lumină eşti plin
Vin în viaţa mea vin, după tine suspin
Cer senin, cer senin.
…
Cer frumos, cer frumos, loc al Domnului Hristos
Voi fi dus, voi fi dus, în curand la tine sus!
Această cântare se pare că a fost cântată anul acesta în Portland, SUA.
{Mulțumim domnului Daniel Dorian Druhora pentru fotografii.}
Am citit cu durere despre moartea fratelui Ghita Mogosan. Drept sa spun, ma asteptam avand in vedere problemele pulmonare de dinainte de gripa. Imi pare rau pentru ca nu-l voi mai vedea (imi placea sa-l vad la BB1 Manastur cu Corala Cluj-Napoca). Inregistrarile sunt putine.
Domnul l-a luat acasa si acolo ii e mai bine cred eu. Vreau sa transmit condoleante familiei.
Ma bucura faptul ca nu a fost prima victima a gripei porcine in romania , din cate am inteles acesta s-a vindecat de gripa porcina pe care a dobandit-o impreuna cu sotia sa insa nu a supravietuit complicatiilor.
ultima data l-am vazut cantand pe ghita intr-o biserica din sua am transmis prin telefon rozicai adica sotiei lui in direct ne-am bucurat cu totii acum transmit sincere condoleante si zic domnul sa-i rasplateasca pentru ca nu si-a ingropat talantul l-a folosit pana in ultima clipa doresc sa aiba parte de viata vesnica
L-am cunoscut pe maestrul Mogosan in luna August cind a cintat cutremurator de frumos, „CER SENIN”, in una din cele mai frumoase biserici Americane, Torrey Pines, din San Diego, cu ocazia unei casatoriei religioase la care au participat peste 200 de Romani veniti acolo din multe state Americane. Cind l-am auzit cintind, am tresarit, zicindu-mi: Iata un nou Ludovic Spiess al Romaniei. Apoi pe masura ce-l ascultam simteam caci el este si mai mult decit Ludovic Spiess, pentru caci mai mult decit sunetul pur al vocii lui, cuvintele si sufletul lui aducea mesajul divin de lumina care se revarsa in stropi de aur intr-o atmosfera de cea mai elevata frumusete spirituala Romaneasca din inima Americii. Vocea maestrului Mogosan in duet cu fiica sa si nepotul, a dat evenimentului de casatorie religioasa o dimensiune Romaeasca mareata care ar trebui transmisa in filme ca un mesaj de frumusete divina catre lume. Desi l-am asculatat numai o singura data in viata mea, sunt sigura caci baritonul Gheorghe Mogosan „a last a great legacy” pentru opera si cultura Romana, si ca musica sa poate fi ascultate in CD si in filme.
Apoi discutia mea in particular cu Mogosan la masa care a urmat ceremoniei, m-a facut sa ma simt minunat. In acel timp de conversatie am simtit caci el a fost un om de mare credinta si cu dragoste pentru umanitate. Aceasta ar putea fi un alt aspect „of his legacy” oferit Romanilor si altor oameni de pretutindeni.
Elisaveta Nica, Canada