Ce cărți (n-)ar trebui să vândă librăriile creștine evanghelice?

Un prieten american mi-a trimis in noiembrie 2009 un email în care îmi semnala prezența cărții Liniștea Vorbește a lui Eckhart Tolle pe saitul librariei Radio Vocea Evangheliei Oradea. În paranteză îmi spunea că 95% din cărțile vândute acolo sunt traduceri americane ce reflectă creștinismul american, și nici nu sunt cele mai bune.

eckhart

RVE Oradea a pus cartea la categoria Viață Creștină, ceea ce este incompatibil cu credințele autorului. Conform saitului său personal, esența învățăturii lui Eckhart Tolle este transformarea conștiinței, o trezire spirituală (nu cea din jargonul evanghelic) pe care o vede ca fiind următorul pas în evoluția umană. Tolle nu se identifică cu nici o religie, dar folosește învățături din Zen Budism, Sufism, Hinduism, Biblie, Islamul mistic. Un articol din ziarul londonez Independent citează pe unul din detractorii lui Tolle, scriind „[scrierile lui sunt] un amestec de pseudo-știință, filosofie New-Age și învățături împrumutate din religiile consacrate”. În mod evident Eckhart Tolle nu este creștin.

Cum se potrivește un astfel de autor într-o librărire evanghelică? Sunt cumpărătorii sau cititorii naivi, putând fi seduși de filosofii ale dezvoltării personale despărțite de evanghelie și Cristos? Sau ne bazăm pe discernământul pe care fiecare suntem datori să-l cultivăm și să nu-l  lăsăm nici chiar la intrarea într-o librărie creștină?

PS: apropo de edituri și traduceri recomand seria „Contextul editorial evanghelic” scrisă de Dănuț Mănăstireanu, unul din observatorii curajoși ai vieții evanghelice românești.

6 Comentarii

  1. Remus mai 6, 2010
    • Vasile Tomoiagă mai 7, 2010
  2. Chis Paul mai 9, 2010
  3. artzar mai 12, 2010
  4. Vasile Tomoiagă mai 13, 2010
  5. Constantin septembrie 23, 2013

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.