Un prieten american mi-a trimis in noiembrie 2009 un email în care îmi semnala prezența cărții Liniștea Vorbește a lui Eckhart Tolle pe saitul librariei Radio Vocea Evangheliei Oradea. În paranteză îmi spunea că 95% din cărțile vândute acolo sunt traduceri americane ce reflectă creștinismul american, și nici nu sunt cele mai bune.
RVE Oradea a pus cartea la categoria Viață Creștină, ceea ce este incompatibil cu credințele autorului. Conform saitului său personal, esența învățăturii lui Eckhart Tolle este transformarea conștiinței, o trezire spirituală (nu cea din jargonul evanghelic) pe care o vede ca fiind următorul pas în evoluția umană. Tolle nu se identifică cu nici o religie, dar folosește învățături din Zen Budism, Sufism, Hinduism, Biblie, Islamul mistic. Un articol din ziarul londonez Independent citează pe unul din detractorii lui Tolle, scriind „[scrierile lui sunt] un amestec de pseudo-știință, filosofie New-Age și învățături împrumutate din religiile consacrate”. În mod evident Eckhart Tolle nu este creștin.
Cum se potrivește un astfel de autor într-o librărire evanghelică? Sunt cumpărătorii sau cititorii naivi, putând fi seduși de filosofii ale dezvoltării personale despărțite de evanghelie și Cristos? Sau ne bazăm pe discernământul pe care fiecare suntem datori să-l cultivăm și să nu-l lăsăm nici chiar la intrarea într-o librărie creștină?
PS: apropo de edituri și traduceri recomand seria „Contextul editorial evanghelic” scrisă de Dănuț Mănăstireanu, unul din observatorii curajoși ai vieții evanghelice românești.
Daca asemenea carte este promovata de RVE Oradea , asta nu se poate intimpla decit numai din cauza ratacirii care exista in viata acelui om care lucreaza la acel post de radio .
Remus, nu stiu care este motivul, si nu doresc sa presupun. Poate fi doar o gafa, sau poate cuiva i s-a parut ca acea carte este utila pentru crestini. Dar din informatiile ce le stim despre autor nu prea merge cartea la categoria „viata crestina”.
Sa nu sarim si sa ii acuzam pe cei de la Vocea Evangheliei ca s-au ratacit , in primul rand te ratacesti de la credinta daca vrei neaparat si ii inchizi usa in nas lui Dumnezeu. Nu stim suficient despre viata celor care lucreaza la Vocea Evangheliei din Oradea ca sa spunem ca asa stau lucrurile. Orice afirmatie despre starea spirituala a cuiva trebuie dovedita cu probe.
Faptul ca au pus aceasta carte in libraria lor se poate datora unei greseli de interpretare a mesajului cartii , daca asa autorul a folosit terminologii crestine cei de la radio au fost usor de pacalit. Sa nu ne imaginam ca toti oamenii sunt mari experti care se prind de toate fineturile teologice . Si nici ca traducatorii de la noi stau sa studieze viata autorilor al caror carti le traduc. Si traducerea de carti , chiar ,,crestine” e o meserie , si o meserie daca o practici mult ajungi sa te obisnuiesti si nu mai esti asa atent ca la inceput. M-as mira ca cei de la Vocea evangheliei sau chiar traducatorii sa stie cine e tipul care a scris cartea. A avut un titlu , interesant , subiect ,,la moda” si au zis sa o traduca.
Acum ca au aflat ca ce invata tipul ala nu e crestinism ar trebuii sa retraga din librarie cartea , asa ar trebuii sa faca un radio crestin. Om trai si om vedea ce o sa faca.
Revenind la problema cartilor care se gasesc in librariile evanghelice si eu cred ca sunt prea multe carti americane, am inteles ii publici pe autori mai cunoscuti : Ravi Zacharias, Philip Yancey, Lee strobel . Dar sa traduci pe oricine care are si el un moment de glorie peste ocean mi se pare exagerat. Alegi varfurile , cei de jos ii lasi laoparte. Si dintre cartile autorilor mai cunoscuti traduci cartile care se potrivesc cat de cat contextului spiritual romanesc, degeaba imi traduci o carte despre cum sa ii evanghelizezi pe musulmani daca eu am probleme cu ghicitoarele si vrajitoarele si ocultismul(a se vedea cazul ,,flacarii vilolet” al lui Geoana). Eu am dat exemple din domeniul apologeticii dar acelasi lucru se aplica si la alte domenii ale vietii crestine.
Ce mi-ar placea sa vad in librarii si apoi in bibliotecile bisericilor sunt cartile de patristica( nu e normal ca noi evanghelicii sa nu avem carti ale teologilor antici , mai ales ca la ei poti gasi multe lucruri bune mai ales in domeniul moral sau apologetic . Sigur exista si greseli in scrierile lor , lucruri care nu concorda cu Scriptura. Pe alea le luam la cunostinta si le respingem. Luam ce e biblic de la ei) , carti de istorie a bisericii( altele pe langa Crestinismul de-a lungul secolelor a lui Cairns sau Anabaptistii lui Estep. Preferabil carti despre istoria bisericii antice , biografii de reformatori ca desi suntem protestanti nu avem carti tocmai despre viata reformatorilor , istorie baptista sau penticostala , crestina dupa evanghelie nu doar pe istoria nationala unde mai sunt ceva carti ci si cea internationala), carti despre evreii mesianici(exista o comunitate de evrei credinciosi lui Isus in Romania care e in dezvoltare . Ce stim de originile acestei renasteri a crestinismului evreiesc . Nimic. In vest exista carti despre istoria miscarii mesianice cum au aparut in America si Marea Britanie , ce obiceiuri au, ce ramuri ).
aceasta ar trebui sa existe?
http://www.rve-oradea.ro/Detalii/001387/Baraca
Intra la cateogorii diferite, totusi. O chestie suparatoare e ca aceste magazine online nu specifica editura unde apare o carte. Vezi si cazul Kerigma pe care l-am semnalat, dar degeaba.
http://clujulevanghelic.ro/2009/03/13/opinia-mea-despre-si-pentru-site-ul-kerigmaro/
Toti acesti invatatori spirituali din ziua de azi, sunt pe statele de plata ale Illuminati si scopul lor este unul singur, subjugarea mintii omului.
Se urmareste seducerea crestinilor naivi sau slabi in credinta, crearea unei singure religii comune premergatoare Antihristului.