Profesorul Doug Groothuis despre dreptatea socială

Douglas Groothuis

Creștinii ar trebui să aibă o orientarea îndreptată spre Împărăția lui Dumnezeu. Împărăția lui Dumnezeu avansează odată ce shalom (pacea cu Dumnezeu și înflorirea omenirii și a creației) este restaurată în toate domeniile vieții prin puterea reconciliatoare a lui Isus Cristos care are toate autoritatea în ceruri și pe pământ. Indivizii, familiile, organizațiile și guvernul civil au nevoie de influența oamenilor evlavioși și a principiilor evalvioase pentru a fi aduse înapoi în acord cu domnia Regelui Isus. Marea Trimitere ne cere să ucenicizăm și națiunile nu doar indivizii.

Aceasta cere, desigur, dreptate, milă și smerenie. Termenul “justiție (sau dreptate) socială“ este folosit uneori ca o descriere neutră a acordării de drepturi cuvenite oamenilor, a eliberării celor în nevoi și a aducerii integrității în politică. Totuși, termenul poate fi folisit și pentru a descrie o filosofie politică de stânga care țintește să redistribuie bogăția prin niveluri mari de taxe și mecanisme guvernamentale masive. Cred că această strategie este prost-îndrumată, combătută istoric și nebiblică. În Biblie statul este doar una din mai multe sfere de guvernare, printre care auto-guvernarea, guvernarea familiei, guvernarea școlii ș.a. – toate sub guvernarea providențială a Dumnezeului Triun. Abraham Kuyper a dezvoltat această idee de “suveranitate sferică”. Când statul este umflat dincolo de rolul său de bază de a impune contracte sociale, de a oferi siguranță domestică (poliție) și de a asigura securitatea față de dușmani străini, devine cu ușurință un idol opresiv.

Chiar dacă creștinii ar trebui să lucreze împotriva traficului uman și să pledeze pentru “cei mai neînsemnați dintre aceștia” aceasta nu înseamnă că o strategie politică de stânga este cea mai înteleaptă cale. Eu cred că nu este. Date fiind schimbările revoluționare recente în controlul federal guvernamental [al SUA] peste economie și indivizi, creștinii ar trebui să sprijine un stat mai mic, mai multă acțiune individuală și a bisericii în domeniul social, și rugăciune împreună pentru ca să “vie împărăția Ta”.

Mai mult, creștinii trebuie să se opună finanțării guvernamentale a avortului de vreme ce aceasta ajută la propagarea curgerii sângelui inocent în țara noastră. Ei ar trebui să lucreze pentru legi pro-viață și să trăiască vieți pro-viață, să afirme sanctiatea vieții etc. Avortul nu este o chestiune între multe altele ci este chestiunea socială de căpetenie a zilelor noastre.

Doug Groothuis este profesor de filosofie la Seminarul Denver. L-am intâlnit la Eger în Ungaria în cadrul forumului EuroLeadership din anul 2007.

Tradus cu permisiune. În original (engleză): Is Social Justice at the Heart of the Gospel?

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.