adevarul.ro: articol despre libertatea academică

În ziarul Adevărul a fost publicat recent (luni, 14 iunie) un articol scris de Daniel Dancea despre libertatea academică și limitările acesteia în țările din vestul Europei dar mai ales în Statele Unite ale Americii.

„Zeci de profesori universitari şi cercetători de renume din Statele Unite ale Americii au ajuns să fie concediaţi pentru că au pus la îndoială teoria evoluţiei. Fenomenul ia amploare şi în Europa. În România nu s-a ajuns încă în această situaţie, dar unele aspecte ale vieţii academice din România pun sub semnul întrebării libertatea de exprimare.” (adevarul.ro)

Încălcarea libertății academice și persecuția împotriva oamenilor de știință ale căror vederi nu se aliniază cu cele ale consensului științific (în special în privința acceptării Teoriei Evoluției) a fost subiectul documentarului Expelled (Exmatriculat) făcut de Ben Stein, avocat și comentator politic din SUA.

Din fericire libertatea academică din România nu cunoaște încă îngrădirile din SUA, stare la care contribuie mai multe lucruri printre care o istorie diferită, o altfel de relație între biserică și academie, o comunitate atee redusă, neîmbrățișarea doctrinei corectitudinii politice ș.a.

Observ însă că modelul american al încercării marginalizării vocilor dizidente a început să fie imitat și în România, un exemplu recent fiind protestul Asociației Umaniste Române față de implicarea Universității Babeș-Bolyai în organizarea conferinței „Amăgirea lui Darwin” susținută de geologul creaționist român Emil Silvestru, care a lucrat în perioada 1986-1997 ca cercetător la Institutul de Speologie “Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca.

Rectorul UBB, Andrei Marga este însă departe de a fi un simpatizant al cenzurii academice după cum mărturisește în articolul din adevarul.ro:

Andrei Marga susţine că profesorul universitar trebuie să aibă libertatea să o trateze fără reţineri. „Un profesor este complet liber să aleagă subiectele pe care le tratează. Obligaţia unui profesor este să evoce toate punctele de vedere concurente şi să evoce argumentele. Atunci problema evoluţionismului o poate trata atât un suţinător al evoluţionismului cât şi un susţinător al creaţionismului”, a mai spus Marga.

Am fost surprins să văd că pentru realizarea materialului i-a fost cerută opinia și lectorului univ. dr. Emanuel Țundrea:

Emanuel Țundrea consideră că în România, mediul academic încă se bucură de un grad înalt de libertate de exprimare, dar trendul postmodern din Europa şi America este îngrijorător. „Colectivul de profesori de la Politehnică m-au sprijinit într-un mod deosebit. Nu pot decât să apreciez mediul academic liber al Timişoarei, cu atât mai mult cu cât îndrăznesc să îl apreciez categoric superior din punct de vedere al gradului de libertate cu California, Sophia-Antipolis sau chiar Cambridge în acest moment. Totuşi, observ cum, de exemplu, argumentele pro avort, omorârea copiilor nedoriţi şi care nu se pot apăra, rezultat al devalorizării vieţii omului conform filosofiei darwiniene, au mult mai multă vizibilitate comparativ cu contraargumentele creştine privitor la sanctitatea vieţii sau teribila realitate a sfârtecării fetusului în timpul avortului”,  susţine Emanuel Ţundrea.

Citiți întergul articol din Adevărul AICI.

Mulțumesc domnului Dan Lucescu pentru semnalarea articolului.

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.