„Tendinţa enormei literaturi exegetice privind parabolele evanghelice este – cu unele, puţine, excepţii – aceea de a extrage din lectura textelor o doctrină coerentă, un sistem de reguli morale, anunţuri profetice şi sentinţe înţelepte, care, laolaltă, ar alcătui substanţa unei „filozofii“ creştine, susceptibile a se fixa într-o ideologie. Puţini iau notă (Paul Ricoeur de pildă) de subtila şi semnificativa „incoerenţă“ doctrinară a parabolelor luate în ansamblu. Ele încurajează, mai curînd, flexibilitatea hermeneutică, libertatea lecturii, efortul de adaptare a gîndirii la bogăţia infinită a cazurilor şi circumstanţelor individuale. Există parabole care pun accentul pe faptă şi altele care recomandă contemplativitatea. Unele stimulează radicalitatea comportamentală, altele discreţia, unele propun cuminţenia, altele riscul, unele inocenţa copilărească, altele maturitatea discernămîntului. „Modelele“ sugerate sînt recoltate, de regulă, din afara categoriei curente a „exemplarului“. Pe scurt, nimic nu e previzibil în parabole. „Filozofia“ lor e, credem, prima mare tentativă europeană de a submina ideologicul, de a demonta consecvenţele superficiale şi militantismul simplificator. O tentativă pe care Biserica instituţională nu pare să o fi asumat întru totul. ”
text & foto: dilemaveche.ro
Regret aceste cugetari sufocate de ignoranta ,si profund daunatoare tuturor
crestinilor sinceri,cand d-nul scriitor Andrei Plesu,nu are nici o menire sau
vocatie,in interpretarea invataturilor Fiului lui Dumnezeu!
Cat de aroganti sunt scriitorii crescuti la scoala d epartid Stefan Gheorgiu !…
Victor Kehnrbak,fostul autor al scrierii Biblia Hazlie,Paul Coritiu,si altii,fac
un corp de ucenici ai lui Votaire,care vor avea finalul luiV.I.Leninin-pumnii inclestati si goi!…
Ce mult m-ar fi inspirat profesorul meu,distinsul filosof Andrei Plesu,daca era in randul scriitorilor romani:-Petre Trutea,Vadim Tudor,Lucian Blaga,
si nu in ultim rand-Tudor Arghezi !
Fie-le tarana usoara,caci aici s-ar imbolnavi de astfel de conceptii libere in
orice privinta pana la insulte si in famie !
In pilde este previzibil ceva:-caracterul invatatorului !!! Orbilor !….
Stimate Clement,
Intentia domnului Plesu, evidenta pentru cei atenti la aceasta insemnare, sau familiari putini cu articolele in care vorbeste despre credinta a fost sa „complimenteze” Evangheliile scotand in evidenta un aspect deseori ignorat de noi, cei famimiari cu textul acestora. Doar o lectura fugitiva si neatenta ar fi putut concluziona ca el ar ataca Evangheliile. Si departe de el tiparul de gandire al celor formati in Stefan Gheorghidiu!
Esenta a ceea ce a scris domnul Plesu e ca parabolele acopera si pot astfel ghida plaja larga si impredictibilă sistematic a diferitor aspecte ale vieturii umane. Cotemplativitatea si activismul, radicalitatea si discretia, este un timp pentru fiecare, si un model in parabole.