„Oficial, penticostalii și alți „carismatici” numără nu mai mult de 5% din populația Kenyei. În realitate, slujitorii lor predică la aproximativ o treime a țării în fiecare săptămână. Creșterea lor reflectă o tendință împortantă în Africa. Conform Enciclopediei Creștine a Lumii, aproximativ 17 milioane de africani se descriau ca născuți din nou în 1970. Astăzi numărul a urcat la mai mult de 400 milioane, ceea ce înseamnă peste o treime din populația Africii.”
economist.com (un articol mai larg în care se menționează și aspectele negative ale creștinismului carismatic african)
Gaseste un articol si despre baptistii din Africa.
Interesant articolul – mai ales ca este publicat in the economist si priveste cresterea bisericii din Africa mai ales din perspectiva economica. Cateva afirmatii care mi-au atras atentia… Oare pe la noi gasim asa ceva?
– But the business of owner-operated churches is competitive. A few dud sermons and the crowd thins…
– However, there is also plenty of hucksterism. You will be blessed with health and wealth by God, congregants are told, especially if you give generously. As in other parts of the world, the new churches in Kenya and Uganda provide a place for the ambitious poor to get ahead.
Filip, la noi penticostalismul nu cred ca a ajuns mercantil, cel putin nu inca, si nici nu cred ca are sanse. Cel putin nu cred ca putem vorbi de ceva semnificativ. Eu cel putin nu cunosc exemple.
Nici evanghelia prosperitatii nu a prea prins la noi, si nici nu cred ca are sanse.
Vasile, in mare sunt de acord. Nu am spicuit respectivele citate doar cu gandul la penticostalism. Iar in ce priveste ‘evanghelia prosperitatii’, poate nu va ajunge pe la noi in varianta explicita, dar influente din aceasta zona cred ca pot fi sesizate si aici. Si pana la urma, sunt vechi „de cand lumea”. Sigur ai auzit si tu replici de genul: „Esti bolnav, deci ai pacatuit” sau „Iti merge rau, sigur ai facut ceva rau, tu sau parintii tai sau…” O evanghelie a prosperitatii pe dos, dar la fel de nociva, nu?
O utlima remarca, lega de „a few dud sermons and the crowd thins”. La noi nu se intampla chiar asa din pricina traditiei si obisnuintei de „a veni la aundare”. Dar cred noile generatii care cresc acum vor incepe sa fie mult mai selective… Nu neaparat in sensul bun al cuvantului.