3 cărți pentru familiarizarea credinciosului evanghelic cu Ortodoxia Răsăriteană

Ca și evanghelici în România consider că suntem datori să ne cunoaștem aproapele ortodox. Cărțile despre ortodoxie de mai jos nu scriu însă despre ortodoxia populară, cea cu care suntem familiarizați noi, ci despre teologia Ortodoxiei Răsăritene. Cunoscând teologia ortodoxă vom fi câștigați pe două planuri: întâi prin interacțiunea cu paradigmele de gândire ale creștinismului răsăritean, de multe ori străine nouă cei care suntem urmași și moștenitori ai creștinismului apusean și protestant, apoi, prin bagajul de cunoștințe care ne vor permite să comunicăm cu ortodocșii folosind un limbaj adecvat, familiar lor.

Ortodoxia Răsăriteană din perspectivă occidentală, Don Fairbairn, Editura Multimedia Arad, 2005, Nr. Pagini: 283

Ortodoxia Răsăriteană din perspectivă occidentală, Don Fairbairn, Editura Multimedia Arad, 2005, Nr. Pagini: 283

Ortodoxia rasariteana din perspectiva occidentala prezinta o evaluare lucida si echilibrata a Ortodoxiei Rasaritene privita din perspectiva unui protestant dedicat.

In perspectiva unei prezente crescande a Ortodoxiei pe scena religioasa a Americii de Nord si a Marii Britanii, cartea de fata are menirea de a-l introduce pe crestinul apusean in viziunea despre viata a Ortodoxiei rasaritene prin examinarea teologiei si a inchinarii ei, constientizand pe cititori in ceea ce priveste factorii culturali si istorici care au modelat interpretarea credintei crestine.

Cartea se adreseaza in primul rand cititorilor protestanti, dar si cititorilor catolici si ortodocsi, deopotriva.

Din Cuprins:

  • Sursa perspectivei ortodoxe: Traditia
  • Esenta conceptiei ortodoxe: Unirea cu Dumnezeu
  • Perspectiva ortodoxa si distorsiunile ei
  • Sugestii pentru lucratorii crestini in Rasarit

Locul Scripturii in traditia ortodoxa, Danut Manastireanu, Editura Adoramus, 98 pag, ISBN 973-7898-58-3

Locul Scripturii in traditia ortodoxa, Danut Manastireanu, Editura Alma Mater, 98 pag, ISBN 973-7898-58-3

Cartea de fata este o provocare, atat pentru ortodocsi cat si pentru protestanti, cu privire la o problematica teologica mereu actuala, care intra deopotriva, cu responsabilitati egale, atat in sfera cercetarii sistematice cat si a celei biblice: re-definirea raportului Scriptura, Traditie, Biserica.

Cartea pe care tocmai o deschidem este rezultatul intalnirii cu sine insusi a unui teolog protestant-evanghelic la granita dintre traditia spiritualitatii patristice rasaritene, apofatice si cea a dinamismului reformist al unui traditionalism occidental, catafatic.

Citind aceasta carte ramanem cu impresia ca Ortodoxia trebuie sa-si reanalizeze pozitionarea ei fata de teologia pragmatica apuseana, iar ca Apusul trebuie sa regandeasca Ortodoxia, ca fiind singurele cai pe care aceste doua traditii pot sa dezvolte noi forme de abordare a ceea ce au in comun, daca doresc, cu adevarat, aceasta. Acest proces poate insemna pentru Ortodoxie „revolutionarea” conceptului de implementare a spiritualitatii sale intr-o lume moderna, iar pentru Occident o „regandire” a procesului intelegerii paradigmelor Ortodoxiei.

Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofana

Cuprins
Introducere
1. Contextul teologic ortodox
1.1. Necesitatea unei schimbari de perspectivaR
1.2. Elementele distinctive ale Ortodoxiei
1.3. Conservare si innoire in Ortodoxie
2. Biblia in gandirea ortodoxa
2.1. Biblia in context
2.2. Scopul Bibliei
2.3. Biblia si Biserica
2.4 Studierea Bibliei in Ortodoxie
3. O perspectiva ortodoxa asupra Traditiei
3.1 Necesitatea Traditiei
3.2 Geneza Traditiei
3.3 Sensurile Traditiei
3.4. Functiile Traditiei
3.5. Consideratii critice
4. Traditie si Scriptura in dezvoltarea istorica a Ortodoxiei
4.1. Perioada patristica – Sf. Atanasie
4.2. Perioada bizantina – Sf. Grigore Palama
4.3 Perioada contemporana – Pr. Dumitru Staniloae
Excursus – Situatia actuala privind rolul Scripturii in Bisreica Ortodoxa
Concluzii


Coperta cărţii "Ortodoxie şi evanghelism. Trei perspective", de Bradley Nassif et. al.

Ortodoxie si evanghelism. Trei perspective, Bradley Nassif et all, Editura Casa Cartii, ISBN: 978-973-87908-2-7, Nr. pagini: 288

In aceasta carte, fiecare autor a scris un capitol despre propria lui perspectiva cu privire la compatibilitatea evanghelismului cu ortodoxia. Fiecare capitol este urmat de reactii ale celorlalti autori la opinia autorului respectiv si apoi raspunsul acestuia din urma la reactiile lor. Acest schimb de perspective face posibila atingerea unui nivel mai adanc al discutiei teologice.
Ceea ce face ca aceasta interactiune sa fie cu adevarat interesanta este faptul ca autorii sunt personali in scrierile lor. Unul dintre acestia a crescut in Biserica Ortodoxa, a fost convertit la o cruciada a lui Billy Graham, a studiat in seminarii evanghelice si ortodoxe si este acum diacon ortodox. Doi dintre autori s-au convertit, parasind traditia parintilor lor. Unul dintre acestia, crescut intr-un mediu evanghelic, a devenit ulterior preot ortodox. Celalalt s-a nascut ortodox si s-a convertit la evanghelici in timp ce studia intr-o universitate.
Dar aceasta este o carte teologica si pentru ca autorii, care au cu totii studii teologice, au adus argumente solide pentru convingerile lor. Daca sunteti in cautarea unor argumente teologice care sa sustina fiecare pozitie, nu veti fi dezamagiti.

Din cuprins

1. Bradley Nassif: Sunt compatibile ortodoxia si evanghelismul? Da
2. Michael Horton: Sunt compatibile ortodoxia si evanghelismul? Nu
3. Vladimir Berzonsky: Sunt compatibile ortodoxia si evanghelismul? Nu
4. George Hancock-Stefan: Sunt compatibile ortodoxia si evanghelismul? Poate
5. Edward Rommen: Sunt compatibile ortodoxia si evanghelismul? Poate

4 Comentarii

  1. Cristi septembrie 10, 2010
  2. Vasile Tomoiagă septembrie 10, 2010
  3. Chis Paul septembrie 10, 2010
  4. dudu ionescu septembrie 10, 2010

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.