Cine ar trebui să îngrijească de aproapele în nevoie?

Odată cu prezența pe internet a fundațiilor de ajutorare și cu accesibilitatea telefoniei mobile respectiv a internetului, tot mai mulți oameni aflați în nevoie trimit emailuri sau sună pentru a cere ajutor în cazuri de boală sau nevoie materiale.

Așa s-a întâmplat de exemplu cu familia Boicu despre care am scris aici pe blog în mai multe rânduri. Ei sunt din Codlea dar i-am întâlnit personal de mai multe ori când au venit în Cluj-Napoca la medic.

Din păcate apelurile pe internet ale acestor oameni sunt tratate ca o „știre” obișnuită peste care trecem de obicei în mai puțin de o secundă. Dacă nu se naște o conexiune emoțională, dacă nu ne putem relaționa personal la o dramă, dacă nu ne convingem de veridicitatea cazului și a nevoii vom trece repede peste astfel de apeluri la solidaritate.

Binecunoscuta pildă a samariteanului ne învață totuși să nu trecem pe lângă cel în nevoie cum au trecut preotul și levitul.

Un om se cobora din Cluj-Napoca la Someșeni. A căzut într-o gașcă de tineri fără căpătâi, care i-au luat mobilul, l-au jefuit de portmoneu, l-au bătut zdravăn, au plecat, şi l-au lăsat aproape mort.
Din întâmplare, se cobora pe acelaşi drum un baptist; şi, când a văzut pe omul acesta, a trecut înainte pe alături.
Un penticostal trecea şi el prin locul acela; şi când l-a văzut, a trecut înainte pe alături.

Dintre atâția oameni în nevoie de care aflăm poate zilnic la care ne vom opri? În primul rând la cei ale căror nevoi sunt evidente și verificabile. Dar din viteza autoturismul personal și din izolarea și graba cotidiană nu se pot vedea aceste cazuri.

Numărul meu de telefon este afișat la pagina de contact pe acest blog, și mulți oameni mă sună căutând de fapt Liga Bibliei, Librăria Kergima, Fundația Ecce Homo sau ajutoare materiale crezând că eu sunt de la fundațiile listate pe sait. Azi a sunat o doamnă din Turda să ceară ajutor că are 5 copii minori și lipsuri pe măsură. Am trimis datele de contact unor cunoscuți din Turda care pot verifica starea acelei familii.

Din cauza neîncrederii și tentativelor de escrocare cei în nevoie ar trebui să apeleze la fundații care pot face anchete sociale respectiv la oameni de bine care pot ei înșiși să se intereseze de starea reală pentru a vedea dacă cererile sunt fondate. Iată încă un folos important al listării pe internet a organizațiilor locale care se ocupă de cazuri sociale și de ajutorarea celor în nevoi.

1 comentariu

  1. Cristi septembrie 23, 2010

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.