Umbre în biografia aboliționistului William Wilberforce: tolerarea unei forme de sclavie într-o colonie fondată de el

William Wilberforce

William Wilberforce a fost un creștin evanghelic din secolul XVIII, membru al Parlamentului Britanic. Una din relizările vieții lui, după zeci de ani de adunare de dovezi și pledări în fața Parlamentului, a fost abolirea comerțului cu sclavi în Imperiul Britanic, un pas important în drumul spre interzicerea completă a sclaviei.

O carte apărută recent, The Clapham Sect scrisă de Stephen Tomkins arată că în colonia Sierra Leoni din Africa fondată de membrii organizației Clapham Sect (din conducerea căreia făcea parte și Wilberforce) se practica și tolera o formă de sclavie numită ucenicie (apprenticeship). Scalvii erau aduși în colonie pentru a fi ucenici ai albilor,  dar documentele arată că erau tratați similar cu sclavii.

Autorul cărții nu vede în acest aspect al vieții lui Wilberforce o cădere morală sau o problemă de integritate, pentru că acesta, ca om politic, a făcut unele compromisuri cu care nu a fost confortabil.

În detaliu pe saitul christianitytoday.com

În românește despre William Wilberforce puteți citi o foarte accesibilă și scurtă biografie pe pagina sfintulnicolae.wordpress.com

Wilberforce este un model și un erou recent al evanghelicilor implicați social. În 2007, la cea de-a 200 aniversare a Legii Comerțului cu Sclavi (Slave Trade Act) care a pus capăt acestui comerț în imperiul Britanic, a fost lansat filmul Amazing Grace (Harul Uimitor) despre viața și lupta lui William Wilberforce. A rulat și în România. În mod ciudat, atât filmul cât și persoan lui Wilberforce apar foarte puțin în postările bloggerilor evanghelici. Și dacă caut în toate blogurile românești cu Google am doar trei pagini de rezulate.

2 Comentarii

  1. Chis Paul octombrie 17, 2010
  2. Chis Paul octombrie 17, 2010

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.