Warning: Constant automattic\jetpack\extensions\social_previews\FEATURE_NAME already defined in /home/clujulev/public_html/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php on line 14
Rescrieri (1) – Clujul Evanghelic

Rescrieri (1)

Pastorul (sau profesorul de teologie) care ţine o predică sau scrie o postare pe blog nu are doar a transmite un mesaj de învățătură, nu are doar a contracara direcția teologică greșită a unui frate: el livrează auditoriului său un mod de a fi, un anumit design comportamental, un sentiment global al ordinii publice şi al valorilor.

Rescriere după un pasaj al lui Andrei Pleșu din articolul „Martirajul Limbii Române„. El se referă la persoanele publice ale societății: jurnaliști, politicieni, profesori.

De o vreme bună am devenit convins că observația lui Pleșu se aplică și mediului confesional: pentru cei care dau învățătură credincioșilor contează poate mai mult cum transmiți un mesaj decât mesajul în sine. Credincioșii derivă tipare de gândire și chiar moduri de raționare luând model de la mai marii lor.

Observația lui Marshall McLuhan „Mediul [de transmitere] este mesajul” ar putea fi completată astfel: Mediul și modul [de transmitere a unui mesaj] este mesajul. În 2010 la forumul EuroLeadership îmi amintesc că Rodica Mocan a spus că în creștinism cu adevărat mediul este mesajul. Hristos, cel care a adus vestea bună a mântuirii a fost în același timp și una și alta.

1 comentariu

  1. Emy decembrie 22, 2010

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.