Radu Preda: Profilul confesional nu este criteriul prin excelenţă în funcţie de care poate fi identificată şi cu atât mai puţin influenţată intenţia de vot

„Politicienii de la noi […] speră într-un transfer de mase, cei care intră în locaşurile de cult fiind, în definitiv, aceiaşi cu cei care intră în secţiile de votare.
[…] Nici tentativele confesional-politice din Polonia, de pildă, nu au cunoscut succesul aşteptat. Dimpotrivă. După consumarea entuziasmului din primii ani de libertate, electoratul catolic se îndreaptă vizibil către orizonturi ideologice diferite de viziunea socială a magisteriului pontifical. La fel, la capătul celălalt al Europei, guvernul socialist al lui Zapatero, cel mai anticlerical din istoria postfranchistă a Spaniei, a fost confirmat de două ori. Abia criza financiară a determinat schimbarea culorii regimului de la Madrid. Altfel spus, chiar dacă joacă un rol important, profilul confesional nu este criteriul prin excelenţă în funcţie de care poate fi identificată şi cu atât mai puţin influenţată intenţia de vot. Exemplul cel mai recent îl reprezintă succesul socialistului Hollande în faţa lui Sarkozy, primul primind voturile multor catolici francezi sătui de manipularea politicianistă, printre altele, a chestiunii religioase de către preşedintele în funcţie.”

Radu Preda, adevarul.ro

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.