Muzicieni din întreaga lume se reunesc la Cluj pentru a III-a ediţie a Proiectului Oratorium

Oratorium 1

În perioada 19-28 iulie, Proiectul Oratorium, organizat de Fundaţia Jubilate din Oradea (non-profit), reuneşte la Cluj o pleiadă de oaspeţi de seamă, printre care dirijorul american Delta David Gier, muzicologul olandez dr. Marcel Zwitser, poetul-teolog elveţian Beat Rink şi o întreagă echipă de docenţi internaţionali, alături de  muzicieni români şi străini, pentru un curs de măiestrie menit să stimuleze şi să ajute pe tinerii muzicieni participanţi în dezvoltarea lor profesională.  Corul şi orchestra formate din 140 de muzicieni vor pregăti pentru publicul doritor de muzică de calitate Recviemul German de Johannes Brahms, susţinând-o în trei concerte care promit a se număra printre evenimentele marcante ale verii: Braşov (26 iulie 2013, Biserica Neagră), Cluj-Napoca (27 iulie 2013, Biserica Reformată cu două turnuri) şi Oradea (28 iulie 2013, Bazilica Romano-Catolică).

Printre artiştii de renume implicaţi ca docenţi în această ediţie a Proiectului Oratorium îi amintim pe Dag Anders Eriksen (violonist, membru distins în Bergen Filharmoniske Orkester, Norvegia), Ellen Rose (prim-violistă la Dallas Symphony, SUA), Anne Martindale Williams (prim-violoncelistă la Pittsburgh Symphony, SUA), Julian Poore (trompetist la Chamber Orchestra of Europe).  Garnitura de solişti pentru Proiectul Oratorium întruchipează dorinţa organizatorilor de a aduce laolaltă muzicieni experimentaţi cu alţii care sunt la începutul carierei: mult-stimata soprană româncă, Georgeta Stoleriu va cânta alături de tânărul bas-bariton american, Will Hughes.

Proiectul Oratorium mai propune publicului Clujean o suită de trei recitaluri de muzică de cameră în seara zilei de 22 iulie, recitaluri pregătite de participanţii proiectului sub îndrumarea docenţilor.  Aceste recitaluri succesive, susţinute în trei locaţii diferite din centrul Clujului, vor constitui o „Promenadă muzicală”, un adevărat „festin” pentru melomani.

După ce în primele două ediţii corul şi orchestra Proiectului Oratorium au susţinut concerte în cinci centre culturale din Romania (2009, Creaţiunea  de F. J. Haydn şi 2010, un program Bach), în vara aceasta îşi vor întoarce atenţia spre capodopera brahmsiană, o lucrare care de-alungul vremii a stârnit numeroase controverse şi polemici, dar care se evidenţiază prin muzicalitatea ei profundă şi luminozitatea mesajului transmis. Abordarea acestei lucrări va presupune numeroase ore de muncă asiduă din partea participanţilor la proiect.  Însă, date fiind contribuţia distinşilor docenţi, calitatea participanţilor şi contextul deosebit oferit în cadrul Proiectului Oratorium, rezultatele promit a fi pe măsură.

Aflaţi mai multe amănunte la www.oratorium.ro.

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.