„Ierusalimul este orașul universal, capitala a două popoare, sanctuarul a trei religii, este trofeul râvnit de trei imperii, locul Judecății de Apoi și câmpul de bătălie al ciocnirii de astăzi dintre civilizații.”
(Simon Sebag Montefiori, Ierusalim, biografia unui oraș)
Pentru orice creștin, Orientul Mijlociu este un spațiu al energiei pozitive, în care misterele trecutului așteaptă să fie descoprite. Este o destinație care ascute pofta pentru amestecul de arhitectură antică și modernă și pentru mixul cultural deosebit. Orice împătimit de călătorii nu poate să viziteze măcar o dată în viață țara unde au pornit cele trei mari religii monoteiste ale lumii, locul în care valorile trecutului sunt amplificate de freamătul vieții cotidine.
Pe urmele Mântuitorului, într-o călătorie în Țara Sfântă
Un pelerinaj în Țara Sfântă reprezintă o incursiune în istoria spiritualității noastre, este locul unde aspiri o viață să ajungi și de unde te întorci cu un sentiment unic al purificării, cu o liniște interioară de care doar cel care a urcat Dealul Golgotei se poate bucura. Israelul este țara care ne dezvăluie, în toată splendoarea, momentele nașterii creștinității. Milioane de creștini, din toată lumea, vin aici pentru a-și găsi liniștea sufletului și să se roage acolo unde s-a rugat odată Mântuitorul.
Aproape orice pelerinaj în Țara Sfântă începe cu o scurtă vizită în Ierusalim, orașul în care milioane de oameni vin să se reculeagă în Biserica Sfântului Mormânt, ridicată pe locul crucificării Mântuitorului. O călătorie în Ierusalim are o încărcătură spirituală deosebită, de aceea fiecare pelerin ajuns pe aceste pământuri reeditează Drumul Crucii până la Sfântul Mormânt, cu toate cele 14 opriri ale lui Hristos pe Via Dolorosa, trăind amărăciunea, dar și bucuria izbăvirii omului. Drumul spre locurile Sfinte duce, bineînțeles, și către Grădina Ghetsimani, locul în care Hristos și ucenicii s-au retras pentru rugăciune după Cina cea de Taină și unde Iuda a comis trădare.
Fost sătuc al Galileei, Nazaretul este cunoscut ca locul copilărirei lui Hristos, fiind de-a lungul istoriei sale un loc de pelerinaj pentru creștinii din întreaga lume. Nazaret păstrează încă intacte trăsăturile sale de acum 2000 de ani, chiar dacă astăzi este un oraș modern. Aici se poate vizita grota Fecioarei Maria, unde Arhanghelul Gavril i-a dat vestea viitoarei nașteri, păstrând dovada uneia dintre cele mai importante episoade biblice.
Amintit de 16 ori în Noul Testament, Capernaumul, denumit și „Cetatea Domnului”, este casa Sfântului Petru, rămășițele sale fiind acoperite astăzi de o biserică înălțată de Ordinul Franciscanilor în 1990. Pentru creștini, Carpenaumul are o însemnătate aparte deoarece aici este locul în care Mântuitorul a făcut multe dintre minunile sale.
O călătorie pe Marea Galileei, acolo unde Hristos a pășit pe ape și și-a sfătuit apostolii să devină „pescari de oameni” sau o vizită la Betleem și Biserica Nașterii Domnului, ridicată pe locul ieslei în care s-a născut Isus, sau la Templu Cărții, găzduit de Muzeul Israelului, care conține manuscrisele găsite la Marea Moartă în 1947 sunt doar o parte din motivele pentru care un creștin visează să ajungă, cel puțin o dată, pe aceste meleaguri sfinte. Nu trebuie ratate nici Templul și grădinile Bahai din Haifa, care pot fi numite cea de a opta minune a lumii. Aici, vegetația este de un verde abundent, iar simetria aproape perfectă a grădinilor, panorama pe care o deschid și mixul arhitectural te fac să îndrăgești pe loc această oază a liniștii.
Incursiune în misterele Orașului de Piatră
În regiunea deșertică înaltă dintre Marea Moartă și Marea Roșie, pe teritoriul Iordanei de astăzi, nabateenii, un trib nomad de arabi, au creat un regat extins, până în Siria. Capitala acestuia o reprezintă una dintre minunile Terrei, Petra, numit și „orașul de piatră”. Oraşul Petra este jumătate săpat în pereţii canionului, jumătate construit din piatră, îmbinând elemente arhitecturale nabateeene, elenistice, romane şi bizantine. Într-o singură plimbare pe aceste meleaguri, se vor observa temple, morminte, biserici, clădiri publice, baraje şi altare care stau neclintite în fortăreaţa muntoasă, precum într-un seif natural uriaş. Aici veți fi întâmpinați de beduinii tribului Bdoul, rămași stăpânii neoficiali ai peşterilor, templelor şi cărărilor, ştiindu-le cel mai bine rostul.
Aceste obiective turistice nu trebuie să lipsească de pe lista niciunui iubitor de călătorii. Oferta noastră pentru un pelerinaj în Israel și Iordania include transportul cu avionul din Cluj și București, 7 nopți de cazare la hoteluri de 4* cu masa în regim de demipensiune inclusă în preț și transportul cu un autocar modern pe tot parcursul pelerinajului. Călătoria pe care v-o oferim include și taxele de intrare la principalele obiective turistice, precum și un însoțitor de grup, reprezentant Filadelfia Turism specializat.
Pentru mai multe detalii privind ofertele in Israel si Iordania oferite de Filadelfia Turism click aici >>.