Warning: Constant automattic\jetpack\extensions\social_previews\FEATURE_NAME already defined in /home/clujulev/public_html/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php on line 14
100 de ani de la naşterea lui Richard Wurmbrand – Clujul Evanghelic

100 de ani de la naşterea lui Richard Wurmbrand

Update: citiţi un reportaj de la Aniversarea Centenarului Wurmbrand in Cluj-Napoca.

Richard Wurmbrand este al nostru, al românilor, cum spunea cineva. Cu greu poate fi încartiruit în vreo denominaţiune, şi o dovadă pentru acest lucru mi-a venit recent, când o persoană m-a întrebat: Wurmbrand a fost baptist? Nu, am zis, a fost pastor lutheran (întâi a fost ordinat anglican, fiind reordinat pastor lutheran după cel de-al doilea război mondial).

După calendarul iulian, astăzi este aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui (conform calendarului actual, aniversarea ar fi în 6 aprilie) (via Persona).

Iată ce au scris unii cu această ocazie:

  • Teofil Stanciu: „Consider că Wurmbrand a fost unul dintre oamenii cei mai asemănători cu Christos pe care i-am avut contemporani. Scrierile lui ar trebui citite cu mai multă grijă, cu oarece atenţie, cu permeabilitate la ideile afirmate. Chiar dacă el însuşi îşi declară lipsa de sistem şi inapetenţa pentru a concepe unul. Dar am impresia că e de multe ori citit şi rechiziţionat cu aceeaşi superficialitate cu care chiar Biblia e transformată într-o minge de ping-pong interconfesional. Iar că aprecierea de care se bucură fostul deţinut vine dintr-un reflex subcultural la modă. E aproape cool să ştii despre Wurmbrand, la fel cum ştii de Rick Warren (oh, yeah!) ori de Max Lucado, de Danion Vasile sau mai ştiu eu care vedetă din lista celebrităţilor acestui moment.”
  • stiricrestine.ro traduce (de pe site-ul în engleza dedicat centenarului) „linia timpului” pe care Wurmbrand l-a petrecut pe acest pământ.
  • Mircea Tipei: Richard Wurmbrand a fost omul pe care l-am admirat cel mai mult. Model de curaj şi demnitate, în pofida blândeţei care îl făcea să pară vulnerabil. L-am întâlnit doar de două ori în viaţă şi odată am şi purtat un scurt dialog cu el. M-am simţit mic, în prezenţa lui. Siguranţa, determinarea, calmul şi totodată forţa pe care o emana fără să facă nici cel mai mic efort, toate acestea mă copleşeau. El a rămas întipărit pentru totdeauna în memoria mea ca un apostol al vremurilor moderne, demn de cinste, aici printre noi şi demn de un loc special lângă Domnul pe care l-a slujit cu o credincioşie exemplară.
  • Moldova Creştină
  • Andrei Jitareanu: citate: “Cum poate sti cineva ca are dreptate, daca nu suporta critica”, “Cugetul curat e ca ochiul sanatos, nu poate suferi nici o murdarie”, “Omul drept e indraznet ca leul, dar placut si bland ca mielul.”
  • Alin Cristea: A fost unul dintre sfinţii închisorilor comuniste. Unul dintre acei a căror credinţă l-a susţinut în cei mai grei ani şi i-a impresionat atît pe tovarăşii săi de suferinţă, cît şi pe torţionarii săi, cîţiva ofiţeri securişti devenind creştini… Cele ce se văd sînt trecătoare; cele ce nu se văd sînt veşnice.

Sâmbătă se va aniversa la Cluj-Napoca centenarul, la Casa de Cultură a Studenţilor, în prezenţa fiului lui Richard, Mihai, şi a lui Ioan Panican. Intrarea este pa bază de invitaţie, fiecare biserică evanghelică primind un anumit număr proporţional cu numărul de membrii. Pentru cei care doresc să participe dar nu pot obţine pe această cale, Biserica Mănăştur poate oferi din fondul de rezervă.

Vocea Martirilor a compilat o galeria cu imagini şi clipuri cu Richard Wurmbrand.

Richard Wurmbrand Gallery Richard Wurmbrand Gallery Richard Wurmbrand Gallery

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.