Warning: Constant automattic\jetpack\extensions\social_previews\FEATURE_NAME already defined in /home/clujulev/public_html/wp-content/plugins/jetpack/extensions/blocks/social-previews/social-previews.php on line 14
Epistolă către blogări. Cap. 2 Despre folosirea cinstită a imaginilor – Clujul Evanghelic

Epistolă către blogări. Cap. 2 Despre folosirea cinstită a imaginilor

De pe vremea controversei iconoclaste şi până în zilele acestea, ştiu că între voi sunt păreri felurite despre folosirea şi funcţia reprezentărilor vizuale ale evenimentelor din viaţa Domnului şi a altor istorisiri din Scriptură. Urmând învăţăturile reformatorilor, cum ar fi Zwingli, care spunea „pereţii albi sunt frumoşi”, evanghelicii le-au evitat, dar noua înţelepciune populară spune că o poză valorează o mie de cuvinte. În acord cu această înţelepciune, văd că atunci când doriţi să ilustraţi sau să subliniaţi ceea ce doriţi să transmiteţi în scris, fie legat de viaţa voastră persoanlă sau de trăirea creştină, folosirea fotografiilor sau a altor imagini nu este un tabu pentru voi. Nu este un lucru rău acesta, dar sunt unele rânduieli de care trebui să ţineţi cont. De altfel dacă aţi fi gândit activitatea voastră online în lumina învăţăturilor pe care le cunoaşteţi din Scripturi n-ar mai trebui să fiţi învăţaţi ci voi înşivă să fiţi învăţători şi exemple demne de urmat de cei care nu îl urmează pe Cristos.

Vă amintiţi cum iubitul apostol Pavel îi întreba pe Corinteni „Pe boi îi are în vedere Dumnezeu când spune prin Moise <<Să nu legi gura boului care treieră grâul!>>?” iar lui Timotei îi amintea că „Vrednic este lucrătorul de plata lui.” După cum legea ce vorbeşte despre boi îi are în vedere pe toţi cei care muncesc, să nu le fie oprită răsplata, tot astfel vrednicia lucrătorului nu trebuie uitată nici când acesta se numeşte fotograf. De ce dar văd atâtea postări cu fotografii sau ilustraţii ce nu vă aparţin care nici măcar nu menţionează truditorul sau locul de provenienţă al imaginilor?

Judecaţi voi înşivă, căci nici măcar n-ar trebui să fiţi învăţaţi de Scripturi în această privinţă. Nu ştiţi oare că fii oamenilor au legi prin care truditorului i se recunoaşte munca, fie ea produs al mâinilor sau al minţii, făcând posibil pentru mulţi realizarea unui venit, poate singurul?

Vă îndemn dar ca să vă purtaţi ca fii ai luminii atât în offline cât şi în online. Daţi fotografului ce-i al fotografului. Dacă nu vă permite reproducerea creaţiei mai bine renunţaţi la a include imagini în postări. Când sunteţi nesiguri de termenii de folosire, puneţi măcar o legătură spre pagina de unde aţi preluat fotografiile, împreună cu numele autorului, sau căutaţi să-i obţineţi acordul. Folosiţi imaginile licenţiate Creative Commons de pe Flickr care pot fi copiate, distribuite şi remixate dacă atribuiţi corect autorul sau de pe alte site-uri ce oferă drept de folosire liberă cum ar fi sxc.hu.

Vezi şi:

Adaugă comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.